Chantal van Mierlo – De onbekende man

Nadat ik de eerste twee delen ‘De verloren jongen‘ en ‘De laatste vrouw‘ had gelezen wist ik dat ik dit derde en laatste deel ook graag wilde lezen. Na gelezen te hebben waar ‘De onbekende man’ over ging, werd ik helemaal enthousiast, dit kon wel eens een knaller van een slotverhaal worden. Na gemaild te hebben met De Crime Compagnie ontvingen wij, rond de verschijningsdatum, een recensie-exemplaar van deze titel. Natuurlijk willen wij De Crime Compagnie hartelijk bedanken voor het beschikbaar stellen van dit exemplaar.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Hoewel de spoken uit haar verleden niet rusten, heeft gedragsdeskundige Julia alles redelijk onder controle. Tot haar baas haar op een actuele zaak zet: de vermissing van een kind. Julia moet samenwerken met een nieuwe collega, Charlotte, maar ziet dat helemaal niet zitten. Langzaam maar zeker verliest Julia de grip op zowel haar eigen leven als de zaak.

De cover

Tegen een zwarte achtergrond zijn twee (water)lelies te zien. Wat dit precies met het verhaal te maken heeft is mij niet duidelijk. Verder staan er de gebruikelijke zaken op zoals, de naam van de auteur, de titel, de naam van de serie, de uitgeverij en het genre. De quote ‘Niet voor tere zieltjes.’, van Vrouwenthrillers, maakt mij nieuwsgierig. Qua lay-out sluit deze cover goed aan bij de vorige delen in deze serie. Daardoor zou hij mij ook opgevallen zijn in de (online)boekhandel.

De auteur

Chantal van Mierlo (Boxtel, 1979) won bij de Storytel Awards de prijs voor de beste Storytel Original, met haar serie Julia Menken. De verhalen over profiler Julia Menken werden bovendien vertaald in het Duits, Engels, Spaans, Arabisch en Hindi. Na De verloren jongen en De laatste vrouw is De onbekende man het spannende laatste deel van de serie!

Het verhaal

Gedragsdeskundige Julia Menken heeft haar zaakjes, naar omstandigheden, redelijk onder controle. Tot Julia een actuele zaak toegeschoven krijgt over de vermissing van een kind. Ze moet hoe dan ook deze zaak tot een goed einde brengen. Maar als ze moet samenwerken met Charlotte, haar nieuwe collega, stijgen de spanningen tot een hoogtepunt. Julia verliest langzaam alle regie over deze zaak, maar ook over haar eigen leven.

Mijn mening

En dan is het alweer tijd voor het derde en laatste deel. Aangezien ik ‘De verloren jongen‘ en ‘De laatste vrouw‘, de eerdere twee delen, met zoveel plezier gelezen had, was ik zo nieuwsgierig naar dit laatste deel dat ik eigenlijk niet kon wachten tot ‘De onbekende man’ aan de beurt was. En nu… Na het lezen van dit laatste deel kan ik alleen maar zeggen: ‘Wat een gruwelijk goede serie is dit!’.

In de proloog is te lezen hoe een vreemde man binnen is gedrongen tijdens een kinderkamp. Hij bekijkt een jongen, genaamd Lucas, die te slapen ligt. De spanning in dit stuk is duidelijk voelbaar en je merkt meteen dat deze man op een plek is waar hij niet hoort te zijn. In deze proloog komt ook de duidelijk schrijfstijl van Van Mierlo weer naar voren, wat er voor zorgt dat ik snel verder wil lezen, want ik ben benieuwd naar het vervolg van deze proloog.

Hierna komt het verhaal even in rustiger vaarwater. Voor de mensen die ‘De onbekende man’, als stand alone willen lezen is dit ideaal, want Van Mierlo heeft het zo geschreven dat echte voorkennis niet nodig is. Echter, ik adviseer je toch om alle drie de delen in deze serie te lezen. Want hij is gewoon té goed om niet te lezen. Persoonlijk heb ik, als liefhebber van Nederlandse thrillers, deze serie verslonden en ik weet dan ook zeker dat ik Julia Menken ga missen.

Waar Van Mierlo goed aan gedaan heeft, is om een nieuw personage te introduceren in dit laatste deel van de serie. Namelijk Charlotte. Dit legt niet alleen de focus op de nieuwe zaak, maar ook de druk tussen Julia en haar collega’s. Dit geeft het verhaal nog een stuk meer diepgang. Leuk!

Doordat de hoofdstukken niet al te lang zijn, leest het verhaal echt als een trein. Ik wilde eigenlijk constant doorlezen en vond het dan ook erg jammer toen het boek uit was. Ik kwam echt even in een dip te zitten en stelde mij de vraag: En nu? Maar gelukkig werd deze vraag opgevangen door de recensie-stapel die wij nog hebben liggen. Maar als ik die niet had gehad… Dit is voor mij een teken dat dit een van de betere series is. Als ik op dit moment één boekentip mag geven, is het deze serie wel!

Gegevens van dit boek:
Titel: De onbekende man
Serie: Julia Menken
Auteur: Chantal van Mierlo
Uitgever: De Crime Compagnie
Aantal pagina’s paperback: 359
ISBN paperback: 9789461095893
Prijs paperback: € 19,95

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com en Bruna.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge