Carsten Henn – De boekenfluisteraar

In de aanbiedingsfolder van uitgeverij Boekerij zagen wij dit boek staan en na de korte inhoud gelezen te hebben, werden wij toch wel erg nieuwsgierig. Dus na een korte mailwisseling met de uitgever ontvingen we niet lang na het verschijnen van het boek een recensie-exemplaar. Hier willen we uitgeverij Boekerij uiteraard hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Wandelend door de pittoreske steegjes van de stad bezorgt boekverkoper Carl Kollhoff na sluitingstijd boeken aan bijzondere klanten die als vrienden voor hem worden. Voor velen is Carl hun belangrijkste verbinding met de buitenwereld.

Tijdens een van zijn wandelingen komt Kollhoff de negenjarige Schascha tegen, die erop staat hem te vergezellen. Schascha is pienter en grappig, maar onder haar opgewekte masker gaat een eenzaam meisje schuil dat het thuis niet makkelijk heeft. De twee raken aan elkaar verknocht en Schascha wordt een vast onderdeel van Carls avondsroutine. Dan slaat het noodlot toe: Carl verliest onverwacht zijn baan en de inboedel van zijn winkel wordt verkocht. In deze moeilijke tijden zal hij de kracht van zijn geliefde verhalen, zijn trouwe klanten en zijn negenjarige metgezel hard nodig hebben om zijn leven weer op de rit te krijgen.

Een ode aan het boek, trouwe lezers en de onmisbare rol van de boekverkoper.

De cover

Op de cover zie je een oud dorpje, met een oudere man die een setje gebonden boeken in zijn hand heeft. Hij heeft een jong meisje aan zijn andere hand. Door de quote onder aan de cover ‘Boekhandelaar Carl leeft voor verhalen, maar de werkelijkheid is nooit zo mooi als in de boeken. Of toch wel?’ werd ik nieuwsgierig en dit zorgde ervoor dat ik de korte inhoud ging lezen.

De auteur

Carsten Henn is een van de meest vooraanstaande wijnschrijvers en restaurantcritici van Duitsland en heeft een aantal succesvolle romans gepubliceerd. Zijn doorbraak kwam met ‘De boekenfluisteraar’ dat maandenlang in de ‘Spiegel’-bestsellerlijst stond en aan 24 landen werd verkocht.

Het verhaal

Carl Kollhoff is boekverkoper en na sluitingstijd wandelt hij door de pittoreske steegjes van de stad om boeken aan zijn speciale klanten te bezorgen. Deze klanten voelen ondertussen als vrienden voor hem. Voor veel van deze speciale klanten is Carl de belangrijkste verbintenis met de buitenwereld.

Tijdens een van zijn dagelijkse wandelingen ontmoet hij de negenjarige Schascha die er op staat om hem te vergezellen op zijn dagelijkse wandelronde. Schascha is een slim en grappig meisje, maar onder dit masker van vrolijkheid gaat een eenzaam meisje schuil. Ze heeft het niet makkelijk thuis. Ze leren elkaar steeds beter kennen en Schascha wordt een vast onderdeel van de dagelijkse ronde van Carl. Dan raakt Carl onverwachts zijn baan kwijt en om zijn vrienden toch te blijven voorzien van boeken, verkoopt hij zijn eigen boekencollectie. In deze moeilijke tijd heeft hij de kracht van zijn verhalen, zijn trouwe klanten en zijn negenjarige metgezel meer dan nodig. Maar lukt het hem om zijn leven toch nog op de rit te krijgen.

Mijn mening

Ik was erg benieuwd naar deze roman. Als echte boekenliefhebber moest ik deze roman over boeken uiteraard lezen. In het begin leren we Carl kennen en enkele klanten met hun specifieke, soms vreemde wensen. Zo leest één klant geen boeken met een groene kaft. Dit vind ik zo’n leuke, hilarische details, hier houd ik van. Als Carl onderweg is op zijn dagelijkse avondronde naar zijn vaste klanten ontmoet hij Schascha die perse met hem mee wil wandelen. Ondanks dat Carl zich in het begin verzet, merkt hij al snel dat hij geniet van het gezelschap van dit eigenwijze meisje. Op een bepaald moment trekt Schascha zelfs de keuzes van de boeken van de klanten in twijfel en ze gaat zelf stiekem boeken voor de klanten mee nemen. Ik merk onder het lezen dat ik het boek met een grote glimlach op mijn gezicht lees. Wat een leuk verhaal. Ondanks dat Carl beweert dat hij niks met kinderen heeft, kijkt hij toch steeds vaker uit naar de komst van Schascha. Onder het lezen merk je steeds meer dat ze elkaar nodig hebben.

Maar dan, gebeurt er iets (wat, daar moet je natuurlijk het boek voor lezen), waardoor Schascha niet meer met Carl mee mag op zijn wandeling en Carl ook nog ontslagen wordt. Als hij dan zijn eigen voorraad gaat verkopen, zodat zijn trouwe klanten boeken kunnen blijven lezen, krijgt Carl ook nog een ongeluk. En ik merkte dat ik echt medelijden kreeg met hem, maar ook met Schascha. Als Schascha dan merkt dat ze Carl nooit meer ziet, besluit ze op onderzoek uit te gaan en uiteindelijk zelfs de hulp uit onverwachte hoek in te schakelen.

Het verhaal is echt een boek met een boodschap. Denk soms eens aan je naaste. Iedereen heeft zijn eigen verdriet en ook al toont niet iedereen dit er kan bij iedereen iets aan de hand zijn.

Wil je een positief boek lezen, waarin boeken centraal staan? Dan moet je ‘De boekenfluisteraar’ echt ter hand nemen en ik kan je zeggen, het verhaal leest zo heerlijk weg, dat je hem uit hebt voor je het in de gaten hebt.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

De-boekenfluisteraar

Gegevens van dit boek:
Titel: De boekenfluisteraar
Auteur: Carsten Henn
Uitgever: Boekerij
Vertaald door: Jeannet Dekker
Aantal pagina’s paperback: 224
Aantal pagina’s e-book: 224
ISBN paperback: 9789022596456
ISBN e-book: 9789402319347
Prijs paperback: € 20,00
Prijs e-book: € 11,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Libris.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge