Van Boekencentrum uitgeverij ontving ik het boek ” ’s Nachts droom ik van vrede” van Carry Ulreich om een recensie over te schrijven. Hier wil ik Boekencentrum uitgeverij hartelijk voor bedanken.
Informatie die te lezen is op op de achterflap: ”s Nachts droom ik van vrede’ vertelt het tot nu toe onbekend gebleven verhaal van Carry, een joods meisje dat tijdens de Tweede Wereldoorlog is ondergedoken in Rotterdam. Dapper houdt ze zich staande terwijl de wereld om haar heen instort. Ze gaat werken bij de Joodse Raad en hoort op die manier alle verschrikkingen uit de eerste hand, en ziet mensen voor haar ogen weggevoerd worden.
Carry Ulreich (1926) heet nu Carmela Mass en woont in Israël. In november hoopt ze 90 jaar te worden. Ze heeft zelf de laatste versie van haar dagboek nog doorgelezen en van een proloog voorzien. Ze volgt de publicatie van haar dagboek met grote belangstelling.
Ik zag bij RTL Late Night dat Carmela Mass aan tafel zat en over haar boek vertelde. Deze vrouw kwam op mij bescheiden over en door bepaalde antwoorden die ze gaf, was ik erg geïnteresseerd geraakt in dit boek. Toen ik dit boek binnen kreeg moest ik eerst mijn andere boek nog uitlezen, waarna ik in dit boek begon te lezen.
Het boek verteld over het leven van Carmela, toen heette ze nog Carry Ulreich, en haar leven in de 2e wereldoorlog in Rotterdam. Ze zit ondergedoken bij de familie Zijlstra samen met haar vader, moeder, zus Rachel en later Bram, de verloofde van Rachel. Je krijgt een inkijk in het leven als onderduiker. Wat ik zelf mooi vond om te lezen was dat je ondanks dat ze ontzettend dankbaar waren dat ze konden onderduiken bij de familie Zijlstra, je op een bepaald moment bij Carry toch de lichtelijke onvrede merkte dat er extraatjes qua eten apart gehouden werden voor het gezin Zijlstra. Maar aan de andere kant begreep ze dit ook weer. Carry is vanaf haar veertiende ondergedoken tot na haar 18e verjaardag. Ondanks dat ze ondergedoken is, blijven ze positief en blijft Carry verder leren, zodat ze, als er vrede is, weer naar school kan. Het gezin houdt, ondanks de oorlog en de angst om gepakt te worden, toch nog regelmatig dansavondjes samen met de familie Zijlstra. En meneer en mevrouw Zijlstra worden al snel Pa II en Ma II. Wat wel een goed beeld geeft hoe de verhoudingen waren tussen de beide gezinnen, ondanks de verschillende religies.
Door dat het boek ook nog verteld over de tijd na de bevrijding, krijg je ook een idee hoe het iedereen vergaat nadat de canadezen in Rotterdam waren. En hoe ze om gingen met verliezen van familie en bekenden.
Het boek geeft heel veel informatie over hoe het ten tijde van oorlog voor de Joden in Rotterdam was. Natuurlijk was er al heel veel bekend over de Joden in Amsterdam, onder andere door het dagboek van Anne Frank. Dit boek is te vergelijken met het dagboek van Anne Frank alleen dan geschreven door een meisje wat ondergedoken zat in Rotterdam. Ook zit er achterin het boek een uitgebreide lijst met uitleg van woorden of zinnen die in het boek staan en met een sterretje gemerkt staan, waardoor je weet dat je achterin het boek uitleg kan vinden. Een uitgebreide personenlijst, van alle personen die in het boek voorbij komen, met uitleg wie het is. Dit vond ik wel makkelijk,want soms wist ik niet meer wie wie is. Er is ook een bron vermelding en fotoalbum, wat het boek nog een stuk realistischer maakt, door de advertenties en foto’s van de familie Ulreich die in dit album staan.
Gegevens van dit boek:
Titel: ’s Nachts droom ik van vrede
Auteur: Carry Ulreich
Uitgever: Boekencentrum
Aantal pagina’s Paperback: 320
Aantal pagina’s E-book: 240
ISBN Paperback: 9789023996859
ISBN E-book: 9789023978510
Prijs Paperback: € 21,90
Prijs E-book: € 12,99
Dat lijkt me een goed boek.