Camilla Läckberg & Henrik Fexeus – Cultus

We zagen dat er een tweede deel uitkwam van de Mina Dabiri & Vincent Walder-serie. Aangezien Box mij erg goed bevallen was, wilde ik dit tweede deel natuurlijk ook graag lezen. Na een mailtje naar de uitgever, stond, rond de verschijningsdatum, de postbezorger aan de deur met een pakketje, waarin ‘Cultus’ zat. Hier willen we The House of Books uiteraard hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Wanneer een klein jongetje van een kinderdagverblijf in de buurt Södermalm van Stockholm verdwijnt, worden rechercheur Mina Dabiri en haar team weer ingeschakeld. Ze ontdekken gelijk overeenkomsten met een andere verdwijning die niet goed afliep. Alles wijst erop dat er meer kinderen zullen verdwijnen. Mina neemt daarom voor het eerst sinds de dramatische gebeurtenissen van twee jaar eerder contact op met mentalist Vincent Walder. Hun band is bijzonder gebleken, maar lukt het ze ook om degenen die het meest kwetsbaar zijn te beschermen?

De cover

Op de cover staat een vrouw die je op de rug ziet. Ze lijkt in een schilderij te staan, waarbij ze tussen touwen vast lijkt te zitten. De cover maakt mij nieuwsgierig. Wie is deze vrouw en wat is er aan de hand? Echter, de cover kan ik, na het lezen, niet echt aan het verhaal koppelen en dat vind ik jammer. Het boek zou me wel opgevallen zijn in de boekhandel, maar dan vooral door de namen van de auteurs die op de cover prijken.

De auteurs

Camilla Läckberg is een van de succesvolste Zweedse thrillerauteurs, met wereldwijd meer dan 30 miljoen verkochte boeken. Haar Fjällbacka-serie, met Patrik Hedström en Erica Falck, krijgt uitstekende kritieken en heeft een groot en internationaal lezerspubliek.

Hendrik Fexeus is een bekende Zweedse mentalist, auteur en tv-presentator. Van zijn boeken zijn inmiddels meer dan 1 miljoen exemplaren verkocht en ze worden vertaald in 30 landen.

Het verhaal

Als een vader zijn zoontje op het kinderdagverblijf in de buurt Södermalm van Stockholm wilt ophalen blijkt hij verdwenen. Rechercheur Mina Dabiri en haar team worden hier voor ingeschakeld. Tijdens het onderzoek ontdekken ze overeenkomsten met een eerdere verdwijning, die helaas niet goed afliep. Dit zorgt er voor dat ze verwachten dat er nog meer kinderen zullen verdwijnen. Er wordt een externe adviseur ingeschakeld, maar ondanks dat besluit Mina na twee jaar weer contact op te nemen met mentalist Vincent Walder. Het is eerder gebleken dat hun band bijzonder is, maar gaat het hen lukken om deze kwetsbare groep te beschermen?

Mijn mening

Aangezien ik ‘Box‘ met erg veel plezier gelezen had, wist ik dat ik dit tweede deel ook graag wilde lezen en ik kan zeggen, nu ik hem gelezen heb, dat ik hier echt geen spijt van heb. Läckberg is uiteraard al bekend van de vele thrillers die ze op haar naam heeft staan en toch was Box pas het eerste boek wat ik van haar gelezen heb. En ik moet zeggen dat dit beslist naar meer smaakt. Dus de boeken van Läckberg zelf staan ook op mijn wil-ik-lezen-lijst….

In Box stond vooral het duistere verleden van Vincent Walder op de voorgrond. In Cultus staat Mina meer op de voorgrond. Mina heeft een dochter, maar hoe zit dat in elkaar? En waarom heeft ze hier geen contact mee? Ook blijkt ze toch nog meer familie te hebben, al vermijdt ze dit contact, waarom? Hier komen we iets meer over te weten.

Uiteraard staat ook de smetvrees van Mina weer op de voorgrond. Soms is dit voor mijn gevoel iets te overdadig, maar aan de andere kant, vind ik het ook wel passend. Als het één keer genoemd wordt en dan niet meer, dan is het geen smetvrees. Dus wat dat betreft is de smetvrees wel echt goed en consequent in het verhaal doorgevoerd. Hierdoor had ik, onder het lezen, ook echt het gevoel, dat de smetvrees Mina echt in de weg zit, tijdens haar werk. De enige die hier, voor haar gevoel, begrip voor heeft, is Vincent en mede hierdoor is de band tussen hen zo speciaal. Ook dit begrip voor Mina wordt consequent doorgevoerd. Hierin merk je dat je echt een boek van topauteurs leest.

Het verhaal heeft twee verhaallijnen, die zich beiden in de huidige tijd afspelen, en ik vroeg me lange tijd af wat ze met elkaar te maken hadden, maar op een bepaald moment komen die uiteraard mooi samen. De personages zijn erg goed uitgewerkt en hierdoor krijg je een goed beeld van de verschillende personen. Ook Mina en Vincent leer je in dit deel beter kennen. Zo speelt de ex, de dochter en de moeder van Mina een rol in het verhaal al blijft lange tijd onduidelijk wat hun rol precies is en wat dit met het verdere verhaal te maken heeft. Maar dat het een doel heeft, weet je eigenlijk van te voren.

Het boek kun je beslist onder de dikkere boeken scharen, echter onder het lezen, merk je dat er nergens een scene te veel geschreven is. Dit verhaal had al deze bladzijden nodig om goed uitgewerkt te worden. En ik had het boek toch sneller uit dan verwacht. En wat het mooie is (of misschien eerder het erge)… Het einde is zo geschreven dat je weet dat er een vervolg komt en dat maakt mij razend nieuwsgierig. Het liefst zou ik meteen door willen lezen, maar helaas dat gaat niet. Gelukkig weten we nu wel dat we nog geen afscheid hoeven te nemen van Mina en Vincent.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

cultus

Gegevens van dit boek:
Titel: Cultus
Serie: Mina Dabiri & Vincent Walder-serie
Auteur: Camilla Läckberg & Henrik Fexeus
Uitgever: The House of Books
Vertaald door: Madeleine Kiers-Bollink & Marit Kramer
Aantal pagina’s paperback: 656
Aantal pagina’s e-book: 665
Verteller luisterboek: Christel Schimmel
Duur luisterboek: 21:44
ISBN paperback: 9789044361988
ISBN e-book: 9789044361995
ISBN luisterboek: 9789044362008
Prijs paperback: € 24,99
Prijs e-book: € 7,99
Prijs luisterboek: € 12,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Libris.
Dit boek is ook te lezen en te beluisteren via Kobo Plus en Storytel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge