Camille Jacobs – Zeventien

De verhalen van de Vlaamse auteur Camille Jacobs lees ik altijd graag. Dus toen wij bij de boekpresentatie van dit boek waren, werd ik verrast met een recensie-exemplaar van ‘De waarheid’ en ‘Zeventien’, de eerste twee delen met inspecteur Vasco Beeckaert in de hoofdrol. Natuurlijk willen wij Camille Jacobs hartelijk bedanken voor deze recensie-exemplaren.

Informatie die te lezen is op de achterflap: Vasco is getuige van een incident dat hij beter niet gezien had. Dit is het begin van een rollercoaster die hem in gevaarlijke situaties brengt. Als inspecteur moet hij naar Karlovy Vary in Tsjechië, waar de gevolgen niet zonder gevaar zijn. Per toeval ontmoet Vasco een zekere Pol. Of is dit toch geen toeval? Wat gebeurt er op het eilandje aan de Molenvijver in Genk en op het oude kerkhof in Hasselt? Berno wordt weer opgeroepen om samen met Linda en Mario dit mysterie op te lossen. Door omstandigheden komt Linda in gevaar en haar redding lijkt niet meteen nabij. Waarom doen een crematorium en een begrafenisondernemer onze wenkbrauwen fronsen bij het lezen van deze toch geheel onverwachte gebeurtenissen?

De cover

Centraal op de cover is eigenlijk alleen een doodskist te zien, die is uitgelicht, en rook die om de kist heen cirkelt. Door de eenvoud is het een hele sterke cover. Hij past dan ook uitstekend bij het verhaal. Het boek zou mij in de boekhandel ook zeker opgevallen zijn, niet alleen door de naam van de auteur, maar ook zeker door de sterke cover.

De auteur

Camille Jacobs schrijft boeken die een mengeling zijn van fictie en non-fictie. Met zijn vlotte stijl van schrijven verweeft hij deze uitstekend. Zijn verhalen zijn tijdloos. Ze bevatten naast de hedendaagse werkelijkheid ook een vleugje geschiedenis. Het laat de lezer geregeld de wenkbrauwen fronsen.

Het verhaal

Als Vasco iets ziet dat hij beter niet had kunnen zien, wordt het gevaarlijk. Hij moet naar Tsjechië om bepaalde zaken uit te zoeken. Nog voor hij aankomt in Karlovy Vary ontmoet hij een zekere Pol. Is dit toeval?
Op een eilandje in de Molenvijver in Genk gebeuren verdachte zaken. Maar ook het oude kerkhof in Hasselt komt er niet ongeschonden uit. Wat voor activiteiten worden daar uitgevoerd?

Linda en Mario besluiten om Berno op te trommelen en samen gaan ze aan de slag om dit mysterie op te lossen. Maar als Linda in gevaar komt, lijkt haar redding niet meteen nabij. En wat voor een rol spelen een crematorium en begrafenisondernemer hierin?

Mijn mening

Dit is niet de eerste kennismaking met deze vriendelijke Vlaamse auteur. De eerste keer kwamen wij hem tegen bij LEES! – Hét boekenfestival in Antwerpen. Na een aangenaam gesprek met Camille en zijn vrouw besloten wij een exemplaar te kopen van ‘Moedermoord‘. Met deze Vlaamse thriller wist Camille mij te overtuigen dat hij duidelijk weet wat schrijven is.
Wat volgende was een uitnodiging voor de boekpresentatie van ‘Zeventien’. Deze werd gehouden in de bibliotheek van Houthalen-Helchteren (BE). Echter doordat dit het tweede deel is met inspecteur Vasco Beeckaert in de hoofdrol, ontvingen wij ook een exemplaar van ‘De waarheid‘, waar ik een paar weken geleden mijn recensie over plaatste. Natuurlijk was ik ook erg nieuwsgierig naar het vervolg en die recensie is nu ook te lezen hier op onze website.

Ook al is ‘Zeventien’ het vervolg op ‘De waarheid’, Camille heeft de verhalen zo geschreven dat ze ook losstaand te lezen zijn. Dit vind ik altijd erg prettig aangezien je op deze manier niet verplicht wordt om beide boeken te lezen. Echter ben ik wel van mening dat als je ze wel beiden leest je toch net even iets meer achtergrondinformatie krijgt over bepaalde personages. Maar of de lezer dit wil, laat de auteur over aan de lezers van zijn verhalen.

De schrijfstijl van Jacobs is toegankelijk en makkelijk te noemen. Hij maakt geen gebruik van moeilijke woorden en lastig te volgen dialogen. Ook is zijn schrijfstijl zeer beeldend, waar ik toch altijd grote fan van ben. Op deze manier zie ik de passages in het verhaal altijd voor mij tijdens het lezen en hierdoor kan ik mij nog meer begeven in de situaties waarin de personages zich bevinden.

Ook qua spanning zit het goed bij deze thriller. De spanning is eigenlijk vanaf het begin aanwezig. Vooral de verhaallijn van Herman, die iets ontdekt aan de Molenvijver in Genk, vond ik zelf erg goed in elkaar gezet. Knap hoe Jacobs deze eenzame man heeft neergezet. De andere verhaallijn gaat over Vasco die een bizar avontuur in Tsjechië beleefd. Uiteindelijk weet de auteur deze verhaallijnen op een bijzondere boeiende manier bij elkaar te brengen. Het einde zag ik dan ook niet aankomen en ik was hier blij verrast door.

Toch moet ik ook de kanttekening maken, dat sommige zaken een beetje té veel op toeval berusten. Hierdoor werden sommige stukjes in het verhaal een beetje ongeloofwaardig. Echter, dit vergeef ik de auteur, aangezien het verhaal zo goed in elkaar zit dat ik deze dingen voor lief neem.

Het volgende boek, ‘De laatste opdracht’, van de hand van Camille Jacobs, zal vanaf eind mei overal verkrijgbaar zijn en ik kijk er natuurlijk erg naar uit. Want ben je, net als ik, een liefhebber van Vlaamse thrillers? Pak van eens een boek van deze auteur ter hand en geniet.

Ik lees Nederlands challenge

Dit is het tiende boek van dit jaar wat ik lees voor de ‘Ik lees Nederlands Challenge 2023’. Ik wil dit jaar minimaal 50 boeken gaan lezen die oorspronkelijk in de Nederlandse taal geschreven zijn. Wil je ook meedoen aan deze challenge? Lees er dan hier alles over.

Gegevens van dit boek:
Titel: Zeventien
Serie: Inspecteur Vasco Beeckaert
Auteur: Camille Jacobs
Uitgever: Boekengilde
Aantal pagina’s paperback: 347
ISBN paperback: 9789464373936
Prijs paperback: € 24,00

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Libris.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge