Chantal van Gastel – Nu we hier toch zijn

We werden door uitgeverij Boekerij uitgenodigd voor de boekpresentatie van het nieuwe boek van Chantal van Gastel. Dit leek ons weer een leuk boekenuitje en hier hebben we dan ook volmondig ja op gezegd. 1 April gingen we dan ook samen met Patrice richting Amsterdam voor deze boekpresentatie. Na de boekpresentatie ontvingen wij ook een recensie-exemplaar. We willen uitgeverij Boekerij hier uiteraard hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Al tien jaar lang neemt Audrey elke dag dezelfde route naar haar werk. Zodra ze de rotonde naar het parkeerterrein nadert, verandert ze in Audrey van hr. Die Audrey is gemotiveerd en betrouwbaar, drinkt groene thee en maakt iedere dag to-dolijstjes. Maar eigenlijk staat ze op instorten.

Elke dag wordt het moeilijker om uit bed te komen; ze gebruikt de snoozefunctie steeds vaker. En telkens als ze de rotonde ziet verschijnen, stelt ze zich voor hoe het zou zijn om gewoon door te rijden en een ander leven te beginnen. Groots en meeslepend, zoals in haar lievelingsfilms. Maar in plaats daarvan doet ze wat er van haar verwacht wordt. En niemand die haar doorziet.

Tot ze op een maandagochtend Lynx ontmoet. Hij weet vanaf de steiger waarop hij staat te schilderen steeds haar aandacht te trekken en zijn ‘leef in het nu’-mentaliteit wakkert iets in haar aan. Voor één keer besluit Audrey te doen wat ze altijd al wilde. Ze belandt in Parijs. Alleen en zonder plan. Maar misschien is dat precies wat ze nodig heeft…

De cover

Op de cover is de skyline van Parijs te zien met een koppel in een roeibootje. Langs de randen is de cover versierd met bloemen. De cover komt vrolijk op mij over. Ik zou deze zeker opgepakt hebben in de boekhandel om de achterflap te lezen.

De auteur

Chantal van Gastel brak in 2008 door met haar debuutroman ‘Zwaar verliefd!’, die later verfilmd werd met Jim Bakkum en Barbara Sloesen in de hoofdrollen. Daarna volgden meerdere bestsellers, waaronder de eveneens verfilmde romans ‘Zwaar beproefd!’ en ‘Ik wist het‘. Ook de filmrechten voor de roman ‘Vaarwel Roscoe’, die ze samen met haar zus schreef onder de naam Céla van Gastel, zijn verkocht. Ze ontving voor haar werk meerdere prijzen, waaronder de VIVA400-award en de Hebban Award voor Beste Nederlandse Feelgood Roman.

Het verhaal

Audrey werkt al tien jaar lang op de hr-afdeling van de snoepjesfabriek. Ze neemt iedere dag dezelfde route naar haar werk. Zodra ze de rotonde bij haar werk op rijdt verandert ze van Audrey in Audrey van hr. Die Audrey is gemotiveerd en betrouwbaar, drinkt continue groene thee en werkt aan de hand van to-dolijstjes. Maar het kost haar iedere dag meer moeite, want eigenlijk staat ze op instorten.

Elke dag wordt het opstaan moeilijker en wordt de snoozefunctie steeds vaker gebruikt. Dagelijks vraagt ze zich af wat er zou gebeuren als ze op de rotonde gewoon een andere afslag zou nemen en een nieuw leven zou beginnen. Groots en meeslepend zoals in haar lievelingsfilm. Maar zo betrouwbaar als Audrey van hr is, doet ze iedere dag weer wat van haar verwacht wordt en rijdt ze trouw naar haar werk. En daar is niemand die door heeft wat er bij Audrey speelt.

Dan ontmoet ze op een maandagochtend Lynx. Hij is de buitenboel aan het schilderen op haar werk en weet iedere keer opnieuw haar aandacht te trekken en zijn ‘leef in het nu’-mentaliteit maakt iets in Audrey wakker. Voor één keer besluit Audrey te doen wat ze altijd al wilde. Ze belandt ongepland in Parijs. Helemaal alleen en zonder plan. Maar misschien is dat nu net wat ze nodig heeft…

Mijn mening

Ik las eerder al enkele boeken met veel plezier van Chantal van Gastel, dus ik was ook erg benieuwd naar dit nieuwe boek van haar hand. De boekpresentatie was helemaal in de sfeer van het boek. Met snoepjes en Parijse invloeden. Erg leuk gedaan en we hadden een superleuke middag. Er was een leuke kwis waar een mooie prijs mee te winnen was. Uiteraard heeft Chantal ook het boek voor ons gesigneerd. Deze boekenfeestjes maakt het lezen toch altijd weer extra leuk.

Dan het verhaal zelf uiteraard. Het boek begint zeven dagen voordat Audrey haar verstand verliest. Audrey heeft moeite met opstaan en gebruikt de snoozefunctie nog een aantal keer voordat ze zichzelf uiteindelijk uit bed sleept. Met als gevolg dat ze zich ontzettend moet haasten, om niet al te laat op het werk te komen. Dit gebeurt haar de laatste tijd steeds vaker en het wordt steeds moeilijker om het ’s morgens op te staan. Hiermee gooit Chantal van Gastel meteen de vragen op tafel ‘Is dit alles?’ en ‘Wil ik dit de rest van mijn leven blijven doen?’. Dit zorgt ervoor dat veel mensen zich zullen herkennen in hoofdpersoon Audrey, want wie vraagt zich tijdens zijn werk wel eens af, is dit het? Ik denk dat dit er voor zorgt dat Audrey heel toegankelijk is en ik voelde al snel een klik met haar. Al merkte ik wel dat ik Audrey soms ook wel erg naïef en twijfelachtig vond. Maar dit paste wel goed bij het personage en daarom was het niet storend.

Ongeveer op de helft denk je dat het verhaal al snel op een happy end afstevent, maar Chantal weet er iedere keer weer een plotwending in te gooien, waardoor er iedere keer weer iets gebeurd waardoor alles weer op losse schroeven komt te staan. Lynx heeft aan de ene kant heel erg de ‘leef in het nu’-mentaliteit, maar hij is ook heel erg gesloten, waardoor hij deze mentaliteit heeft. Dit zorgde er voor dat ik me heel lang afvroeg wat er met hem aan de hand was, en hier geeft Chantal mondjesmaat informatie over, totdat uiteindelijk eruit komt wat er echt aan de hand is en dan kun je alleen maar hopen dat alles nog goed komt, want Audrey en Lynx horen voor mijn gevoel gewoon bij elkaar.

Door de beeldende schrijfstijl van Chantal had ik het gevoel alsof ik zelf ook in Parijs rond liep en zag ik de steegjes en mooie parken zo voor me tijdens het lezen. Dit zorgde er voor dat ik me tijdens het lezen echt in Parijs waande.

Naar het einde toe had ik verwacht dat dit wat anders zou lopen en had ik vooral ook medelijden met Maurice en dit zorgt ervoor dat ik het einde niet helemaal happy vindt, maar dat is niet anders. Ik heb het boek ondanks dat wel met een goed gevoel dicht geslagen en wie weet volgt er nog een vervolg waarbij Maurice de hoofdrol speelt, (*hint, hint) want ik zou het echt niet erg vinden om nog meer over deze personages te lezen.

Wat ik ook erg origineel en leuk gedaan vond was de aftiteling die achteraan in het boek stond, in plaats van het dankwoord. Achter de aftiteling staan nog de wandelingen die Lynx en Audrey in Parijs gemaakt hebben en dit is natuurlijk erg leuk als je zelf naar Parijs gaat en je de omgeving aan de hand van het boek wilt verkennen, want Chantal heeft mooie plekken in Parijs omschreven. Ik zou me niet verbazen als ook van dit verhaal wederom de filmrechten verkocht zouden worden en we eerstdaags het verhaal ook echt op beeld kunnen zien. Ik zou in ieder geval benieuwd zijn.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit verhaal? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Nu-we-hier-toch-zijn

Gegevens van dit boek:
Titel: Nu we hier toch zijn
Auteur: Chantal van Gastel
Uitgever: Boekerij
Aantal pagina’s paperback: 448
Aantal pagina’s e-book: 336
ISBN paperback: 9789022597873
ISBN e-book: 9789402321036
Prijs paperback: € 20,99
Prijs e-book: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Libris.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge