Calum Franklin – The Pie Room

Door toeval ontvingen wij het boek ‘The Pie room’ in de brievenbus. En omdat bakken een hobby van mij is, werd ik meteen enthousiast. Ik wil Karakter uitgevers dan ook hartelijk bedanken voor dit exemplaar.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Toen Calum Franklin een verzameling prachtige, originele pievormen vond in hotel Rosewood in Londen, werd zijn fantasie geprikkeld en was The Pie Room geboren.

Dit schitterende kookboek is een ware ode aan een van de meest iconische Britse gerechten: de pie. In dit boek vind je klassieke, maar ook zeer verrassende hartige en zoete pies. Maak nu die waanzinnige lekkere pie dauphinoise, pie gevuld met verschillende curry’s of juist de echte zalmpie of de klassieke pie met varkensvlees. Ook de zoete taartjes zijn onweerstaanbaar: van varianten op de applepie tot spies met rabarber en vanille. Dit boek staat vol fantastische deegcreaties en perfect gemaakte, schitterende pies boordevol smaak.

De cover

Op de cover staat Calum Franklin terwijl hij aan het bakken is. De bakkerij komt op mij nostalgisch over. Dit geeft mij een warm gevoel en hierdoor word ik nieuwsgierig naar het boek. Waardoor ik het waarschijnlijk ook in de boekhandel opgepakt zou hebben om door te bladeren.

De auteur

Toen Calum Franklin een verzameling prachtige, originele pievormen vond in hotel Rosewood in Londen, werd zijn fantasie geprikkeld en was The Pie Room geboren.

Mijn mening

Ik bak voornamelijk zoet gebak, maar hartige dingen vind ik ook steeds meer een uitdaging om te maken en eens een keer wat anders op tafel te zetten. En dan vind ik een pie altijd wel leuk uit zien. En tenslotte wil het oog ook wat als je eet.

Zoals je al meteen in de index ziet komen er allerlei soorten pasteien voorbij. Dit vind ik vooral erg leuk. Hierdoor heb je voor ieder wat wils. Franklin heeft niet alleen recepten in het boek staan, maar vertelt bijvoorbeeld ook over hoe hij in aanraking is gekomen met bakken. En deze persoonlijke touche vind ik zelf erg interessant. Hierdoor krijgt een boek voor mij meerwaarde. Je leert de persoon achter het boek kennen.

En wat het boek voor mij echt uniek maakt, is dat Franklin heel duidelijk laat zien dat hij dit niet alleen doet, maar dat hij een heel team achter zich heeft. Wat hij vol eerbied zijn familie noemt.

Natuurlijk draait het boek ook ook om recepten van pasteien. En die staan er veelvuldig in. Het boek heeft gelukkig ook veel foto’s bij de recepten staan. Dat vind ik zelf altijd prettiger. En vooral als ik iets onbekends ga maken, vind ik het prettiger als ik een foto heb en zo een beeld heb hoe iets zou moeten worden. Hierdoor kan ik altijd zien of mijn creatie een beetje in de richting komt van het origineel.

De recepten zijn op een duidelijke en toegankelijke manier omschreven. Je kunt in onderstaand leesfragment ook zien hoe de recepten zijn opgebouwd. Bovenaan staat vaak een persoonlijke gedachte van Franklin. Bij de ‘Pasteibakjes met garnalenthermidor’ schrijft Franklin:

Thermidor is een van mijn favoriete gerechten, maar het wordt meestal in de vorm van mals kreeftenvlees in een oneetbare kreeftenschaal geserveerd. Ik vind dat alles op het bord eetbaar moet zijn, vandaar de pasteibakjes, die het gerecht meteen iets luchtigs geven. In Holborn Dining Room serveren we deze pasteibakjes met kreeft, wat jij ook kunt doen als je in een chique bui bent.

Hij legt bijvoorbeeld bij de recepten ook uit, waarom hij bepaalde keuzes gemaakt heeft bij een recept en wat voor variatie je er bijvoorbeeld op kunt maken.

Ik schreef hierboven al dat Franklin veel foto’s gebruikt heeft bij de recepten, maar ook tussen de recepten door vind je prachtige foto’s waarbij je het water al bijna in de mond loopt.

Of je nu al vaak pastei maakt of het wilt leren maken, dan is ‘The Pie Room’ echt een boek war je je hart kunt ophalen. Bij de recepten staat geen moeilijkheidsgraad aangegeven, maar het is wel uit de beschrijving te halen of het recept te moeilijk voor je is of dat het recept goed voor je doen te is. De moeilijkheidsgraad verschilt per recept en ik denk dat iets wat ik wellicht moeilijk vind, doordat ik nog weinig ervaring heb met pastei voor een ander makkelijker zal zijn. Maar één ding is in ieder geval duidelijk, met dit boek zet je de mooiste pastei neer. En dan maakt het niet uit of het een moeilijk of een makkelijk recept is.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek of wil je een voorbeeld van een recept zien, neem dan zeker een kijkje in onderstaand leesfragment.

The-Pie-room

Gegevens van dit boek:
Titel: The Pie Room
Auteur: Calum Franklin
Uitgever: Karakter uitgevers
Aantal pagina’s hardcover: 288
ISBN hardcover: 9789045220413
Prijs hardcover: € 24,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bruna.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge