Carolien Spaans – Doet sneeuw pijn

Ik werd door Bryan gewezen op het boek ‘Doet sneeuw pijn’ geschreven door Carolien Spaans. Hij had gelezen waar het boek over ging en dacht dat dit wel een boek was wat ik interessant zou vinden. Nadat ik las waar het boek over ging, was ik meteen enthousiast. Ik wil Lebowski Publishers dan ook hartelijk bedanken voor het recensie-exemplaar.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Eindelijk hebben ze elkaar gevonden, Carolien en Jean Michel. Ze beginnen een leven samen, wat niet altijd even makkelijk is. Ze krijgen een prachtige zoon. Dan gaat Jean zoals elk jaar skiën met zijn vrienden en dit keer komt hij niet meer terug. Na de begrafenis rest er een levensgroot gat dat opnieuw gevuld moet worden. Maar hoe? Doet sneeuw pijn is een boek over de liefde tussen twee gewone mensen, een ondenkbaar verlies en de onwaarschijnlijke kracht om opnieuw te beginnen.

Cover

Op de cover zien we een halve vlinder die naar de achterkant doorloopt en zo een hele vlinder vormt. Ik vind de cover erg goed gekozen. Bovenaan staat de quote: ‘Een hartverscheurende memoir over liefhebben, moeten loslaten, willen vasthouden en doorgaan’. De quote geeft me het gevoel dat ik een treurig verhaal ga lezen.

De auteur

Carolien Spaans (1978) studeerde cum laude af als communicatiewetenschapper. Daarna werkte ze als taartenbakker, redacteur bij de tv-programma’s Moccah (The Box) en Wartaal (BNN) en was redactiechef bij modetijdschrift Jackie. Sinds 2011 is ze freelance journalist voor titels als Volkskrant Magazine, JAN en de VARAgids. Ze is columnist bij JAN en Travelbook. In 2016 overleed haar man Jean Michel tijdens een ski-ongeluk. Ze woont samen met haar zoon Lucas (2) in Haarlem. Doet sneeuw pijn is haar debuut.

Mijn mening

Je weet eigenlijk wat je kunt verwachten. Het is een schrijnend verhaal. Carolien verliest de liefde van haar leven en de vader van haar zoontje Lucas. En toch… het boek is zo geschreven dat je de liefde voelt maar ook de humor terug leest. En dat vind ik zo knap. Je leest in eerste instantie over het leven van Carolien en Jean Michel, hoe ze elkaar leren kennen en hoe ze een relatie krijgen. En dat Jean Michel 7 maanden na de geboorte van hun zoontje van Lucas gaat skiën met vrienden, zoals hij wel vaker deed. En dan dat telefoontje over het ongeluk. Ontzettend hartverscheurend, maar ook erg mooi beschreven. Nergens wordt het boek zwaar. Ondanks het heftige onderwerp van verlies. Carolien krijgt het voor elkaar om bij dit grote verlies zelfs nog humor te gebruiken. Dit laat naar mijn gevoel zien wat Carolien voor sterke vrouw is die er samen met haar zoontje Lucas ondanks het grote verlies van Jean Michel er het beste van te maken. Een boek wat je gewoon door wilt blijven lezen. 

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker het inkijkexemplaar op bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: Doet sneeuw pijn
Auteur: Carolien Spaans
Uitgever: Lebowski Publishers
Aantal pagina’s paperback: 208
Aantal pagina’s E-book: 202
ISBN paperback: 9789048844180
ISBN E-book: 9789048844197
Prijs paperback: € 21,99
Prijs E-book: € 11,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge