Chantal van Mierlo – De laatste vrouw

Dit tweede deel in de Julia Menken-serie hebben wij al snel, na het lezen van het eerste deel, aangevraagd bij de uitgeverij aangezien ik razend enthousiast was over ‘De verloren jongen‘. Ik noemde het zelfs één van de beste thrillers die ik afgelopen jaren las. Dus het kon natuurlijk niet uitblijven dat ik het vervolg ook graag wilde lezen. Rond de verschijningsdatum ontvingen wij dan ook een recensie-exemplaar van ‘De laatste vrouw’. Hier willen wij De Crime Compagnie natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Na een vreselijk verlies heeft gedragsdeskundige Julia Menken grote moeite om haar leven weer op te pakken. Met tegenzin wordt ze op een grote zaak gezet waarbij jonge vrouwen in de Brabantse Peel spoorloos verdwijnen. Ze kan haar gedachten maar nauwelijks bij haar werk houden, en dan dreigt ze ook nog eens de voogdij over haar zoon Mees kwijt te raken…

De cover

Op de cover is een vlinder, in de kleuren turquoise en zwart, te zien. Deze lijkt aan een kant in brand te staan. Deze vlinder is afgebeeld tegen een donker grijze achtergrond. De opmaak van de cover, zoals het lettertype, is in dezelfde stijl als het eerste deel. Ik vind het een simpele, maar zeker mooie, cover. Hij zou mij zeker opgevallen zijn in de boekhandel.

De auteur

Chantal van Mierlo (Boxtel, 1979) won de Award voor beste Storytel Original met haar serie Julia Menken. De verhalen over profiler Julia werden bovendien vertaald in het Duits, Engels, Spaans, Arabisch en Hindi. Na De verloren jongen is De laatste vrouw deel 2 van de serie. Deel 3 (De onbekende man) verschijnt binnenkort.

Het verhaal

Gedragsdeskundige Julia Menken wordt, na een zware periode waarin ze moeite heeft om haar leven weer op de rails te krijgen, op een grote zaak gezet. Het gaat om een zaak waarbij er in de Brabantse Peel jonge vrouwen spoorloos verdwijnen. Ze moet alles op alles zetten om de kop boven water te houden en deze zaak op te lossen. Maar boven op alles dreigt ze ook nog de voogdij voor haar zoon Mees kwijt te raken…

Mijn mening

In ‘De laatste vrouw’ is het al snel duidelijk dat Julia het nog steeds moeilijk heeft met het gene dat in ‘De verloren jongen’ is gebeurd. Ze heeft er grote moeite mee om haar leven weer op de rit te krijgen en aan werken moet ze eigenlijk niet denken. Hierdoor ben ik van mening dat je het ook moet lezen als het tweede deel in deze serie. Als je ‘De laatste vrouw’ als stand alone zou lezen zul je al snel merken dat je toch bepaalde belangrijke zaken, die in het eerste deel gebeurd zijn, mist. Julia’s baas besluit haar op een grote zaak in de Brabantse Peel te zetten. In het Brabantse verdwijnen vrouwen spoorloos. Julia krijgt, als profiler, de taak om een profiel op te zetten van de dader. Maar de vraag is of ze dit of dit moment wel aankan.

Je merkt tijdens het lezen dat Van Mierlo weet wat schrijven is. De spanning is eigenlijk het gehele verhaal aanwezig en zakt nergens in. Door de korte hoofdstukken vloog ik echt door het verhaal en had ik daardoor ook moeite om het boek aan de kant te leggen. Haar schrijfstijl kan ik alleen maar als prettig ervaren en elke keer wilde ik nog even een hoofdstuk verder lezen. Op een bepaald moment zat ik zo in het verhaal, dat ik het gevoel had dat ik samen met Julia bepaalde dingen aan het uitzoeken was.

In mijn recensie ‘De verloren jongen’ schreef ik dat dat wel eens de beste thriller in tijden was. Maar ik denk dat ik beter kan zeggen dat de Julia Menken-serie tot één van de beste series behoord. Man, man, man, wat heb ik, dit tweede deel, met veel plezier gelezen. Laat het derde en laatste deel, ‘De onbekende man‘, maar komen. Ik kan niet wachten!

Gegevens van dit boek:
Titel: De laatste vrouw
Serie: Julia Menken
Auteur: Chantal van Mierlo
Uitgever: De Crime Compagnie
Aantal pagina’s paperback: 346
ISBN paperback: 9789461095862
Prijs paperback: € 19,95

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.

One thought on “Chantal van Mierlo – De laatste vrouw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge