Camille Jacobs – De waarheid

Zijn vorige boek ‘Moedermoord‘ heb ik met erg veel plezier gelezen, dus was ik natuurlijk ook erg nieuwsgierig naar meer werk van deze Vlaamse auteur en omdat wij op de boekpresentatie van ‘Zeventien’, de opvolger van ‘De waarheid’, aanwezig waren ontvingen wij, van beide boeken, een exemplaar om te lezen en te recenseren. Hier wil ik Camille Jacobs natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Een politie-inspecteur in Genk wordt geconfronteerd met een niet alledaagse moordzaak. Het begin van een onderzoek dat heel zijn leven overhoop zal gooien en waarvoor hij in zijn familiegeschiedenis zal moeten duiken.
Welk verband is er tussen Genk, Leipzig, Antwerpen en Kroatië?
Waarom werd Vasco opgesloten? Zal hij bevrijd worden?
Overleeft Mario de aanslag op zijn leven?
Wat hebben een virus en vaccin met deze zaak te maken?
Zijn de ouders van Vasco door een noodlottig ongeval om het leven gekomen? Krijgt hij de verrassing van zijn leven te verwerken? Meer vragen dan antwoorden.

Lees het in één adem uit en ervaar hoe alles met elkaar te maken heeft.

De cover

Op de cover is een oud gebouw te zien en aan de zijkant een hand die een reageerbuisje vast houdt. Persoonlijk heb ik niet zoveel met de cover. Qua kleurgebruik en vormgeving, past hij wel mooi bij de andere boeken die Camille geschreven heeft. De tekst ‘Menig geheim zou men niet te weten komen, als het niet geheim was’, maakt mij nieuwsgierig aangezien het een beetje een mysterieuze zin in.

De auteur

Camille Jacobs schrijft boeken die een mengeling zijn van fictie en non-fictie. Met zijn vlotte stijl van schrijven verweeft hij deze uitstekend. Zijn verhalen zijn tijdloos. Ze bevatten naast de hedendaagse werkelijkheid ook een vleugje geschiedenis. Het laat de lezer geregeld de wenkbrauwen fronsen.

Mijn mening

Het boek ‘Moedermoord’ heb ik in het verleden echt verslonden. Hierdoor was ik natuurlijk erg nieuwsgierig naar meer werk van deze Vlaamse auteur. Even later zag ik een berichtje voorbij komen op Facebook dat het nieuwe boek van Camille, genaamd ‘Zeventien’, feestelijk gepresenteerd zou worden bij Bibliotheek Houthalen-Helchteren. Natuurlijk konden wij het niet laten om de landgrens over te steken en Camille en zijn vrouw Marie Louise te vereren met een bezoekje. Het was een feestelijke avond en na afloop kregen wij niet alleen een exemplaar van ‘Zeventien’, maar ook een van ‘De waarheid’. ‘Zeventien is namelijk het tweede deel met inspecteur Vasco Beeckaert in de hoofdrol, en volgens Camille moest ik dan ook het eerste deel ‘De waarheid’ eerst lezen. 🙂

‘De waarheid’ begin met een proloog waarin Linda opgehaald wordt met een auto, door Mario. Waarom is niet direct duidelijk. Wel is te lezen dat ze naar Luik rijden en daar stoppen bij de Maas waar een auto uit getakeld wordt. Deze proloog roept meteen veel vraagtekens op, want van wie is die auto en wat is er gebeurd? Deze vragen zijn een goed teken en ik sla snel de bladzijde om om antwoorden te krijgen op mijn vragen.

Hierna maken wij kennis met inspecteur Vasco Beeckaert, die werkzaam is bij de politie Genk. Wat ik persoonlijk leuk vind is dat wij, zo nu en dan, wel eens in Genk komen. Dus het verhaal voelde meteen vertrouwd aan en dat vind ik toch altijd wel een plus punt. Camille is een meester in het omschrijven van situaties en omgevingen. Echter met het onderwerp ‘De Spaanse griep’, dat toch een grote rol speelt in het verhaal, had ik minder. Maar dit is natuurlijk erg persoonlijk. Het verhaal, om De Spaanse griep, heen, vond ik wel interessant.

Het verhaal speelt zich ook, voor een gedeelte af, in Cavtat, Kroatië, en laat Camille en zijn vrouw, daar nu ook net wonen. Dit is natuurlijk een groot pluspunt, want de auteur neemt zijn lezer echt mee aan de hand en hij weet dus feilloos de omgeving te omschrijven.

Ondanks dat het onderwerp ‘De Spaanse griep’ mij minder aansprak, heb ik het verhaal met erg veel plezier gelezen. De spanning zit ook goed en het is nergens saai te noemen. Wat mij betreft is ‘De waarheid’ een geslaagde Vlaamse thriller en ik kijk er dan ook naar uit om binnenkort aan het vervolg ‘Zeventien‘ te beginnen. Hiervan zal de recensie natuurlijk ook van volgen, hier, op onze website.

Ik lees Nederlands-Challenge

Dit is het derde boek van dit jaar wat ik lees voor de ‘Ik lees Nederlands Challenge 2023’. Ik wil dit jaar minimaal 50 boeken gaan lezen die oorspronkelijk in de Nederlandse taal geschreven zijn. Wil je ook meedoen aan deze challenge? Lees er dan hier alles over.

Gegevens van dit boek:
Titel: De waarheid
Serie: Inspecteur Vasco Beeckaert
Auteur: Camille Jacobs
Uitgever: Boekengilde
Aantal pagina’s paperback: 335
ISBN paperback: 9789464025736
Prijs paperback: € 22,00

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Libris.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge