Charlie Jonas – Het kattencafé

In de aanbiedingsfolder zagen we een boek met katten in de titel. Aangezien ik een zwak voor katten heb, werd mijn aandacht meteen naar dit boek toegetrokken en de cover maakte mij nog nieuwsgieriger, waardoor ik meteen de korte inhoud ging lezen en toen wist ik het zeker. Dit zou wel eens een boek voor mij kunnen zijn. Na een mailtje hierover naar de uitgever, kregen we al snel antwoord terug en rond de verschijningsdatum viel het boek dan ook op onze deurmat. Hier willen we A.W. Bruna uitgevers hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Stel je eens een knus buurtpleintje in Keulen voor, waar alle personages uit dit verhaal samenkomen: Susann, de weduwe die slecht ter been is en besluit nog een laatste keer naar Ischia te reizen – om daar geheel onverwacht een nieuwe liefde te vinden. Mimi, haar kat, die graag ondergebracht wordt bij een zachtaardig iemand. En die persoon is Leonie, een docent zonder enige ervaring met katten, maar mét een goed hart. Maak ook kennis met Maxie, Leonies beste vriendin, die net een boekencafé heeft geopend en verliefd is op de verkeerde man. Tot slot loopt daar nog Emily, een jong meisje dat zich alleen voelt na de scheiding van haar ouders en verlangt naar een kat…

De cover

Op de cover staat een klein terrasje met een tafeltje en twee bistro-stoeltjes. Het tafeltje staat onder een luifel en hier staan ook bloemen onder. Op de muur staat in zwarte letters ‘Het kattencafé’ geschilderd, alsof het de naam van het café is, op de voorgrond zit een rode kat. Deze getekende cover heeft meteen mijn aandacht en ik zou deze zeker opgepakt hebben om de achterflap te gaan lezen.

De auteur

Charlie Jonas is het pseudoniem van een Duitse romanschrijfster met een grote liefde voor katten. Ze woont in Keulen in de buurt van de Lenauplatz, het decor voor haar boek. Haar roman is geïnspireerd op bezoeken aan het gezellige Otis & Clementines Books and Coffee in Halifax, Canada: daar kun je niet alleen boeken kopen en koffiedrinken, maar ook katten adopteren.

Het verhaal

Susann heeft vijf jaar geleden haar man verloren, terwijl ze op vakantie waren. Ze heeft net van haar arts te horen gekregen dat haar heupen versleten zijn en ze geopereerd moet worden. Na enkele mijmeringen over haar vriendin, die helaas ook niet meer leeft, besluit ze gek te doen en nog één maal te gaan reizen en terug te gaan naar Ischia. Ze moet alleen nog een oppas vinden voor haar geliefde kat Mimi. Ze besluit dat Mimi goed past bij Leonie, docent zonder enige ervaring met katten, en tijdens een etentje met Leonie wordt besloten dat Mimi bij Leonie gaat logeren. Als Susann eenmaal op vakantie is, wordt ze al snel totaal onverwachts verliefd.
Mimi terroriseert de nachten van Leonie zo erg dat ze niet meer kan functioneren. Leonies beste vriendin Maxie heeft wel ervaring met katten en helpt Leonie uit de brand. Maxie heeft net een boekencafé geopend, en heeft daar haar nieuwe liefde leren kennen, wat natuurlijk een verkeerde man blijkt te zijn. Ook leren we Emily nog kennen. Dit jonge meisje is een leerling van Leonie en woont in de buurt en komt regelmatig in het café van Maxie. Ze is na de scheiding van haar ouders veel alleen en zou heel erg graag een katje willen….

Mijn mening

Zoals diegene die ons al langer volgen weten, hebben we hier ook enkele katten rondlopen. Ons ‘oudje’ Luna, die helemaal niet zo oud is, maar ten opzichte van de anderen tegenwoordig regelmatig een oude brompot is. Ze luistert tegenwoordig ook wel naar de naam ‘Zwarte’. Daarnaast hebben we onze twee kleine wildebrassen Lilly & Stitch, die ons regelmatig grijze haren bezorgen, maar die we voor geen goud zouden willen missen. En ik moet zeggen, sinds we katten hebben, vind ik romans over katten ook altijd erg leuk. Op de een of andere manier zie je toch altijd een heel stuk herkenning in deze verhalen. En ik moet zeggen, toen ik ‘Het kattencafé’ ging lezen, moest ik heel even aan het verhaal wennen, maar vanaf het moment dat Mimi, de kat die van de weduwe is die op vakantie haar nieuwe liefde vindt, bij de jonge lerares in huis kwam, herkende ik heel veel Stitch in Mimi. Haha. Dus de vele herkenbare situaties zorgden voor een grote grijns op mijn gezicht onder het lezen. Stitch is ook degene die hier heel veel kattenkwaad uithaalt en ons soms tot wanhoop drijft, net als Leonie, de jonge lerares, waar Mimi ondergebracht is.

Op het moment dat Leonie zo wanhopig is dat ze Mimi naar haar beste vriendin Maxie doet, die een eigen café heeft, wordt Mimi een heel andere kat. Ook hier zie ik weer herkenning. Luna, ons ‘oudje’ is een heel andere kat geworden, sinds onze rode kater Simba gestorven is, en ze de twee wildebrassen als gezelschap gekregen heeft. Ik kon het in eerste instantie niet geloven dat een kat zo kon veranderen, maar het kan echt. En dat lees je ook terug in ‘Het kattencafé’.

In het begin had ik, ondanks de herkenning van hoe de kat reageerde, wel soms wat moeite met de schrijfstijl, deze was rechttoe rechtaan en wat afstandelijk geschreven. Ook sprong deze soms over op een heel ander persoon, dat ik het gevoel had dat ik een ander verhaal ging lezen, maar eenmaal doorgelezen, viel het weer op zijn plek en eenmaal aan de schrijfstijl gewend, kon ik deze toch wel erg goed waarderen. Jonas schrijft gewoon zonder blad voor de mond… of voor de pen eigenlijk… en dit is ook wel verfrissend eigenlijk. Wat ik wel erg leuk vond is, de personages waren van alle leeftijden. De weduwe Susann is al op leeftijd, maar aan de andere kant heb je de jonge Emily. Je komt personages van alle leeftijden tegen en ieder personage heeft Jonas geloofwaardig neer weten te zetten, met gevoelens, twijfels en eigenaardigheden. Doordat er meerdere hoofdpersonen een belangrijke rol spelen zijn de personages niet heel diep uitgewerkt, maar dat is bij deze feelgood ook niet noodzakelijk. Je weet genoeg over de personages om ze geloofwaardig te laten zijn, zonder veel over het verleden te weten.

Lees je graag feelgood en ben je ook nog kattenliefhebber? Dan mag je ‘Het kattencafé’ echt niet overslaan, want deze vraagt er om, om gelezen te worden. Dit boek zorgt er gewoon voor dat je vrolijk wordt.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan onderstaand leesfragment.

Het-kattencafe

Gegevens van dit boek:
Titel: Het kattencafé
Auteur: Charlie Jonas
Uitgever: A.W. Bruna uitgevers
Vertaald door: Olga Groenewoud
Aantal pagina’s paperback: 304
Aantal pagina’s e-book: 304
Verteller luisterboek: Sandra Jonkman
Duur luisterboek: 07:40:32
ISBN paperback: 9789400514652
ISBN e-book: 9789044933697
ISBN luisterboek: 9789046176146
Prijs paperback: € 17,99
Prijs e-book: € 9,99
Prijs Luisterboek: € 13,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.
Dit boek is ook te beluisteren via Kobo Plus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge