Camilla Grebe – Dagboek van mijn verdwijning

Ik zag dat bij uitgeverij Cargo het boek ‘Dagboek van mijn verdwijning’ zou verschijnen. De korte inhoud maakte mij heel erg nieuwsgierig. Dus na een korte mailwisseling met de uitgever ontving ik een recensie-exemplaar in de bus. Hier wil ik uitgeverij Cargo hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Acht jaar geleden vond Malin Brundin in het bos het skelet van een meisje. Nu is ze politieagente en wordt deze cold case opnieuw geopend. Samen met profiler Hanne Lagerlind en inspecteur Peter Lindgren probeert ze de moord op te lossen. Hanne doet haar best haar beginnende dementie te verbergen door nauwgezet een dagboek bij te houden over alles wat ze zou kunnen vergeten. Dan verdwijnen zowel Peter als Hanne. Hanne wordt volledig uitgeput en uitgedroogd teruggevonden, ze heeft geen idee wat er met haar is gebeurd en haar dagboek is verdwenen. Peter wordt nog steeds vermist.

Wanneer vervolgens het lichaam van een vrouw wordt gevonden op dezelfde plek waar ooit de overblijfselen van het meisje lagen, wordt duidelijk dat deze twee moorden en Peters verdwijning met elkaar te maken hebben.

Cover

Op de cover zien we een oog in een ijskoud gezicht. Het gezicht ziet er ijzig blauw uit. Dit geeft mij het gevoel alsof het een bevroren lijk is. Wat natuurlijk goed zou kunnen in de omgeving waar het boek zich afspeelt. De cover maakt me nieuwsgierig.

De auteur

Camilla Grebe (1968) schreef eerder zeer succesvolle thrillers met Åsa Träff en Paul Leander-Engström. De minnares is Grebes debuut als solo-auteur.

Het verhaal

Malin Brundin vond 8 jaar geleden op een open plek in het bos het skelet van een meisje. Nu is ze politieagente en omdat ze als enige de bossen van Ormberg zo goed kent, wordt ze toegevoegd aan het coldcase team die deze zaak opnieuw onderzoekt. Aan dit onderzoek doen ook de profiler Hanne Lagerlind en inspecteur Peter Lindgren mee. Ze proberen samen de moord op te lossen. Hanne is beginnend dementerend, maar om dit te verbloemen houdt Hanne heel nauwkeurig een dagboek bij. Dan verdwijnen Peter en Hanne. Hanne wordt volledig uitgeput terug gevonden, ze heeft geen idee wat er gebeurt is. En haar dagboek blijkt verdwenen. Peter blijft echter vermist. Dan wordt er het lijk van een jonge vrouw gevonden op de plek waar acht jaar geleden het skelet van een meisje gevonden was. Hierdoor wordt duidelijk dat deze moord en de verdwijning van Peter allemaal met elkaar te maken hebben.

Mijn mening

Het verhaal wordt verteld vanuit verschillende perspectieven. Je hebt de verhaallijn van Malin, van Jake en aan het eind ook nog van Hanne. Hierdoor weet je als lezer natuurlijk veel meer dan de politie. Doordat dit een scandinavische thriller is, merk je ook de echte kenmerken van dit soort thrillers in dit verhaal. Het verhaal komt rustig op gang, en je hoeft geen snelle actiescènes te verwachten. Wel krijg je mooie omschrijvingen van de omgeving en je waant je echt in de sneeuwrijke omgeving. Dit vind ik ook in deze thriller weer erg goed gedaan. Grebe omschrijft de omgeving op zo’n manier dat je je echt in die omgeving waant.

Het verhaal speelt zich in een klein dorp af, waardoor je de personages goed leert kennen en duidelijk wordt dat je de dader in het dorp moet zoeken. Hier door is het zoekgebied afgebakend, maar hierdoor ga je ook iedereen verdenken. Tenminste dat had ik. Alleen de uiteindelijke dader had ik dus absoluut niet in het vizier. En dan de ontknoping… hier werd ik nog even helemaal omver geblazen. Dit had ik dus echt niet aan zien komen. Dit was echt zo totaal onlogisch, maar aan de andere kant ook heel logisch.

Grebe brengt met haar fictie boek ook wel wat maatschappelijke problemen onder de aandacht. Wat ik erg goed vind. Aan de ene kant het dementieverhaal. Wat dit met iemand doet en hoe het iemand kan beperken. Aan de andere kant heb je de verhaallijn over vluchtelingen. Hoe de hoofdpersonen er over denken en wat dit uiteindelijk met ze doet. Ook hier heeft Grebe heel goed over nagedacht.

Dit was voor mij de eerste kennismaking met Grebe, maar ik wil beslist meer van haar lezen. Haar schrijfstijl bevalt erg goed.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden, lees dan zeker het inkijkexemplaar op bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: Dagboek van mijn verdwijning
Auteur: Camilla Grebe
Uitgever: Cargo
Aantal pagina’s paperback: 408
Aantal pagina’s E-book: 408
ISBN paperback: 9789403133201
ISBN E-book: 9789403142500
Prijs paperback: € 19,99
Prijs E-book: € 7,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge