Catherine Ryan Howard – Je liet mij leven

Van uitgeverij Boekerij ontvingen we een vooruitleesexemplaar van ‘Je liet mij leven’ en nadat we gelezen hadden waar het boek over ging, werden we extra nieuwsgierig en ging dit boek zonder twijfelen op onze recensiestapel. Een aantal dagen terug ging ik dit boek lezen, zodat de recensie op de dag van verschijning ook online zou kunnen komen. We willen uitgeverij Boekerij dan ook hartelijk bedanken voor dit vooruitleesexemplaar.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Op haar twaalfde overleeft Eve Black als enige van haar gezin een aanval van een beruchte seriemoordenaar wiens identiteit nog altijd onbekend is. Nu, jaren later, is ze nog steeds geobsedeerd door de man die haar leven verwoestte. Ze is vastbesloten hem eindelijk te ontmaskeren.

Bewaker Jim Doyle krijgt de true crime-besteller ‘Je liet mij leven’ in handen, het boek waarin Eve Black vertelt over haar pogingen om de moordenaar van haar familie op te sporen. Met elke pagina die hij omslaat groeit Jims woede, én zijn angst. Want Jim realiseert zich hoe gevaarlijk dicht Eve bij de waarheid zit, en hij weet dat ze niet zal opgeven voor ze hem gevonden heeft.

Tenzij hij haar eerst vindt.

De cover

Ik vind de cover erg goed gekozen. Het lijkt alsof er een witte pagina in een typmachine zit. Op de pagina staat de titel van het boek en er zit een rood inktlint in de typmachine, die spetters op het blad maakt. Doordat dit blad ook gescheurd is doet het me ook aan de cover van het boek denken, waar Jim mee gegooid heeft. De cover zou me, door de titel en het kleurgebruik, ook opgevallen zijn in de winkel.

De auteur

Catherine Ryan Howard is een gelauwerde bestsellerauteur wier werk in twaalf landen verschijnt. ‘The Guardian’ riep haar uit tot een van de vijftig beste vrouwelijke thrillerauteurs van de eeuw. ‘Je liet mij leven’ was een #1 bestseller en werd genomineerd voor de ‘CWA Ian Fleming Steel Dagger Award’ en voor ‘Ierse Misdaadroman van het Jaar 2020’.

Het verhaal

Als Eve Black twaalf jaar is breekt er iemand in hun huis in en vermoord niet alleen haar ouders maar ook haar jongere zusje. Doordat zij toevallig net naar de wc ging, heeft ze zich schuil kunnen houden en heeft ze de aanval van deze gruwelijke moordenaar kunnen overleven. Nu ze volwassen is, wordt haar leven nog steeds beheerst door deze man die haar leven verwoestte. Ze wil deze man hoe dan ook ontmaskeren.

Jim Doyle werkt tegenwoordig als bewaker in een supermarkt en krijgt de true crime-bestseller ‘Je liet mij leven’ onder ogen. In dit boek vertelt Eve Black over de pogingen die ze al ondernomen heeft om de moordenaar van haar familie te vinden. Met elke pagina die hij verder leest groeit zijn woede, maar tegelijkertijd ook zijn angst. Jim realiseert zich al snel hoe gevaarlijk dicht Eve bij de waarheid zit, en hij weet dat zij niet zal rusten voor ze hem gevonden heeft. Of hij moet haar eerst vinden….

Mijn mening

We kregen dit vooruitleesexemplaar als verrassing in de bus, nadat we de doos openmaakten werd ik meteen nieuwsgierig, de cover zorgde ervoor dat ik het boek meteen ging omdraaien om de achterflap te lezen. Toen wist ik, dit boek moest ik lezen.

Wat meteen opvalt als je gaat lezen, is dat dit een boek in een boek is, erg uniek. Je krijgt dus eigenlijk twee boeken voor de prijs van één. 🙂
Het verhaal wordt in principe verteld vanuit het perspectief van Jim Doyle, echter doordat het boek van Eve Black ook een grote rol speelt en je grote gedeeltes van haar boek in dit boek vindt, krijgt haar verhaal ook genoeg ruimte en wordt haar kant van het verhaal in zekere zin ook verteld. Ondanks dat Eve Black in haar boek vertelt over de zoektocht naar de moordenaar van haar familie blijft het toch nog lange tijd onduidelijk wat ze nu precies weet. Hierdoor blijft het verhaal spannend, ondanks dat je als lezer weet wie de dader is. Ik zat regelmatig op het puntje van mijn stoel omdat ik benieuwd was en steeds sneller wilde lezen, omdat ik wilde weten hoe het verder ging.

De afwisseling tussen het boek van Eve Black en het verhaal van Doyle was duidelijk te herkenning door het verschillende lettertype. De hoofdstukken waren van een mooie lengte, waardoor ik ook regelmatig nog snel een hoofdstuk erachteraan las, omdat het verhaal zo goed in elkaar zat en de hoofdstuklengtes hiertoe uitnodigen.

De ontknoping bleek toch anders te zijn dan dat ik had verwacht en dat vind ik altijd leuk als een auteur mij daarmee nog weet te verrassen. Ik denk dat Howard met dit boek zeker bewezen heeft dat ze tot een van de vijftig beste vrouwelijke auteurs van de eeuw behoort. Is er dan niks negatiefs aan het boek? Het gezinsleven van Doyle bleef naar mijn gevoel iets onderbelicht. Doyle komt wel thuis bij zijn vrouw en zijn dochter, maar het is alsof ze naast elkaar leven en niks van elkaar weten. Wat dus achteraf anders blijkt te zijn, maar ik vraag me dan af of er dan niet meer emoties in een gezin zouden zijn. Dit had wat mij betreft wat dieper uitgewerkt mogen worden, zodat de familie van Doyle ook wat geloofwaardiger neergezet zou worden, want nu kwam dit stuk op mij toch wat ongeloofwaardig over. Echter ondanks dit kleine minpuntje is dit zeer zeker een boek wat naar mijn gevoel in de bestsellerslijsten terecht zal komen. Ik ga Catherine Ryan Howard in ieder geval volgen en hoop dat we snel meer van haar hand in het Nederlands kunnen lezen.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Je-liet-mij-leven

Gegevens van dit boek:
Titel: Je liet mij leven
Auteur: Catherine Ryan Howard
Uitgever: Boekerij
Vertaald door: David Orthel
Aantal pagina’s paperback: 336
Aantal pagina’s e-book: 336
ISBN paperback: 9789022594636
ISBN e-book: 9789402317992
Prijs paperback: € 20,00
Prijs e-book: € 11,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge