Charlotte de Monchy – Wie waagt die wint

Voor een goede en leuke feelgood ben ik altijd te vinden. Dus toen wij zagen dat er Charlotte de Monchy een nieuw verhaal had geschreven werden wij nieuwsgierig. Nadat de korte inhoud ons ook nog eens aansprak was de keuze snel gemaakt en hebben wij de uitgever een mailtje gestuurd. Rond de verschijningsdatum viel er dan ook een recensie-exemplaar van ‘Wie waagt die wint’ op onze deurmat. Hier willen wij uitgeverij Boekerij natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Lizzy schaamt zich dood voor haar baan als marketeer bij Man van Nu, een ordinair lifestyleblad voor mannen. Het uitgeleefde, studentikoze appartement waar ze sinds haar studiejaren nog steeds woont is ze inmiddels ontgroeid en haar prins lijkt op een schildpad te zitten en komt maar niet voorbij. Gelukkig fleuren de bezoekjes aan Celeste, een oudere dame met wie ze bevriend is geraakt tijdens haar studentenbijbaan in de thuiszorg, haar leven op. Ze is dan ook geschokt als Celeste niet alleen plotseling overlijdt, maar haar ook nog eens haar kapitale grachtenpand nalaat.

Helaas blijkt de erfenis minder aantrekkelijk dan gedacht. Ze moet hem delen met Celestes onbekende kleinzoon, Tobias. Deze knappe maar koele zakenman wil het huis, dat Lizzy het liefst wil opknappen en in ere herstellen, zo snel mogelijk verkopen. Ze zet alles op alles om hem op andere gedachten te brengen en ontdekt daarbij pijnlijke geheimen uit Celestes verleden. Zo komt ze tot het inzicht dat je soms een sprong in het diepe moet wagen als je ooit echt gelukkig wilt worden.

De cover

Op de cover is een parkje te zien. In het park loopt een eend en staat er een wijnkoeler met een fles champagne en twee gevulde glazen. Op de achtergrond zijn verschillende grachtenpanden te zien. De cover oogt vrolijk. Dit komt mede door de kleuren die gebruikt zijn. Ik word er vrolijk van! Hij zou mij zeker opgevallen zijn in de boekhandel.

De auteur

Charlotte de Monchy studeerde communicatiewetenschap aan de UvA. Van haar boeken, waaronder ‘Zes maanden zonder’, ‘Tegen beter weten in‘ en ‘Beter laat dan nooit‘, zijn al 170.000 exemplaren verkocht.

Het verhaal

Lizzy, een jonge vrouw, schaamt zich ontzettend voor haar baan. Ze werkt als marketeer bij het ordinaire lifestyleblad Man van Nu. Hét blad voor mannen. Haar appartement, dat meer op een studentenhuis lijkt, is ze volledig ontgroeid en het is eigenlijk tijd voor een nieuwe stap. Ook haar prins op een wit paard lijkt het paard te hebben ingeruild voor een schildpad, want ook dat wil niet echt lukken.
Wel kan Lizzy genieten van de bezoekjes die ze aan Celeste brengt. Celeste is een oudere vrouw waar ze meteen een klik mee had toen ze elkaar ontmoetten tijdens haar studentenbijbaantje in de thuiszorg. Lizzy is dan ook in shock als ze hoort dat Celeste overleden is, maar waar ze nog meer van schrikt is dat ze een kapitaal grachtenpand erft…

Helaas voor haar moet ze de erfenis delen met Celestes kleinzoon Tobias. Ondanks dat Lizzy niet wist dat Celeste een kleinzoon had, en Tobias niet wist dat Celeste zijn oma was, gaat ze ervoor. Maar al snel blijkt Tobias het huis te willen verkopen… Maar Lizzy wil hoe dan ook het huis opknappen en er zelf in gaan wonen. Dat wilde Celeste toch ook? Ze moet alles op alles zetten om Tobias te overtuigen van de wens van zijn oma. Maar dit gaat niet zonder horten en stoten. Soms, heel soms, moet je ook een sprong in het diepen wagen als je ooit het geluk wil vinden.

Mijn mening

De verhalen van Charlotte de Monchy zijn altijd een feest om te lezen. Zo lazen wij eerder al ‘Tegen beter weten in‘ en ‘Beter laat dan nooit‘ en waren wij enthousiast over haar verhalen.

Wat meteen opvalt is dat je je vanaf het eerste hoofdstuk in onze hoofdstad waant. Je krijgt meteen het beeld van de grachten, kleine Amsterdamse straatjes en de wietgeur, op je netvlies. Ik hou van deze beeldende schrijfstijl en ik kon het boek dan ook maar met moeite wegleggen. De humor, romantiek, en soms ongemakkelijk situaties spatten van het papier af. Vooral die ongemakkelijke situaties zullen voor veel lezers herkenbaar zijn en hierdoor erg vermakelijk.

De Monchy heeft het verhaal zo geschreven dat je stukje bij beetje steeds meer te weten komt over het verleden van hoofdpersonage Lizzy, maar ook zeker over Celeste. Dit zorgt ervoor dat het verhaal ook nog een spannend sfeertje heeft. Want De Monchy geeft telkens maar minimale informatie over hun verleden weg.

Het verhaal is geschreven vanuit Lizzy en doordat Lizzy meer mensen afstoot dan dat ze toelaat merk je dat ze het op bepaalde momenten moeilijk heeft met haar keuzes. Hierdoor ga je als lezer houden van Lizzy. En als een auteur dit weet klaar te spelen heeft ze gewoon een erg goed boek geschreven.

Wat is ‘Wie waagt die wint’ een fantastisch boek. Dit boek bevat de elementen van een goede feelgood. Laat het volgende boek van haar hand maar komen. Ik ben er klaar voor.

Leesfragment

Ben jij nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker ook onderstaand leesfragment.

Wie-waagt-die-wint

Gegevens van dit boek:
Titel: Wie waagt die wint
Auteur: Charlotte de Monchy
Uitgever: Boekerij
Aantal pagina’s paperback: 315
Aantal pagina’s e-book: 320
Verteller luisterboek: Jantine van den Bosch
Duur luisterboek: 08:28:48
ISBN paperback: 9789022592472
ISBN e-book: 9789402316650
ISBN luisterboek: 9789052864686
Prijs paperback: € 17,99
Prijs e-book: € 11,99
Prijs luisterboek: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com en Bruna.

One thought on “Charlotte de Monchy – Wie waagt die wint

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge