Camilla Grebe – Iedereen liegt + Winactie

In de aanbiedingsfolder van uitgeverij Cargo zagen we dat er een nieuw boek van Grebe zou verschijnen. Aangezien ik de voorgaande boeken van haar hand met veel plezier gelezen heb, werd ik al snel nieuwsgierig naar haar nieuwste boek. Na een mailtje naar de uitgever, kregen we al snel een positief antwoord. Rond de verschijningsdatum viel het boek dan ook op onze deurmat. Hier willen we uitgeverij Cargo uiteraard hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Maria Foukara leidt een gelukkig leven met haar zoon, en sinds kort met haar nieuwe liefde Samir en zijn tienerdochter Yasmin. Als op een koude decembernacht Yasmin ineens spoorloos verdwijnt, denkt de politie in eerste instantie aan zelfmoord. Maria weet niet goed wat ze met de situatie aan moet. Haar stiefdochter was niet makkelijk, maar was dat niet gewoon de puberteit? Hoe kan ze zomaar zijn verdwenen?
Wanneer Samir wordt opgepakt op verdenking van moord op zijn dochter, is Maria totaal van slag. Getuigen vertellen dat Yasmin slachtoffer zou zijn van lichamelijk misbruik, en langzaam ontstaan twijfels bij Maria of de dood van Yasmins moeder en zus, jaren geleden, werkelijk het gevolg van een auto-ongeluk was. Is Samir niet de liefhebbende echtgenoot en vader die Maria dacht dat hij was, maar een gewelddadige man die in staat is tot eerwraak?

De cover

Op de cover zit een jonge vrouw in een lege ruimte in elkaar gedoken. Haar schoenen heeft ze uitgedaan. Ik denk dat dit Yasmin moet voorstellen, maar ik kan de plek niet echt plaatsen in het verhaal. De cover maakt mij wel nieuwsgierig en hierdoor zou ik het boek zeker opgepakt hebben in de boekhandel.

De auteur

Camilla Grebe (1968) is de eerste vrouwelijke Scandinavische thrillerauteur die voor haar werk twee keer de Glass Key Award ontving. Alleen Stieg Larsson en Arnaldur Indridason gingen haar voor. Grebe heeft inmiddels vier internationaal succesvolle solothrillers op haar naam staan. Ze woont met haar man en twee kinderen in Portugal.

Het verhaal

Maria Foukara leidt een schijnbaar gelukkig leven met haar nieuwe liefde Samir. Ze zijn een samengesteld gezin en met haar zoon Victor en zijn dochter Yasmin lijken ze een gelukkig gezin te vormen. Maar dan verdwijnt Yasmin opeens in een koude decembernacht. Het lijkt er al snel op dat ze zelfmoord gepleegd heeft door van een naburige rots te springen. Maar dan duikt er een getuige op en niet veel later wordt Samir opgepakt op verdenking van moord vanwege eerwraak. De wereld van Maria en haar zoontje Victor stort in. Zijn de eerste vrouw van Samir en zijn andere dochter wel daadwerkelijk bij een auto-ongeluk verongelukt? Maria begint te twijfelen, kan ze zich zo vergist hebben in Samir?

Mijn mening

Ik heb al eerder boeken van Grebe gelezen en ik houd van haar schrijfstijl, maar met ‘Iedereen liegt’ heeft ze voor mijn gevoel haar voorgaande boeken overtroffen. Het boek bestaat uit verschillende delen en ieder deel wordt door een ander personage vertelt. In het begin wordt het verhaal verteld vanuit Maria en hierin herken ik ook duidelijk de schrijfstijl van haar voorgaande boeken. Echter, het tweede deel in het boek wordt verteld vanuit Victor. Victor is een jongen met het syndroom van down en Grebe weet door een kleine nuance in haar schrijfstijl deze zo te veranderen, waardoor ik echt het gevoel had alsof Victor het verhaal tegen mij vertelde. De schrijfstijl is luchtiger en het levert soms zelfs grappige anekdotes op. Ook als ze daarna het verhaal vanuit Samir en Yasmin verteld, merk je dat ze steeds kleine veranderingen aan haar schrijfstijl aanpast, zodat je duidelijk merkt dat er een ander personage aan het woord is. Op een bepaald moment gaan we twintig jaar verder in de tijd en Grebe weet de dingen echt zo neer te zetten, dat de personages ook echt twintig jaar ouder over komen. Dit maakt het verhaal heel geloofwaardig. Dit heeft Grebe echt geweldig gedaan en hieruit blijkt echt wat Grebe voor getalenteerd schrijver is.

Het verhaal staat niet bol van de spanning, echter door de manier van vertellen blijf je steeds nieuwsgierig en moest ik gewoon door blijven lezen. Ze weet de spanning in het verhaal te houden, doordat je niet weet wat er nu precies gebeurd is met Yasmin en daar blijf je continue nieuwsgierig naar. Je merkt dat er een hele hoop niet klopt. Iedereen is vooral met zichzelf bezig en vertelt zijn verhaal in zijn eigen belang en daardoor ontstaat langzaam het idee dat inderdaad iedereen liegt, zoals ook de titel van het boek is.

Als je van een boek houdt, die je steeds op het verkeerde been zet, moet je ‘Iedereen liegt’ gaan lezen. Ondanks dat het verhaal niet bol staat van de spanning, blijf je verder lezen, omdat Grebe je steeds mondjesmaat informatie geeft en hierdoor ervoor zorgt, dat je steeds twijfelt over de verdwijning van Yasmin. Dit is voor mij tot nog toe het beste boek wat ik van Grebe gelezen heb.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Iedereen-liegt

Gegevens van dit boek:
Titel: Iedereen liegt
Auteur: Camilla Grebe
Uitgever: Cargo
Vertaald door: Clementine Luijten & Jasper Popma
Aantal pagina’s paperback: 384
Aantal pagina’s e-book: 384
ISBN paperback: 9789403182513
ISBN e-book: 9789403191713
Prijs paperback: € 22,99
Prijs e-book: € 7,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Libris.

Wij mogen één fysiek & één digitaal exemplaar van ‘Iedereen liegt’, geschreven door Camilla Grebe, verloten. Hier willen wij uitgeverij Cargo natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Wat moet je hier voor doen?

  • Geef antwoord op de vraag: Wie verdwijnt er spoorloos?
  • Stuur het antwoord in een mailtje naar Winacties@koukleum.nl o.v.v. ‘Iedereen liegt’ en en vermeld in het mailtje je volledige voor- en achternaam, je adresgegevens en welke extra stappen (Zie hieronder) je gedaan hebt om extra kans te maken.
  • Geef aan of je kans wilt maken op een fysiek of digitaal exemplaar. Zonder keuze kunnen we de deelname niet mee laten doen.

Wil je extra kans maken?

  • Like Koukleum.nl op Facebook en like en/of deel de recensie en winactie op Facebook.
  • Volg Koukleum.nl via mail, deze mogelijkheid vind je rechts bovenin hier, op de website. (let op dat je de mail die je ontvangt bevestigt).
  • Volg Koukleum.nl op Twitter en like en retweet het bericht over de recensie en winactie.
  • Volg Koukleum.nl op Instagram, like en save de foto over de recensie en winactie bij Koukleum.nl en plaats deze foto 24 uur in je story en tag ons in het bericht.
  • Volg Koukleum.nl op LinkedIn. Geef het bericht over de recensie en winactie een duimpje en deel het bericht.

Per woonadres 1 inzending. Meerdere inzendingen per adres worden verwijderd.

Deze winactie loopt tot en met 16 december 2022. De maandag hierop volgend zullen we de winnaars bekend maken.

Succes!

2 thoughts on “Camilla Grebe – Iedereen liegt + Winactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge