Carmen Mola – Het jaar van het varken

In de aanbiedingsbrochure zagen we dat er een nieuw deel in de Elena Blanco serie zou verschijnen. Aangezien de eerste twee delen erg goed waren, wilde ik dit derde deel natuurlijk ook lezen. Na een mailtje naar de uitgever kregen we al snel een bevestigend antwoord en rond de verschijningsdatum viel het recensie-exemplaar dan ook in onze brievenbus. Hier willen we Xander uitgevers dan ook hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Na het verlies van haar zoon heeft hoofdinspecteur Elena Blanco de politie verlaten. Hoewel haar team stiekem hoopt dat ze ooit zal terugkeren, denkt Elena daar heel anders over. Maar als haar opvolger Chesca spoorloos verdwijnt, kan ze het toch niet laten zich met de zaak te bemoeien.

Chesca blijkt een heftig verleden te hebben verborgen, waarmee ze eindelijk voorgoed wilde afrekenen. Langzaam ontdekken Elena en haar team de waarheid over Chesca’s vreselijke jeugd en haar plan voor ultieme wraak. Het leidt hen naar een oude varkensboerderij, die het middelpunt blijkt van een gruwelijk complot. Het team begint zich af te vragen of ze Chesca ooit écht gekend hebben… en of ze nog op tijd zijn om haar te redden.

De cover

De cover is in dezelfde stijl als de voorgaande twee delen. Ook nu prijken er weer enkele grote vliegen op de cover, deze keer op een blauwe achtergrond. De titel staat groot op de cover. Onder de titel staat ‘Niemand komt ongeschonden terug uit de hel’. Deze zin maakt me extra nieuwsgierig. Door de vliegen en de naam van de auteur op de cover zou ik dit boek zeker opgepakt hebben in de winkel.

De auteur

Achter het pseudoniem Carmen Mola gaan drie bekende mannelijke Spaanse thrillerauteurs schuil. Na een jarenlang mysterie werd dit bekend toen Carmen Mola de belangrijkste prijs van Spanje, de Premio Planeta, in ontvangst mocht nemen. ‘Het jaar van het varken’ is de derde thriller rondom de eigenzinnige inspecteur Elena Blanco.

Het verhaal

Nadat hoofdinspecteur Elena Blanco haar zoon heeft verloren, heeft ze de politie verlaten. Haar team hoopt stiekem dat ze ooit nog terug zal keren, maar Elena moet er niet aan denken. Dan verdwijnt haar opvolger Chesca. Ze kan het niet laten om zich toch met deze zaak te bemoeien. Chesca is tenslotte ook een vriendin van haar.

Dan blijkt dat het verleden van Chesca veel heftiger is en dat ze dit altijd angstvallig verborgen heeft gehouden. Ze wilde ook, zonder medeweten van haar collega’s eindelijk afrekenen met de demonen uit haar verleden. Elena en haar team duiken ook in het verleden van Chesca en ontdekken wat Chesca in haar jeugd meegemaakt heeft en welk plan ze hier voor uitgedacht heeft. Hun onderzoek leidt hen naar een oude varkensboerderij, die meer geheimen herbergt. Het team vraagt zich af of ze Chesca ooit echt gekend hebben… Is er nog een mogelijkheid dat ze haar op tijd redden?

Mijn mening

‘Het jaar van het varken’ is het derde deel in de Elena Blanco serie en het is op zich losstaand te lezen, maar ik zou toch aanraden om de twee voorgaande delen vooraf te lezen, om zo belangrijke informatie over de verschillende personages van het politieteam te kennen. En de serie is gewoon gruwelijk goed, waardoor dit ook absoluut geen straf is.
Het boek kent twee verhaallijnen. Één verhaallijn gaat over de zoektocht naar Chesca en dit is ook de belangrijkste verhaallijn. Ook is er een tweede verhaallijn en die is cursief gedrukt. Hier begint het boek ook mee. Deze verhaallijn gaat over Valentina die, omdat ze zwanger is, trouwt met Antón. Deze verhaallijn komt enkele keren terug tussen de andere hoofdstukken. Ik vroeg me lange tijd af wat deze tweede verhaallijn met het verhaal te maken had, maar Mola laat deze verhaallijnen op een perfecte manier samenkomen en dan wordt ook duidelijk wat deze verhaallijn met het verhaal te maken heeft.

De verschillende personages zijn goed uitgewerkt en ze reageren op een manier zoals je ook echt verwacht dat een collega op zo’n moment zou reageren. Je merkt dat Mola zich hier echt in verdiept heeft.

Het jaar van het varken is net als de voorgaande delen gruwelijk en zeker niet geschikt voor tere zieltjes. Die moeten deze serie absoluut niet gaan lezen, maar ik houd ervan en voor mij kan het niet gruwelijk genoeg zijn. Ik vind ook de combinatie die Mola in zijn verhaal legt, van iets absoluut gruwelijks waar dan iets heel lieflijks in voorbij komt echt grandioos uitgedacht. Mola laat ook nu weer zien door iets wat in de jeugd gebeurd is de persoon gevormd is en hierdoor niet geleerd is wat goed en fout is. Daarom weet je onder het lezen niet of je afschuw of medelijden met het personage moet hebben, ondanks de gruwelijke daden. Fascinerend!

Ik heb weer genoten van iedere pagina van ‘Het jaar van het varken’ en kan dan ook niet wachten tot het vierde deel van deze serie verschijnt!

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Het-jaar-van-het-varken

Gegevens van dit boek:
Titel: Het jaar van het varken
Serie: Elena Blanco
Auteur: Carmen Mola
Uitgever: Xander uitgevers
Vertaald door: Imke Zuidema
Aantal pagina’s paperback: 400
Aantal pagina’s e-book: 369
ISBN paperback: 9789401616287
ISBN e-book: 9789401616379
Prijs paperback: € 21,99
Prijs e-book: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge