Charles Graeber – De goede broeder

We ontvingen een persmail van LS Amsterdam over het non-fictie boek ‘De goede broeder’. Nu lezen wij altijd graag waargebeurde verhalen, en nadat we gelezen hadden waar dit boek over ging waren we overtuigd, dit was weer een echt Koukleum-boek. Dus we hebben meteen een mail teruggestuurd dat we interesse hadden en we kregen al snel een bevestigend antwoord en rond de verschijningsdatum viel het boek dan ook op onze deurmat. Hier willen wij LS Amsterdam hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Een intiem- en angstaanjagend- inkijkje in het brein van Amerika’s grootste seriemoordenaar, Charles Cullen, die na zijn 16-jarige carrière als verpleegkundige verantwoordelijk wordt gehouden voor het doden van meer dan vierhonderd patiënten.

Na zijn arrestatie in 2003 werd verpleegkundige Charles Cullen in de media al snel ‘De engel des Doods’ genoemd. Maar Cullen doodde mensen niet uit medelijden, en hij was ook geen monster. Hij was een geliefde zoon en vader, een gewone man en een beste vriend, en een gevierde zorgverlener. Desondanks kon hij jarenlang zijn gang gaan en wist hij honderden slachtoffers te maken.

Dit is ook het verhaal van het ziekenhuispersoneel dat zijn daden al die tijd probeerde te verbergen, en van het politieonderzoek van twee doorgewinterde rechercheurs die hem samen met een collega uiteindelijk wisten te pakken.

De cover

Bij de cover moet ik niet aan een non-fictie boek denken. Ik heb hierbij meer het gevoel dat ik een thriller oppak. Dit vind ik persoonlijk best jammer. De originele cover geeft veel meer het gevoel dat je een true-crime boek in handen hebt en ik vind zelf de originele cover veel mooier. Echter doordat ik ook graag thrillers lees, zou ik hem waarschijnlijk wel opgepakt hebben in de boekhandel.

De auteur

Charles Graeber is een prijswinnende journalist en bestseller auteur. Hij schrijft o.a. voor ‘The New York Times’, ‘Wired’ en ‘GQ’. Het boek wordt door Netflix verfilmd als ‘The Good Nurse’ met Eddie Redmayne en Jessica Chastain in de hoofdrol.

Mijn mening

Ik lees graag waargebeurde verhalen en het is helemaal geweldig als het een verhaal op medisch of true crime gebied is. Laat dit boek nu net over beide gaan. Een broeder die als Engel des doods beslist wie mag blijven leven en wie niet.

Charles Graeber reconstrueert aan de hand van o.a. gesprekken met betrokkenen en Charles Cullen zelf, hoe Cullen zijn moorden heeft kunnen plegen en er voortdurend mee weg heeft kunnen komen. Ik vond het verhaal soms enigszins verwarrend en stond versteld hoe Cullen keer op keer weg kwam met zijn daden.

Cullen is een labiele persoon met psychische problemen na een problematische jeugd. Cullens vader sterft als Cullen nog geen jaar oud is, hij is de jongste van acht kinderen en wordt ontzettend verwend door zijn moeder. Als Cullen zeventien is, verongelukt zijn moeder bij een auto-ongeluk en hij stopt dan ook met school en gaat bij het leger. Hier wordt hij veelvuldig gepest. Doordat hij zich toen al soms bizar gedroeg wordt hij in een psychiatrische kliniek opgenomen voordat hij uit het leger ontslagen werd.

Hierna besluit hij als enige man de verpleegkundige opleiding te gaan doen. En dat is het begin van de ellende. Zijn eerste werkplek is bij een brandwondencentrum en hier ziet hij hoeveel pijn deze patiënten hebben. Hier pleegde hij ook al zijn eerste moord. Tijdens het lezen heb ik me regelmatig afgevraagd hoe het kan, dat Cullen in zoveel ziekenhuizen heeft kunnen werken zonder dat zijn voorgaande werkplek aan de bel getrokken heeft, maar naar mijn gevoel waren de ziekenhuizen bang voor hun reputatie. Hierdoor kon Cullen zolang zijn gang gaan en zijn er ontzettend veel mensen nodeloos gestorven.

Graeber heeft goed onder woorden gebracht wat er allemaal in de jaren gebeurd is, terwijl Cullen in de verschillende ziekenhuizen gewerkt heeft, maar toch was ik regelmatig de draad kwijt en vond ik het verhaal verwarrend. Dit komt waarschijnlijk ook doordat Graeber vanuit verschillende informatiebronnen zijn informatie verkregen heeft.

Wat ik mij wel afvraag is, waarom de verschillende ziekenhuizen niet berispt zijn, want het is duidelijk gebleken dat deze de verschillende zaken onder het tapijt wilden vegen om zo geen slechte publicatie te krijgen. Het is eigenlijk onvoorstelbaar dat dit mogelijk is. Cullen is veroordeeld voor 29 bewezen moorden en 6 pogingen tot moord, terwijl hij waarschijnlijk meer dan 400 mensen vermoord heeft. Je denkt dat je in een ziekenhuis veilig bent en daarnaar toe gaat om beter te worden, maar het kan dus zomaar anders lopen als je een ‘Engel des doods’ tegen komt. En het waren niet alleen oudere mensen die echt op de dood aan het wachten waren… Absoluut niet, het jongste slachtoffer was pas 21. Daarnaast waren sommigen herstellende en stonden op het punt om uit het ziekenhuis ontslagen te worden… Laten we hopen dat je nooit zo’n Engels des doods tegen komt in het ziekenhuis.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

De-goede-broeder

Gegevens van dit boek:
Titel: De goede broeder
Auteur: Charles Graeber
Uitgever: LS Amsterdam
Vertaald door: Martin Jansen in de Wal
Aantal pagina’s paperback: 384
Aantal pagina’s e-book: 373
ISBN paperback: 9789024593316
ISBN e-book: 9789024593323
Prijs paperback: € 21,99
Prijs e-book: € 12,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge