Carol Drinkwater – Een daad van liefde

In de aanbiedingsfolder zagen we een boek van Carol Drinkwater staan en nadat ik de korte inhoud gelezen had, wist ik dat ik dit boek graag zou willen lezen. Na kort mailcontact met de uitgever, ontvingen wij het boek rond de verschijningsdatum in onze brievenbus. Hier willen we A.W.Bruna uitgevers uiteraard hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Frankrijk, 1943. Nadat ze het door oorlog verwoeste Polen moesten ontvluchten, vinden Sara en haar ouders onderdak in een prachtig, maar vervallen huis in de Franse Alpen. Het lijkt de perfecte schuilplaats, ondanks de sporen van de vorige bewoners die duidelijk in alle haast moesten vertrekken. Maar er begint al snel een schaduw te vallen over Sara’s mooie zomer en haar ontluikende romance met buurjongen Allain. Wanneer de nazi’s steeds dichter naderen, moet het gezin een vreselijke keuze maken die hen voorgoed uiteen zou kunnen drijven, waarna Sara’s vlucht naar vrijheid meerdere levens op het spel zet. Zal Sara ooit weer herenigd worden met haar dierbaren? En zal ze haar weg terug naar Allain vinden?

De cover

Op de cover staat een jonge vrouw die over een verlaten straat loopt. Ze is best chique gekleed. Ik denk dat dit Sara moet voorstellen, maar wat ik dan jammer vind, is dat ze in het boek beschreven wordt als de jonge vrouw met de sjofele kleren en op de cover een jonge vrouw met chique kleding staat. Hierdoor kan ik deze jonge vrouw niet meteen plaatsen in het verhaal. Ik zou echter het boek wel opgepakt hebben in de boekhandel om de achterflap te lezen.

De auteur

Carol Drinkwater werd bekend door haar rol als Helen Herriot in de BBC-serie James Herriot. Als schrijfster kreeg ze wereldwijd succes met haar memoires over de olijfgaard die ze samen met haar man bewoonde in Zuid-Frankrijk.

Het verhaal

Sara en haar ouders zijn Polen ontvlucht voor het naziregime en komen uiteindelijk terecht in een Frans bergdorpje. Hier zijn al een hoop Joodse vluchtelingen opgevangen en eigenlijk is er geen plek meer, maar de bewoners van het dorp vinden dat ze hun onderdak moeten bieden. Ze krijgen de bovenverdieping van een prachtige villa toegewezen. Op de benedenverdieping hebben de eigenaren hun meubels opgeslagen. Dit dorp en de woning lijken een perfecte schuilplaats, al blijkt uit alles dat de eigenaren in alle haast vertrokken zijn. Sara heeft de zomer van haar leven en ontdekt als jonge vrouw de liefde voor de attente jongen uit het dorp, Allain. Maar dan krijgen ze berichten dat de Nazi’s oprukken en ze als gezin een vreselijke keuze moeten maken, waardoor ze voorgoed uit elkaar gedreven kunnen worden. Als Sara moet vluchten worden meerdere levens op het spel gezet. Zal Sara ooit weer herenigd worden met haar familie? En zal ze Allain ooit weer ontmoeten?

Mijn mening

Het verhaal begint in het heden, er ligt een vrouw, Sara, op sterven. Ze hoopt op vergiffenis voor de vele fouten die ze begaan heeft en ze heeft een man vermoord. Dit weten haar zonen niet. Ze vraagt zich af hoe haar zonen over haar zouden denken als ze dit van haar wisten? Hierna gaan we terug in de tijd en zijn we in 1943. Het verhaal begint dat de hoofdpersonen in een bus zitten en een berg oprijden met duizelingwekkende haarspeldbochten. Ze komen in een dorp aan, boven in de Franse Alpen. Het lijkt het einde van de wereld. Hier moeten ze toch wel veilig zijn. Er zijn al meer dan vijfhonderd vluchtelingen opgenomen in dit kleine dorpje en er is eigenlijk geen plek meer, echter worden ze toch opgenomen en dat is ook meteen de toon van het verhaal. In ieder geval in het eerste deel. Ondanks het dreigende gevaar, voelt het gezin van Sara zich gelukkig in dit Franse dorpje. Ze kunnen redelijk vrij leven en merken hier weinig van de oorlog. Maar dan komen er geruchten dat de Nazi’s ook hun afgelopen dorpje steeds dichter naderen en merk je dat het verhaal een andere toon krijgt.

Drinkwater omschrijft de omgeving en de emoties erg uitgebreid hierdoor kun je je heel goed in de personages verplaatsen, maar zie je ook de omgeving levendig voor je. Door deze uitgebreide omschrijving leest het verhaal traag, echter dit past bij dit verhaal. Het is een idyllisch dorpje, waar alles goed lijkt te zijn. Sara is er gelukkig en begint er haar leven als jonge vrouw. Ze ontdekt de liefde en weet dat ze hier zou willen blijven.

Als de oorlog ook tot dit kleine Alpendorpje doordringt, merk je dat er ook meer vaart in het verhaal komt. Er komt meer spanning in het verhaal en hierdoor gebeurt er ook meer. Dit zorgt ervoor dat je het boek vanaf dat moment echt niet meer weg kunt leggen. Door de beeldende schrijfstijl, leef je heel erg met Sara mee en je merkt dat ze van verlegen en jong meisje uitgroeit tot een stoere, dappere, jonge vrouw. Sara is het personage waar het verhaal eigenlijk om draait. En doordat ze, op het moment dat de nazi’s dichterbij komt, uit liefde en dankbaarheid iets doet (wat lees je natuurlijk in het verhaal), gaan haar ouders alleen op de vlucht, om ze later te treffen in veilig gebied. Echter, dit wordt lastig. Als het tijd wordt voor Sara om te vluchten, moet ze dit op een niet alledaagse manier doen, en hierdoor komt ze in aanraking met het verzet. Op deze manier zal ze de overige oorlogstijd ook meemaken.

Dan komt ze soms mensen tegen die ze liever niet meer tegen zou komen, omdat ze niet weet of ze die kan vertrouwen. En moet ze een alternatief pad kiezen en keuzes maken die niet meteen haar eerste keus waren, zoals uiteindelijk een man vermoorden om haar eigen leven te redden. Het is een verhaal met maar een gedeeltelijk happy end en dat vind ik persoonlijk ook passend bij dit verhaal. Als alles goed zou aflopen, zou dit afbreuk doen aan het verhaal. Als je van oorlogsverhalen houdt, die niet in een alledaagse setting verteld worden, dan kan ik ‘Een daad van liefde’ alleen maar aanraden.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan onderstaand leesfragment.

Een-daad-van-liefde

Gegevens van dit boek:
Titel: Een daad van liefde
Auteur: Carol Drinkwater
Uitgever: A.W. Bruna
Vertaald door: Saskia Peterzon-Kotte
Aantal pagina’s paperback: 432
Aantal pagina’s e-book: 432
Vertellers luisterboek: wynn heliczer
Duur luisterboek: 12:04:16
ISBN paperback: 9789400515031
ISBN e-book: 9789044934052
ISBN luisterboek: 9789046176832
Prijs paperback: € 21,99
Prijs e-book: € 9,99
Prijs luisterboek: € 13,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Libris.
Dit boek is ook te beluisteren via Kobo Plus en Storytel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge