Cathy Glass – Een verschrikkelijk geheim

In de catalogus van uitgeverij Boekerij zagen we dat er een nieuw boek zou verschijnen van Cathy Glass. En deze boeken zorgen eigenlijk altijd voor een aantal aangename leesuurtjes. Dus nadat we de uitgever een mailtje gestuurd hadden, kregen we al snel een bevestigend antwoord en rond de verschijningsdatum viel het recensie-exemplaar dan ook door onze brievenbus. Hier willen wij uitgeverij Boekerij hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Cathy is al vijfentwintig jaar pleegouder en heeft meer dan honderd kinderen onder haar hoede gehad. In dit hartverscheurende boek beschrijft ze het heftige en waargebeurde verhaal van Tilly. Tilly haat haar stiefvader Dave. Hij misbruikt haar moeder, maar haar moeder weigert hem te verlaten. Bang voor haar eigen veiligheid vraagt Tilly om opgenomen te worden in een pleeggezin, en ze wordt bij Cathy geplaatst. Wanneer Tilly een schram op haar wang heeft als ze terugkomt van een bezoek aan haar moeder en stiefvader, maakt Cathy zich steeds meer zorgen over Daves gedrag. Vooral als ze ontdekt dat hij Tilly heeft overladen met cadeautjes.

Ook om haar eigen dochter Lucy maakt Cathy zich ongerust. Lucy is zwanger van haar vriend die ze nog maar net kent en moet bedenken of ze het kind zal houden. Een moeilijke beslissing die de rest van haar leven zal beïnvloeden.

De cover

De covers van de boeken zijn altijd in een bepaalde stijl, waardoor je ze al snel herkent. Op deze cover staat een jonge vrouw die een meisje omarmt. Ze staan met de rug naar ons toe. Ik stel me voor dat dit Cathy met Tilly moeten voorstellen. Deze cover zou me zeker opgevallen zijn in de boekhandel.

De auteur

Cathy Glass is moeder van drie tieners, onder wie een geadopteerde dochter. Wereldwijd werden van Glass’ boeken meer dan drie miljoen exemplaren verkocht. Eerder verschenen van haar ‘Hou je van me?’, ‘Mama, ik mis je‘ en ‘Waar is mama?‘. Glass is al meer dan vijfentwintig jaar pleegouder en heeft meer dan honderd kinderen onder haar hoede gehad. Ze schrijft onder pseudoniem.

Mijn mening

‘Een verschrikkelijk geheim’ is het derde boek wat ik van Cathy Glass lees en wat ik daarbij erg leuk vind, is dat je de groei van de kinderen van Cathy meemaakt in de boeken. Hierdoor voelt het alsof je iedere keer weer een tijdje mag logeren in het gezin van Cathy. Het verhaal begint dat Lucy, de geadopteerde dochter van Cathy zwanger blijkt te zijn van haar vriend, waar ze nog niet zo lang een relatie mee heeft. Maar ook komt al snel Tilly om de hoek kijken die zelf graag in een pleeggezin geplaatst wil worden, omdat ze zich niet veilig voelt thuis. Je wordt vanaf het eerste hoofdstuk meteen het verhaal in gesleept, omdat je wilt weten wat Lucy gaat besluiten, maar ook wat er bij Tilly allemaal aan de hand is.

Net als in de voorgaande boeken lees je dat het pleeggezin van Cathy een warm nest is. Ze willen het pleegkind zo snel mogelijk op het gemak laten voelen, zodat diegene zich snel thuis voelt. Dat is ook nu weer het geval. Tilly wordt snel geaccepteerd door de kinderen van Cathy, dit zal ook komen doordat haar kinderen het gewend zijn om een pleegkind in huis te hebben en Cathy het zoveel mogelijk met haar kinderen overlegd als er een nieuw pleegkind komt.

Je krijgt met dit boek wederom een kijkje in de pleegzorg in Engeland, in alle regeltjes waaraan de pleegouder moet voldoen en de beslissingen waar de pleegzorg mee te maken hebben, worden duidelijk en toegankelijk beschreven. Hierdoor zie je dat de pleegzorg veel meer is dan voor het kwetsbare kind zorgen, maar ook andere signalen opvangen. Cathy heeft ook nog veel zorg om de moeder van Tilly, omdat Tilly zich hier zorgen om maakt, is het ook een zorg van Cathy en hieruit spreekt de liefde en bezorgdheid die Cathy voor haar pleegkind ten toneel spreidt.

Maar niet alleen de zorgen om Tilly komen aan bod, ook de zorgen voor haar dochter Lucy die zwanger blijkt te zijn van haar vriend. En je leest hier ook over de tweestrijd die Cathy soms heeft, als ze een belangrijke afspraak heeft vanwege Tilly. Bijvoorbeeld een van de velen tussentijdse overleg momenten hoe het nu met Tilly is en als dan haar dochter een aantal keer gebeld heeft, voelt ze zich vrijwel meteen schuldig, terwijl dit niet nodig is volgens haar kinderen. Dat ook deze gedachten die Cathy heeft in het boek naar voren komen, geeft het boek meer diepgang en hierdoor leefde ik heel erg mee met de verschillende personages.

Ik zat weer helemaal in het verhaal, waardoor het erg moeilijk was om het boek aan de kant te leggen, soms moest dit echter toch even om te koken of te slapen. Maar zo snel het ging, pakte ik het boek erbij om verder te lezen.

Het boek sluit af met een verwijzing naar een nieuw pleegkind met veel problemen en ik kijk dan ook alweer uit naar het volgende boek van Cathy Glass.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan onderstaand leesfragment.

Een-verschrikkelijk-geheim

Gegevens van dit boek:
Titel: Een verschrikkelijk geheim
Auteur: Cathy Glass
Uitgever: Boekerij
Vertaald door: Janet Limonard-Harkink & Arjanne van Luipen
Aantal pagina’s paperback: 336
Aantal pagina’s e-book: 336
ISBN paperback: 9789022593585
ISBN e-book: 9789402317183
Prijs paperback: € 20,99
Prijs e-book: € 12,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge