Catalijn Claes – Sterrenkind

We zagen in de catalogus van Zomer & Keuning het boek ‘Sterrenkind’ staan. Na de korte inhoud gelezen te hebben, sprak dit boek mij aan en ik kon het dan ook niet laten om een email aan de uitgever te sturen. We kregen al snel een positief antwoord en het boek viel dan ook rond verschijningsdatum in de brievenbus. Hier willen we Zomer & Keuning dan ook hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Dieuwertje is anders dan andere kinderen. Ze bakt niks van haar rekenwerk op school, maar is wel heel sterk begaan met de schepping. Hoewel de meeste volwassenen niets van haar begrijpen, helpen ze haar zo goed en kwaad als het gaat om antwoorden te vinden op haar talrijke vragen.

‘Bestaat de zon, Dieuwertje?’
‘Wat heeft de zon nu met geluk te maken?’
‘Alles, meisje, alles. De zon doet het leven op aarde groeien en bloeien, en als wij door narigheid of ellende een keertje in de schaduw zitten, dan moeten we daar maar aan wennen en weten: straks schijnt de zon weer door de regenwolken heen, is alles weer bij het oude en waarderen we ons geluk weer een ietsepietsje meer.’

De cover

Op de cover staat een jong meisje met een bloemetje in de handen. Er staan sterren om haar heen. Ik denk dat dit Dieuwertje voor moet stellen. Ik weet niet of de cover mij meteen opgevallen zou zijn in de boekhandel.

De auteur

Catalijn Claes is al vele decennia romanauteur. Op haar hoge leeftijd geeft zij blijk van een indrukwekkende maatschappijvisie en een scherp oog voor wat mensen beweegt.

Het verhaal

Dieuwertje is een beetje een buitenbeentje. Van rekenen heeft ze geen kaas gegeten en de leraar moet altijd haar uitkiezen als er sommen opgelost moeten worden. Maar op andere momenten kan Dieuwertje vragen stellen, waardoor je weet dat ze over het leven nadenkt en de volwassenen te slim af is. De meeste volwassenen vinden haar maar vreemd en weten niet wat ze met haar aan moeten. Toch proberen ze haar te helpen om al haar vragen te beantwoorden.

Mijn mening

Dit was voor mij de eerste kennismaking met de schrijfstijl van Catalijn Claes. Dan is het toch altijd even afwachten hoe de schrijfstijl gaat bevallen. Claes heeft een erg poëtische en filosofische schrijfstijl en ik moet toegeven dat zo’n schrijfstijl mij niet echt ligt. De schrijfstijl is erg stroef en hierdoor moest ik me soms echt door het verhaal worstelen. Het plot is op zich duidelijk. De focus ligt echt op Dieuwertje en dat zij een sterrenkind is. Echter de boodschap die de auteur mee wilt geven blijft voor mij een beetje onduidelijk. Ze blijft een beetje om de hete brij heendraaien voor mijn gevoel. Totdat ze opeens het gevoel krijgt dat ze het einde van het boek nadert en hier, naar mijn gevoel, het idee krijgt dat ze nog iets schokkends moet laten gebeuren. Dit kwam op mij nog al erg plots over en hier had van mij eerder in het boek naar toe gewerkt mogen werken. Ook miste ik de emoties die bij de verschillende personages zouden moeten spelen, deze komen niet echt aan bod en hierdoor voelt het verhaal voor mij erg vlak aan. Als Claes meer met de emoties gedaan had, en wellicht meer focus op de reden waarom Dieuwertje reageert zoals ze reageert, was het boek naar mijn gevoel een stuk krachtiger geworden en zou het me ook hebben weten raken. Nu was het vooral doorzwoegen en afvragen waar het boek nu heen moest gaan. Dit bleef heel lang onduidelijk doordat het lang op een stuk bleef hangen waarbij weinig vooruitgang in het verhaal zat.

Dit boek was helaas niet wat ik er van verwacht had, en door de moeilijke schrijfstijl zal ik niet snel er voor kiezen om nog een boek van Claes te gaan lezen. Echter als je van een filosofische of poëtische schrijfstijl houdt denk ik dat dit boek veel eerder bij je in de smaak zou vallen en dan kijk je wellicht ook heel anders dan mij tegen het verhaal aan.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

sterrenkind

Gegevens van dit boek:
Titel: Sterrenkind
Auteur: Catalijn Claes
Uitgever: Zomer & Koning
Aantal pagina’s hardcover: 224
ISBN hardcover: 9789020544237
ISBN e-book: 9789020544244
Prijs hardcover: € 17,50
Prijs e-book: € 7,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge