Charles den Tex – De Repair Club

Enige tijd geleden werden wij spontaan verrast met een spionagepakket van HarperCollins Holland. Hierin zat naast leuke gadgets, ook het nieuwe boek van Charles den Tex in. Dit pakket sprak mij zo aan, dat ik besloot dit boek in onze lijst met te recenseren boeken te zetten, zodat ik hem zou gaan lezen. Uiteraard willen we HarperCollins Holland hartelijk bedanken voor dit recensie-exemplaar en het leuke spionagepakket.

Informatie die te lezen is op de binnenflap van dit boek: John Antink is ex-chef van de geheime dienst. Nu is hij met pensioen en runt hij samen met een paar vrienden een Repair Club, waar ze defecte apparaten herstellen. Op een dag staat er een man voor zijn neus met een kapotte typemachine, een pistool en een opdracht. Die opdracht brengt John in één klap terug naar de tijd dat hij actief was als geheim agent in Oost-Duitsland. Hij beseft dat hij jaren geleden een fout heeft gemaakt, waardoor zijn zorgvuldig opgebouwde leven nu op instorten staat.

De Repair Club komt onmiddellijk in actie om deze fout te herstellen, maar die blijkt groter dan John ooit had kunnen denken. Opeens staat hij voor een bijna onmogelijke opdracht, want hoe repareer je verraad?

De cover

De cover is verdeeld, in het onderste deel van de cover ligt een wapen met 2 kogels. In het bovenste deel zie je een open vlakte met graslandschap en een klein paadje in het midden. De lucht is dreigend, net als het leven op dat moment voor John Antink. De cover zou mij wel opgevallen zijn in de boekhandel.

De auteur

Charles den Tex is een van de succesvolste thrillerauteurs van Nederland. Bijna al zijn boeken werden genomineerd voor de Gouden Strop en drie keer won hij die prijs: voor ‘Schijn van kans’, ‘De macht van meneer Milller’ en ‘Cel’. Met ‘De vriend’ won hij de Crimezone Thriller Award en zijn laatste thriller ‘Verloren vrouw’ werd bekroond met de VN Publieksprijs.

Het verhaal

John Antink heeft bij de geheime dienst gewerkt, als laatste zelfs als chef. Nu is hij met pensioen en klust hij met enkele vrienden nog wat in de Repair Club, waar ze mensen helpen die apparaten langs brengen die defect zijn en waar ze nog geen afscheid van kunnen nemen. Op een dag staat een man voor Antink met een oude typemachine en een pistool. Hij spreekt hem aan met de naam die hij als geheim agent gebruikte. Wat wil deze man? Door deze man, en zijn opdracht, is hij in één keer terug in de tijd. Hij heeft in zijn verleden in Oost-Duitsland blijkbaar een fout gemaakt en die moet hij nu gaan herstellen. De Repair Club staat meteen klaar en komt in actie om hem te helpen deze fout te herstellen, maar de fout blijkt veel groter dan gedacht. Kun je verraad repareren?

Mijn mening

Qua boeken is ‘De Repair Club’ voor mij de eerste kennismaking met Charles den Tex. Ik heb wel de miniseries ‘Bellicher: De macht van meneer Miller’ en ‘Bellicher: Cel’ met veel plezier gekeken. Zijn boeken heb ik echter nooit gelezen en nadat Bryan zijn laatste boek ‘De verloren vrouw’ gelezen had en dit boek bij hem niet echt in de smaak was gevallen, was ik ook een beetje huiverig om een boek van zijn hand te lezen. Echter door het leuke spionagepakket werd ik toch wel nieuwsgierig naar dit boek en ben ik blij dat ik dit boek opgepakt heb. Dit verhaal hield me echt aan het boek gekluisterd en ik kon het boek maar moeilijk aan de kant leggen.

Het spionagepakket!

Het is een spionagethriller waarin John Antink, een voormalig chef van de geheime agent, en Alisja Calder, zijn opvolger bij de geheime dienst, de hoofdrol spelen. Antink is gepensioneerd en nu nog hobbymatig bezig in de Repair Club. Hier repareert hij samen met zijn collega’s Jaap, Lydia en George allerlei huishoudelijke apparaten, maar ondertussen staan ze ook klaar om allerlei andere zaken op te lossen.

We duiken al snel in het leven van Antink, het leven van nu, met zijn vrouw Vera en het leven als geheim agent, waarin hij veelal in Oost-Duitsland en Rusland werkte. Hierin leren we ook zijdelings zijn moeder kennen. Ook al weet je niet veel van de spionagetijd en de rol die Nederland hierin gespeeld heeft, Den Tex beschrijft dit in zijn boek op zo’n manier dat het ook voor iemand die er minder kennis van heeft, begrijpelijk blijft. Al moet je wel iets interesse hiervoor hebben, anders ben ik bang dat het boek je niet aanspreekt.

Ook leren we Calder kennen als chef van de geheime dienst. Door een lek naar de pers moet zij zich als zwarte vrouw op een hoge functie bij de geheime dienst extra bewijzen, want de door blanke mannen gedomineerde wereld van de geheime dienst, ziet haar liever vertrekken van deze functie. Hierdoor zet zij naast het normale onderzoek nog een extra onderzoek op om het lek te ontdekken.

Op een bepaald moment komen er wel wat veel namen aan bod, doordat het ook veelal Russische namen zijn, moet je wel even blijven opletten, en wordt het verhaal even chaotisch, echter dit wordt op een mooie manier weer opgepakt door Den Tex waardoor de draadjes al snel weer ontwart zijn. Doordat de hoofdstukken kort zijn en er regelmatig een perspectief wissel plaats vindt, bleef ik nieuwsgierig en had ik iedere keer zoiets, ik lees nog even een hoofdstuk, met als gevolg dat het boek binnen no time uit was.

De ontknoping vond ik geniaal en had ik op die manier niet aan zien komen. Erg knap bedacht. Één voordeel is… doordat dit ik nog niet eerder boeken van Den Tex heb gelezen, heb ik nog wel wat werk wat ik van hem kan gaan lezen.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan onderstaand leesfragment.

De-repair-club

Gegevens van dit boek:
Titel: De Repair Club
Auteur: Charles den Tex
Uitgever: HarperCollins Holland
Aantal pagina’s paperback: 384
Aantal pagina’s e-book: 363
Verteller luisterboek: Bas Heutinck
Duur luisterboek: 11:49:25
ISBN paperback: 9789402709520
ISBN e-book: 9789402764420
ISBN luisterboek: 9789402764840
Prijs paperback: € 21,99
Prijs e-book: € 13,99
Prijs Luisterboek: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge