Camilla Läckberg & Henrik Fexeus – Box

We zagen dat er een nieuw boek zou verschijnen bij The House of Books van de hand van Camilla Läckberg. Deze keer zou ze echter dit boek niet alleen schrijven, maar samen met Henrik Fexeus. De flaptekst sprak ons beiden erg aan, dus we hebben een mailtje naar de uitgever gestuurd en we kregen al snel een positief antwoord terug en rond de verschijningsdatum stond de postbezorger dan ook op de stoep met een behoorlijk pakket. Hier willen we The house of books hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Wanneer een vrouw dood wordt aangetroffen in een kist doorboord met zwaarden, vraagt de politie zich af of het een mislukte goocheltruc is of een brute moord. Inspecteur Mina Dabiri schakelt de hulp in van Vincent Walder, mentalist en expert in lichaamstaal en magie. Ze linken de dood met eerdere moordzaken en beseffen dat ze op jacht zijn naar een roekelozer seriemoordenaar. Maar zowel Mina als Vincent heeft een duister geheim. Hun verleden lijkt verband te houden met de zaak. Ze moeten de moordenaar een stap voor zijn. Maar hoe?

De cover

Op de cover zit een naakte vrouw in een box waarbij de voorkant open lijkt te zijn, want haar hoofd en arm zijn buiten de box. De quote ‘Om de waanzin te stoppen, moeten ze erin meegaan…’ maakt mij nieuwsgierig. De cover vind ik persoonlijk niet zo heel goed bij het verhaal passen. Het lijkt of de vrouw zo uit de box kan stappen en dat lukt de personen die in de boxen zitten in het verhaal natuurlijk niet.

De auteurs

Camilla Läckberg is een van de succesvolste Zweedse thrillerauteurs, met wereldwijd meer dan 29 miljoen verkochte boeken. Van haar populaire Fjällbacka-serie met Patrik Hedström en Erica Falck zijn alleen in Nederland al meer dan 3 miljoen exemplaren verkocht. Recent verschenen van haar hand de bestsellers ‘Gouden kooi’ en ‘Zilveren vleugels’.

Henrik Fexeus is een bekende Zweedse mentalist, auteur en tv-presentator. Van zijn boeken zijn inmiddels meer dan een miljoen exemplaren verkocht en ze worden vertaald in 30 landen. In 2017 debuteerde hij als fictie auteur met zijn young adult roman ‘The lost’, het eerste deel van een trilogie.

Het verhaal

Er wordt een vrouw dood gevonden in een kist, terwijl ze doorboord is met zwaarden. Mina Dabiri mag deze dood onderzoeken en de vraag rijst al snel of het een mislukte goocheltruc is of toch brute moord. Aangezien het veel weg heeft van een goocheltruc schakelt Mina Dabiri de hulp van Vincent Walder in. Walder is mentalist en een expert in het lezen van lichaamstaal en magie. Ze ontdekken nog enkele moordzaken die aan deze moordzaak te linken is en beseffen dat ze op jacht moeten naar een meedogenloze seriemoordenaar. Er lijkt een link te zijn met hun verleden. Ze moeten proberen de moordenaar een stap voor te blijven. De vraag is alleen hoe?

Mijn mening

Dit was voor mij de eerste kennismaking met de schrijfstijl van beide auteurs. En ik kan je nu al zeggen, dat dit zeker goed bevallen is. Box is het eerste deel van een trilogie en je leert in dit deel de verschillende personages al goed kennen. Deze zijn goed uitgewerkt en je merkt dat er ook veel aandacht is besteed aan de details. Mina heeft bijvoorbeeld smetvrees en dat wordt tot in den treure herhaald. Aan de ene kant vond ik het onder het lezen redelijk irritant, maar aan de andere kant had ik ook weer zoiets, het hoort wel echt bij iemand die smetvrees heeft. Die zal inderdaad zo vaak naar desinfecterende gel grijpen of de handen wassen. Echter doordat je dit in een boek echt moet uitschrijven, is het nadrukkelijker aanwezig als bijvoorbeeld in een film waar iemand terloops de desinfecterende handgel pakt en de handen desinfecteert terwijl diegene ondertussen verder loopt. Dit is in een boek natuurlijk moeilijker in een zin te vangen. Dus ondanks mijn irritatie hierover is het wel passend.

Ondanks dat er redelijk veel personages een rol spelen in dit boek, was ik nergens de draad kwijt omdat ik niet meer wist wie wie was. En dat vind ik toch best knap, want vaak moet ik bij een boek met veel personages toch altijd even de link leggen wie wie is. Doordat Läckberg en Fexeus de personages op zo’n manier neergezet hebben dat ze echt tot leven komen in het verhaal, merkte ik dat ik ieder personage makkelijk herkende.

Wat ik altijd leuk vind, is als je personages ook in hun privéleven leert kennen en dat is in ‘Box’ ook zeer zeker het geval. Ik hoop dat dit in het volgende deel van deze serie nog wat verder uitgediept wordt en we wellicht iets meer over de reden van de smetvrees te weten komen.

In het boek lezen we ook regelmatig enkele flashbacks. Ondanks dat er geen namen genoemd worden, had ik op een bepaald moment wel door over wie deze flashbacks gingen, echter had ik de link niet meteen op de goede manier gelegd. Toen deze puzzelstukjes op hun plek vielen, was ik even bang dat de spanning uit het verhaal zou zijn, maar niks was minder waar. Op dat moment werd het verhaal eerder nog spannender.

Het boek is opgedeeld in maanden en hierin bevinden zich steeds korte hoofdstukken. Dit zorgt er voor dat je snel geneigd bent om iedere keer nog even verder te lezen. Er zat goede vaart in het verhaal en hierdoor had ik onder het lezen niet het gevoel alsof ik een dik boek aan het lezen was.

Doordat het boek ook als e-book te lezen is bij Kobo Plus, kon ik eenvoudig afwisselen, aangezien ik ook graag in bed lees en het boek toch een behoorlijke pil is, dit vond ik zelf toch wel prettig. Al moet ik zeggen dat ik overdag toch echt liever het papieren boek lees, want ondanks dat het een dik boek is, liet het boek zich goed open vouwen tijdens het lezen.

Ik kan niet wachten tot het tweede deel van deze serie, en ik denk dat ik zeer zeker ook een volgend boek van Läckberg of Läckberg en Fexeus op zal pakken om te lezen, want de schrijfstijl bevalt erg goed.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan onderstaand leesfragment.

Box

Gegevens van dit boek:
Titel: Box
Serie: Mina Dabiri & Vincent Walder
Auteur: Camilla Läckberg & Henrik Fexeus
Uitgever: The House of books
Vertaald door: Sophie Kuiper & Elina van der Heijden
Aantal pagina’s paperback: 640
Aantal pagina’s e-book: 352
Verteller luisterboek: Christel Schimmel
Duur luisterboek: 20:34:48
ISBN paperback: 9789044362015
ISBN e-book: 9789044362022
ISBN luisterboek: 9789044362039
Prijs paperback: € 23,99
Prijs e-book: € 11,99
Prijs Luisterboek: € 12,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.
Dit boek is ook te lezen via Kobo Plus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge