Carla Kovach – Toen ze verdween

Persoonlijk ben ik fan van de verhalen van Carla Kovach. Dus toen ik zag dat er een nieuw deel in de Gina Harte-serie zou verschijnen, kon ik het niet laten om een recensie-exemplaar aan te vragen van deze titel. Na een kort mailtje kregen wij een positief antwoord retour en nog voor de verschijningsdatum viel het recensie-exemplaar van ‘Toen ze verdween’ op de mat. Hier willen wij uitgeverij Boekerij natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Na een geslaagd feestje loopt Samantha in haar eentje door een drukke straat naar huis, een route waar ze normaal gesproken slechts tien minuten over doet. Ze komt nooit thuis aan.

Zeven jaar na haar verdwijning, op de dag waarop ze haar vijfendertigste verjaardag had moeten vieren, ontvangt haar beste vriendin Diane een brief die geadresseerd is aan Samantha. Als Diane de envelop opent, haalt ze er een verjaardagskaart uit, en een vingernagel, gelakt in een oudroze kleur: dezelfde kleur die Samantha altijd droeg. De politie laat de nagel onderzoeken, maar hij blijkt niet van Samantha. Hij is van een andere vrouw: Jade Ashmore. Jade is vermoord, alleen niet zeven jaar geleden. Haar moord vond plaats in de nacht voorafgaand aan de bezorging van de envelop…

De cover

Op de cover is een goudkleurige sleutel te zien die op groene bladeren ligt. Op de sleutel, bladeren en de titel van het verhaal zijn bloedspetters te zien. De quote ‘Samantha heeft je een brief geschreven. Maar Samantha is al zeven jaar dood’ maakt mij nieuwsgierig. Want wie is Samantha, wat is er met haar gebeurd en heeft ze deze brief echt geschreven, zijn vragen die bij mij opkomen. De cover zou mij zeker opvallen in de boekhandel.

De auteur

Carla Kovach was toneelschrijver en actrice voor ze zich toelegde op het schrijven van thrillers. Inmiddels is ze fulltime schrijfster, en gingen er in Nederland en Vlaanderen al 30.000 exemplaren van haar Gina Harte-serie over de toonbank. Ze woont in Redditch, Engeland.

Het verhaal

Samantha heeft een leuk feestje gehad en nog nagenietend loopt ze, in haar eentje, richting haar huis. Op straat is het druk en via deze route duurt het normaal gesproken tien minuten eer ze thuis in haar bed kan stappen. Helaas komt ze nooit thuis aan.

Op de dag dat Samantha vijfendertig had moeten worden, en het precies zeven jaar geleden is dat ze verdween, ontvangt Diane, haar beste vriendin, een envelop die geadresseerd is aan de vermiste Samantha. Als Diane de envelop opent, haalt ze er niet alleen een verjaardagskaart uit, maar ook een vingernagel. Deze nagel is gelakt in exact dezelfde kleur als Samantha altijd droeg. Na onderzoek van de politie blijkt de nagel niet van Samantha te zijn maar van een Jade Ashmore. Zij blijkt vermoord te zijn. Alleen niet zeven jaar geleden, maar de nacht voor de bezorging van de bizarre envelop.
Voor Harte en haar team start een race tegen de klok, want welke zieke geest heeft het hier voorzien op jonge vrouwen. Gaan ze deze zaken op tijd oplossen voor er meer slachtoffers vallen?

Mijn mening

In het verleden las ik de eerste drie delen in de Gina Harte-serie met veel plezier. Ik was onder de indruk van deze auteur en daarom wist ik, dat ik dit vierde deel in deze serie, ook graag wilde lezen.

De proloog is meteen spannend en pakkend. We lezen de proloog vanuit een man, die samen met zijn vrouw, op een feestje is. De man heeft een camera bij zich en fotografeert er druk op los. Al snel wordt het duidelijk dat de man eigenlijk maar op één aanwezige gefocust is: Samantha. Samantha weet elke man om haar vinger te winden en weet ook de beste huwelijken te breken met haar verleidelijke dance moves. Tot het moment dat Samantha naar huis wandelt, dan gaat het mis…

Door deze proloog ben ik meteen geneigd om verder te lezen. Het voelt voor mij weer als thuis komen. Niet alleen kende ik hoofdpersonage Gina Harte al uit de vorige delen, maar ook bijvoorbeeld O’Connor en Wyre. Leuk dat eigenlijk het hele team rondom Harte terug keert in dit verhaal. Op dat gebied is het een feest der herkenning.

Waar dit verhaal om draait is een clubje mensen die vaker partnerruil feesten bezoekt. Hierdoor komen er best veel personages aan bod in dit verhaal. Deze personages hebben allemaal hun eigen partner, maar door de partnerruil gaat iedereen met een andere partner naar buiten als dat ze gekomen zijn. Hierdoor werd het voor mij soms verwarrend hoe de verhoudingen nu precies lagen en wie nu ook alweer wie was.

Voor mijn gevoel mocht ik weer over de schouder van Harte mee kijken tijdens haar onderzoek. Dit voelt altijd erg vertrouwd aan. Ook in dit deel krijgen wij weer wat meer te weten over het verleden van Harte en merken we dat haar privéleven ook niet altijd fijn is. Zo wil het daten niet echt lukken en heeft ze er nog altijd moeite meer dat ze het bed gedeeld heeft met haar meerdere. Hierdoor merk je dat Kovach, Harte als een menselijk personage neer weet te zetten. Helaas komen de dochter en kleindochter van Harte, in dit deel, minder aan bod dan in de vorige delen. Dit vond ik op zich wel jammer. Hopelijk krijgen die in een van de volgende delen een prominentere rol.

De Gina Harte-serie is nog lang niet afgelopen. In het Engels zijn al elf delen verschenen in deze serie. Hopelijk worden deze ook allemaal vertaald naar het Nederlands. Want als dit niet zou gebeuren zou het een gemis zijn voor de Nederlandse thrillerlezers.

Leesfragment

Ben jij nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan onderstaand leesfragment.

Toen-ze-verdween

Gegevens van dit boek:
Titel: Toen ze verdween
Serie: Gina Harte
Auteur: Carla Kovach
Uitgever: Boekerij
Vertaald door: Barbara Lampe
Aantal pagina’s paperback: 384
Aantal pagina’s e-book: 384
Verteller luisterboek: Tanneke Hartzuiker
Duur luisterboek: 09:29:05
ISBN paperback: 9789022593936
ISBN e-book: 9789402318487
ISBN luisterboek: 9789052864709
Prijs paperback: € 20,00
Prijs e-book: € 11,99
Prijs luisterboek: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge