Chantal Claassen – Flessenpost

We waren bij de boekpresentatie van ‘De wensenwinkel‘, het boek wat Chantal samen met Saskia M.N. Oudshoorn geschreven had. Tijdens deze avond kregen we van Chantal spontaan een exemplaar van ‘Flessenpost’ overhandigd. Deze stond al een tijdje op ons ‘Wil-ik-lezen-lijstje’ dus dit was meteen een mooie gelegenheid om hem dan ook echt te gaan lezen. Dit moment was dan nu eindelijk aangebroken. We willen Chantal Claassen dan ook hartelijk bedanken voor dit exemplaar van ‘Flessenpost’.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Na een mislukte relatie trekt Chloë tijdelijk in bij beste vriendin Babs. Nu ze weer alleen is, voelt ze het gemis van haar overleden ouders en broertje des te meer. Ook het feit dat de gezondheid van haar oma zo achteruitgaat, baart haar zorgen. Nadat ze op het strand van Hoek van Holland een fles in zee heeft gegooid met een wens voor haar oma, ziet ze dat er bij Beachclub Esperanza personeel wordt gezocht. Chloë aarzelt geen moment en solliciteert. Nogal impulsief, maar misschien wel haar beste zet in tijden.

De cover

Op de cover staat een jonge vrouw met een fiets. Ze zit op de fiets maar staat stil. Ze heeft haar armen gespreid alsof ze de wind wil vangen. De cover geeft mij een zomers gevoel en dit past bij het verhaal, maar de jonge vrouw met een fiets kan ik niet zo goed plaatsen bij het verhaal. Ik zou het boek zeker opgepakt hebben in de boekhandel.

De auteur

De Brabantse Chantal Claassen behaalde met ‘Liefs uit Frankrijk’ de shortlist van de Kobo-schrijfwedstrijd. Dat motiveerde haar om door te gaan en zo ontstond ‘Flessenpost’, een frisse feelgoodroman van een nieuw Nederlands talent. Chantal is ook een van de vijf auteurs van de Huisgenoten-serie.

Het verhaal

Chloë besluit eindelijk haar relatie te verbreken en hierdoor is ze dakloos. Haar beste vriendin Babs stelt voor dat ze tijdelijk bij haar intrekt. Na enige twijfel besluit ze dit te doen. Door de relatiebreuk valt het gemis van haar familie haar weer extra zwaar. Door een ongeluk zijn haar ouders en broertje verongelukt. Ze is opgevoed door haar oma en de gezondheid van oma gaat helaas hard achteruit en dat baart Chloë zorgen. Ze gaat naar Hoek van Holland, omdat ze het gevoel heeft dat ze daar dichter bij haar verongelukte familieleden is. Ze besluit een fles in zee te gooien met een wens voor haar oma erin. Als ze langs Beachclub Esperanza loopt ziet ze een briefje ophangen dat zij personeel zoeken en heel impulsief besluit ze te solliciteren. Misschien is dit wel de beste zet in tijden voor haar.

Mijn mening

Flessenpost, het eerste deel in de Beachclub Eseranza-serie, stond al sinds de verschijning op mijn wil-ik-lezen-lijstje, maar die is zo lang (en wordt steeds langer) waardoor het lezen ervan, maar niet gebeurde. Toen we op de boekpresentatie van ‘De wensenwinkel‘ van Chantal en Saskia M.N. Oudshoorn waren, kregen wij van Chantal een exemplaar overhandigt en dat was voor ons toch echt een teken dat hij nu dan toch echt op de leeslijst gezet moest worden en ik was van ons tweeën de gelukkige die hem mocht gaan lezen. En daar heb ik geen moment spijt van.

Het verhaal begint met een krantenknipsel over een woningbrand in Breda waarbij drie doden gevallen zijn. Chloë, de hoofdpersoon in dit verhaal, was het achtjarige meisje wat niet thuis was toen de brand in het huis ontstond en heeft als enige van het gezin de brand overleefd. Ze is opgevoed door haar oma. Intussen is ze al volwassen en woont en werkt ze nog steeds in Breda. Ze heeft nog steeds een goed band met haar oma en bezoekt haar regelmatig. Alleen met haar relatie is ze niet volkomen gelukkig en op het moment dat ze zich dat realiseert dumpt ze haar zogenaamde perfecte vriendje en gaat ze op zoek naar een eigen woning. Deze vindt ze niet en daardoor trekt ze tijdelijk bij haar beste vriendin Babs in, ook al zijn ze qua huishouden elkaars tegenpolen.

Chloë gaat ook vaker naar Hoek van Holland, aangezien ze het gevoel heeft dat ze dan het dichtstbij haar ouders en broertje is en als ze daar rondloopt, ziet ze een advertentie bij Beachclub Esperanza. Ze besluit spontaan te solliciteren, naast haar huidige baan in de groentewinkel.

Het grootste deel van het verhaal is geschreven vanuit Chloë en hierdoor kon ik me als lezer goed inleven in haar gedachten en gevoelens. Ook voel je meteen een band met Chloë en sloot ik haar al vrij snel in mijn hart. Het verdriet om haar familie die ze als kind verloren heeft, maar ook de broze gezondheid van haar oma, zorgen ervoor dat Chloë bang is om alleen achter te blijven, maar aan de andere kant ook bang is om zich te binden, want dat kan ze dan ook weer kwijtraken. Dit heeft Chantal erg goed uitgewerkt.

Er zijn ook enkele hoofdstukken vanuit Jesse geschreven en hierdoor begreep ik ook hem steeds beter en kon ik alleen maar hopen dat dit een happy end voor deze twee zou worden. Maar zoals je zult begrijpen gaat het niet alleen over leuke dingen. Zo gaat het natuurlijk over missen van familie, maar ook over, de speciale band van Chloë met haar oma, waardering in de relatie en bindingsangst. Toch wordt het verhaal nergens te zwaar en is het een heerlijke feelgood die je een heerlijk zomers gevoel geeft. Ik zou zo naar Beachclub Esperanza willen gaan om een drankje te doen.

Ik lees Nederlands Challenge

Dit is het twaalfde boek van dit jaar wat ik lees voor de ‘Ik lees Nederlands Challenge 2023’. Ik wil dit jaar minimaal 50 boeken gaan lezen die oorspronkelijk in de Nederlandse taal geschreven zijn. Mijn overzicht van de gelezen boek vind je hier. Wil je ook meedoen aan deze challenge? Lees er dan hier alles over.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker het inkijkexemplaar op bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: Flessenpost
Serie: Beachclub Esperanza
Auteur: Chantal Claassen
Uitgever: Zomer & Keuning
Aantal pagina’s paperback: 288
Aantal pagina’s e-book: 247
Verteller luisterboek: Simone Bruinink
Duur luisterboek: 08:49:29
ISBN paperback: 9789020539332
ISBN e-book: 9789020539356
ISBN luisterboek: 9789020539363
Prijs paperback: € 16,50
Prijs e-book: € 7,99
Prijs luisterboek: € 12,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Libris.
Dit boek is ook te lezen en te beluisteren via Kobo Plus en Storytel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge