Chantal van Mierlo – De verloren jongen

In de aanbiedingsbrochure van De Crime Compagnie zagen wij dat de Julia Menken-serie eindelijk zou verschijnen als paperback. Aangezien het verhaal ons erg aansprak, dachten wij dat dit wel eens een serie voor ons zou kunnen zijn. Na kort mailcontact met de uitgeverij ontvingen wij voor de verschijningsdatum een recensie-exemplaar op onze deurmat. Hier willen wij De Crime Compagnie natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Na een traumatische ervaring werkt gedragsdeskundige Julia Menken uitsluitend aan cold cases. Maar wanneer het verminkte lichaam van een vijftienjarige jongen wordt gevonden in Arnhem, krijgt zij van haar baas de zaak toegewezen. Lukt het Julia om haar gevoelens uit te schakelen en de moordenaar te pakken voor er nog meer slachtoffers vallen?

De cover

Op de cover is een stukje roze stof te zien dat aan een tak hang, tegen een blauwe achtergrond. De cover zorgt ervoor dat ik het boek oppak om de flaptekst te lezen. Ook de quote ‘Niet voor tere zieltjes’, maakt mij nieuwsgierig. Ik vind hem geslaagd.

De auteur

Chantal van Mierlo (Boxtel, 1979) won de Award voor beste Storytel Original met haar serie Julia Menken. De verhalen over profiler Julia werden bovendien vertaald in het Duits, Engels, Spaans, Arabisch en Hindi. Binnenkort verschijnen ook deel 2 (De laatste vrouw) en 3 (De onbekende man) van de serie.

Het verhaal

Julia Menken is in het dagelijks leven gedragsdeskundige. Na een traumatische ervaring werkt ze alleen nog aan cold cases. Tot dat er in Arnhem het verminkte lichaam van een jonge jongen wordt gevonden. Voordat Julia het goed en wel beseft krijgt ze deze zaak toegeschoven door haar meerdere. Julia zal haar traumatisch verleden aan de kant moeten zetten om deze moordenaar te vinden. Maar lukt haar dit? En een nog belangrijkere vraag. Kunnen ze de moordenaar vinden voor er meer slachtoffers vallen?

Mijn mening

Het blijft altijd spannend om kennis te maken met een, voor mij, nieuwe auteur. Veronique las in 2016 wel al ‘Het isolement‘ van Chantal van Mierlo’s hand en was er erg enthousiast over. Dus ik was razend nieuwsgierig naar dit eerste deel in de Julia Menken-serie.

In het eerste hoofdstuk maken wij kennis met Mike en Daan. Twee jongens die in het laatste jaar van de basisschool zitten. Als ze, naast een elektriciteitshuisje, een stapeltje kleren vinden, dat netjes opgevouwen is, willen ze kijken of er iets inzit waar ze iets aan hebben. Maar als ze een blik achter het huisje gooien, zien ze daar iemand, die naakt is, liggen. Hij ligt in een plas bloed en op de plek waar zijn geslachtsdeel hoort te zitten zit een gapende wond. De kinderen zijn in paniek en rennen schreeuwend terug de Rietgrachtstraat op… Dit eerste hoofdstuk maakt meteen indruk op mij en ik vraag mij direct af waarom deze man zo verminkt is achtergelaten. Ik besluit om snel verder te lezen.

In het volgende hoofdstuk komt gedragsdeskundige Julia Menken eigenlijk direct in beeld. Ze is eigenwijs, heeft een grote mond en loopt vaak op het randje van de wet. Van Mierlo heeft met Julia Menken een hoofdpersonage neergezet om van te houden. In het verleden is er iets gebeurd waar Julia nu nog steeds last van heeft. Wat dit is wordt met en met duidelijker, maar ondanks dat Van Mierlo hier telkens kleine stukjes van weggeeft, blijft er toch een mysterieuze sfeer omheen hangen en geeft het hoofdpersonage Menken meteen diepgang.

Ik merkte dat, toen ik in het verhaal begon te lezen, ik meteen door het verhaal gegrepen werd en het boek maar met moeite aan de kant kon leggen. De hoofdstukken zijn kort en dit nodigt natuurlijk altijd uit om nog ‘even’ verder te lezen en voor dat ik het wist was ik weer 3 hoofdstukken verder.

De serie rondom Julia Menken is in 2017 al eens verschenen als luisterboek en e-book bij Storytel. De Crime Compagnie heeft nu de rechten opgekocht en heeft besloten om deze serie ook als paperback uit te geven. Wat mij betreft is dit echt een schot in de roos, want deze serie moet gewoon door zoveel mogelijk mensen gelezen worden. En wedden dat iedereen voor Julia Menken valt? Ik in ieder geval wel. Tot nu toe is ‘De verloren jongen’ één van de beste thrillers die ik de afgelopen jaren gelezen heb.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

De-verloren-jongen

Gegevens van dit boek:
Titel: De verloren jongen
Serie: Julia Menken
Auteur: Chantal van Mierlo
Uitgever: De Crime Compagnie
Aantal pagina’s paperback: 376
ISBN paperback: 9789461095961
Prijs paperback: € 7,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge