Charlotte de Monchy – Beter laat dan nooit

In de aanbiedingsfolder van Uitgeverij Boekerij zagen wij dat er een nieuw boek van Charlotte de Monchy zou verschijnen en waren wij al snel overtuigd dat dit wel eens een feelgoodroman voor ons zou kunnen zijn. Nadat de korte inhoud ons ook aansprak hebben wij, van deze titel, een recensie-exemplaar aangevraagd. Rond de verschijningsdatum ontvingen wij dan ook een exemplaar op onze deurmat. Hier willen wij Uitgeverij Boekerij natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Als Merle hoort dat haar hippie-oma haar enige bezit, het oude statige huis op de rotsen van Cornwall, heeft verkocht aan een investeerder, vreest ze dat de oude vrouw het slachtoffer is geworden van een harteloze oplichter. Hoewel Merle – een succesvolle internetondernemer en een no-nonsensetype – gemengde gevoelens heeft over de kleurrijke levensstijl van haar artistieke, hasjrokende oma, besluit ze toch af te reizen naar het kleine dorpje waar ze als kind vele zomers doorbracht. Want als het om zaken gaat, beschouwt ze zichzelf als de aangewezen persoon om haar oma bij te staan.

Eenmaal aangekomen blijkt de investeerder James Miller te zijn, de pestkop van het dorp die vroeger kwallen in haar zwembroek duwde, en dat maakt Merle dubbel gemotiveerd om hem een lesje te leren. Helaas blijkt hij ook de kleinzoon van haar oma’s nieuwe grote liefde te zijn, wat de situatie ingewikkeld maakt. Helemaal als ze min of meer gedwongen wordt om samen met hem een verrassingsbruiloft te organiseren voor de bejaarde geliefden.

De cover

De cover komt vrolijk op mij over en deze voelt echt als een feelgood. Op de cover is een strand te zien waar picknick spullen op klaar staan. De meeuw die op het kleed staat, glimt als je met het boek beweegt, dit geeft mij het gevoel dat de meeuw iets bijzonders is. Dit glimmende zie je ook in de titel van het boek. Hierdoor vind ik de meeuw die erop staat en extra opvalt er wel goed bij passen. (Deze zie je ook terug aan het begin van de hoofdstukken). Boven aan de cover is een gedeelte van de cover nog in pentekening. Daardoor lijkt het net of de cover een schildering is, en nog niet helemaal af is. De cover zou mij zeker opgevallen zijn in de boekhandel.

De auteur

Charlotte de Monchy (1979) studeerde communicatiewetenschap aan de UvA. Ze schrijft vrolijke, sprankelende feelgoodromans. Van haar boeken zijn al 150.000 exemplaren verkocht.

Het verhaal

Merle, die in het dagelijks leven een succesvolle internetondernemer is, besluit, nadat ze een berichtje uit Cornwall heeft gekregen, om die kant op te gaan. Haar hasjrokende hippie-oma blijkt haar oude statige huis op de rotsen verkocht te hebben aan een investeerder. Merle vertrouwt het niet helemaal en wil er meer over weten. Al snel wordt het duidelijk dat die investeerder James Miller is, de pestkop die vroeger wel eens kwallen in haar zwembroek duwde. De zaak wordt nog ingewikkelder als blijkt dat James de kleinzoon van haar oma’s nieuwe liefde is. Als haar oma ook nog groot nieuws heeft en vertelt dat ze gaat trouwen besluiten Merle en Jim een verrassingsbruiloft te organiseren voor de bejaarde tortelduifjes. Maar dit gaat niet zonder slag of stoot…

Mijn mening

Veronique las eerder ‘Tegen beter weten in‘, van Charlotte de Monchy, en aangezien zij erg enthousiast was, was ik ook benieuwd naar de schrijfkunsten van deze auteur. ‘Beter laat dan nooit’ leek mij daarom de uitgelezen kans om kennis te maken met deze auteur.

In het eerste hoofdstuk maken we kennis met Merle en Tascha. De zussen zijn met elkaar aan het bellen en het gespreksonderwerp is hun oma. Oma heeft blijkbaar haar huis verkocht aan een investeerder, zonder dat Merle daar iets vanaf wist en dat zit haar totaal niet lekker. Daarom besluit ze om een ticket te boeken naar het Engelse gat dat Cornwall heet, waar haar hippie-oma woont. Dit eerste hoofdstuk maakt mij nieuwsgierig, want ik ben toch wel erg benieuwd naar die coole oma van Merle en Tascha en naar dat té grote huis dat ze, nog, bezit.

Charlotte de Monchy heeft een erg toegankelijke schrijfstijl. Ze weet het verhaal erg goed op te bouwen en ik kreeg meermaals, tijdens het lezen een smile op mijn gezicht. De hoofdstukken zijn van een fijne lengte en ik wilde steeds verder lezen. De personages zijn, voor een feelgood, diep genoeg uitgewerkt en De Monchy heeft ze menselijk neergezet. Alleen oma Eleanor valt dan net buiten de maat, aangezien ze hasj rookt en het liefste naakt kunst maakt. Maar dit vind ik persoonlijk net leuk. Niet het standaard gebeuren. Ik hou er van.

‘Beter laat dan nooit’ is een feelgood met de hoofdletter F. Ik heb genoten en dit boek verslonden.

Leesfragment

Ben jij nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Beter-laat-dan-nooit

Gegevens van dit boek:
Titel: Beter laat dan nooit
Auteur: Charlotte de Monchy
Uitgever: Boekerij
Aantal pagina’s paperback: 336
Verteller luisterboek: Dafne Holtland
Duur luisterboek: 07:53:54
ISBN paperback: 9789022592694
ISBN e-book: 9789402316353
ISBN luisterboek: 9789052863733
Prijs paperback: € 15,99
Prijs e-book: € 10,99
Prijs luisterboek: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow of te beluisteren via Kobo Plus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge