Carina van Leeuwen – Magma

We zagen dat er een nieuwe serie uit zou komen, van de hand van Carina van Leeuwen. Dit maakte ons erg nieuwsgierig. Nadat we de korte inhoud gelezen hadden, wist ik het zeker. Dit eerste deel wilde ik lezen. Na een mailtje naar de uitgever, ontvingen we het boek rondom de verschijningsdatum in de brievenbus. Hier willen we A.W. Bruna uitgevers hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Twee meisjes van uiteenlopende sociale klassen verdwijnen in dezelfde week. Het lichaam van een jarenlang vermiste docent wordt uit het water gevist. Een politicus voelt hoe de grond hem te heet onder de voeten wordt.

De vondst van de vermiste docent Roger van Merle resulteert in een vernietigend rapport over het politieonderzoek destijds. Als reactie wordt in Den Haag een nieuw rechercheteam voor vermissingen opgericht. Hierin zit een vreemde eend in de bijt: journalist Lyn Riley, die na dertig jaar in oorlogs- en rampgebieden terug in Nederland is.
Het team duikt in de verdwijning van de 18-jarige Sasha, die in tegenstelling tot een in dezelfde week verdwenen meisje uit hogere kringen al snel werd vergeten. In hun onderzoek stuiten ze op tegenstand vanuit politieke hoek. Ondertussen staat er voor Riley persoonlijk ook nogal wat op het spel…

De cover

De cover heeft wat mysterieus en deze maakt mij nieuwsgierig. Dit komt ook door de tekst ‘Journalist Lyn Riley voelt de spanning over het onderzoek naar twee verdwenen meisjes en een gevonden lichaam flink oplopen…’ die op de cover staat. Hierdoor word ik benieuwd naar het verhaal wat er achter zit. Ik zou dit boek dan ook zeker oppakken in de boekhandel om de achterflap te gaan lezen.

De auteur

Carina van Leeuwen is forensisch rechercheur in het coldcaseteam van Amsterdam, spreker en auteur. Wat begon als een weddenschap, resulteerde in de trilogie Unit Plaats Delict. Hierna publiceerde ze het non-fictieboek ‘Onbekend maar niet vergeten’. In de media verschijnt ze regelmatig als dé coldcase-expert en ze geeft bevlogen lezingen en masterclasses over forensisch onderzoek.

Het verhaal

De jarenlang vermiste docent Roger van Merle wordt uit het water gevist en dit resulteert in een vernietigend rapport over het politieonderzoek wat destijds gevoerd is. Er wordt een nieuw rechercheteam gevormd en hier mag journalist Lyn Riley bij aansluiten. Niet iedereen is hier even enthousiast over. Het team duikt in de vermissing van de achttienjarige Sasha. Sasha is in dezelfde periode verdwenen als een ander meisje die in hogere kringen verkeerde. Dit meisje werd, door alle middelen in te zetten, al snel weer terug gevonden. Echter Sasha raakte al snel in de vergetelheid. In hun nieuwe onderzoek stuiten ze al snel op tegenstand vanuit politieke hoek. Wat heeft Riley echter te verbergen?

Mijn mening

Het verhaal begint met een proloog. Deze speelt zich af in 2006. Een jonge meid is op haar fiets op de vlucht en komt aan bij een tuinhuisje waar ze gaat schuilen. Ook lezen we over een tippelzone, waar jonge meiden tippelen en bij verdachte voertuigen het nummerbord genoteerd wordt. Hierna springen we in de tijd en zijn we tien jaar verder. Het is 2016. Er worden auto’s uit het Albertkanaal gevist, als een van de medewerkers ziet dat er een stoffelijk overschot in één van de auto’s ligt. Hierna maken we wederom een sprong in de tijd en zijn we in 2019. De proloog en het eerste hoofdstuk zijn voor mijn gevoel beiden een proloog. En begint het eigenlijke verhaal voor mijn gevoel pas bij hoofdstuk 2. Hier leren we ook Lyn Riley kennen. Ik ben wel nieuwsgierig wat de proloog en het eerste hoofdstuk precies voor rol spelen in het verhaal, dus ik ga snel verder lezen in het tweede hoofdstuk. Vanaf dat moment zit ik echt in het verhaal en ik merk dat ik het boek eigenlijk niet aan de kant kan leggen.

De personages zijn goed uitgewerkt, waardoor je een goed beeld van ze krijgt en ze ook levensecht over komen. Journaliste Lyn Riley is een personage wat je meteen in je hart sluit. Ze wil de waarheid hoe dan ook boven tafel krijgen en durft hierbij ook de grenzen op te zoeken. Je merkt onder het lezen dat Carina weet waar ze over schrijft. Ze wordt sowieso gezien als dé coldcase-expert en hierdoor merk je ook dat je geen CSI-verhaal krijgt en dat vind ik persoonlijk erg fijn. Er worden geen high-tech snufjes gebruikt waar de onderzoeken binnen no-time terug zijn en de oplossing dan al voor handen is. Dit stoort mij altijd aan CSI-achtige verhalen en dat heeft Carina gelukkig achterwege gelaten en een, naar mijn gevoel, realistisch beeld geschetst door ook financieel beleid en politieke druk een rol te laten spelen. Dit zorgt ervoor dat het een thriller is die meteen geloofwaardig over komt en nergens overdreven overkomt.

Tijdens het lezen, wordt ook duidelijk wat de proloog en het eerste hoofdstuk voor betekenis hebben en dat maakt het verhaal voor mij extra sterk, want in sommige boeken moet ik aan het eind de proloog nog eens lezen om de link te leggen naar de proloog.

Zoals sommigen ondertussen weten luister ik het boek ook als dit op Kobo plus als luisterboek aangeboden wordt. Dit luisteren doe ik tijdens het lezen en dit zorgt ervoor dat ik het verhaal nog intenser beleef. De vertelstem van Hymke was prettig en ze had zich echt in het verhaal ingeleefd, waardoor ze dit op een goede en fijne toon vertelde.

Het verhaal is voor mijn gevoel veel te snel uit, en dit komt niet omdat het verhaal te kort is, maar gewoon omdat het zo goed geschreven is en je al snel de woorden ‘Wordt vervolgd…’ tegen komt. En dit wordt echt wel met een cliffhanger afgesloten. Ik ben hierdoor erg nieuwsgierig naar dit nieuwe boek. Wat is er allemaal in het verleden van Lyn gebeurd en wordt dit in het tweede deel bekend? Ik kan in ieder geval niet wachten.

Gelukkig gaf Carina aan dat er waarschijnlijk dit jaar, in september, het tweede deel van deze serie verschijnt… En ik kan je zeggen. Dan zit ik klaar om hem te gaan lezen, want ik wil weten hoe dit verhaal verder gaat.

Ik lees Nederlands Challenge

Dit is het vijfde boek van dit jaar wat ik lees voor de ‘Ik lees Nederlands Challenge 2023’. Ik wil dit jaar minimaal 50 boeken gaan lezen die oorspronkelijk in de Nederlandse taal geschreven zijn. Wil je ook meedoen aan deze challenge? Lees er dan hier alles over.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan onderstaand leesfragment.

9789400514799

Gegevens van dit boek:
Titel: Magma
Serie: Cold Case
Auteur: Carina van Leeuwen
Uitgever: A.W. Bruna
Aantal pagina’s paperback: 272
Aantal pagina’s e-book: 221
Verteller luisterboek: Hymke de Vries
Duur luisterboek: 07:05:00
ISBN paperback: 9789400514799
ISBN e-book: 9789044934069
ISBN luisterboek: 9789046176849
Prijs paperback: € 21,99
Prijs e-book: € 6,49
Prijs luisterboek: € 15,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Libris.
Dit boek is ook te beluisteren via Kobo Plus en Storytel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge