Bryan las: Will Dean – De jacht

Wij zijn fervente thrillerlezers en altijd erg nieuwsgierig naar nieuwe auteurs. Dus toen wij ‘De jacht’, het debuut van Will Dean, tegenkwamen waren wij eigenlijk meteen nieuwsgierig aangezien de flaptekst erg goed klonk. Na een mailtje aan de uitgeverij ontvingen wij, kort na de verschijningsdatum, een recensie-exemplaar op de mat. Hier willen wij A.W. Bruna uitgevers natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Horen: Tuva Moodyson, een dove verslaggever van een lokaal Zweeds krantje, is op zoek naar het verhaal dat haar carrière kan lanceren, in de hoop eindelijk het piepkleine gat Gavrik te verlaten.

Zien: Twee lichamen liggen diep in de bossen bij een afgelegen Zweeds dorpje. Hun ogen ontbreken.

Zwijgen: Een web van leugens. Een onopgeloste moord van twintig jaar geleden.

Kan Tuva de moordenaar te slim af zijn voor ze diens laatste slachtoffer wordt? Daarvoor moet ze haar ergste angsten overwinnen en diep de bossen intrekken.

De cover

Op de cover is een verlaten en besneeuwde weg te zien. Aan weerszijden zijn hoge bomen te zien. De cover voelt kil en koud aan en dit past ook goed bij het verhaal. Ik vind hem erg goed gekozen.

De auteur

Will Dean groeide op in de East Midlands en had op achttienjarige leeftijd al in negen verschillende dorpen gewoond. Na zijn studie rechten werkte hij een tijd in Londen, voor hij voor de liefde naar Zweden emigreerde. Voor zijn gezin bouwde hij er eigenhandig een houten huis, diep in de bossen in een zeer afgelegen stuk van het land. Het dichtstbijzijnde dorp is enkele uren rijden. Vanuit deze basis schrijft hij zijn thrillers. Zijn debuutthriller De jacht werd door the Daily Telegraph verkozen tot beste thriller van het jaar en was een internationale bestsellersensatie, en eindelijk mogen we ook in Nederland en Vlaanderen kennismaken met Will Deans dove heldin Tuva Moodyson.

Het verhaal

Tuva Moodyson is doof. In het dagelijks leven is ze verslaggever bij een Zweeds krantje in Gavrik. Ze wil het liefst carrière maken en verslaggever in een grote stad worden. Als er diep in het Utgardbos twee lichamen worden gevonden gaat Tuva op onderzoek uit. Al snel wordt het duidelijk dat de lijken iets missen… Hun ogen. Maar wat heeft een onopgeloste moord van jaren geleden hiermee te maken? Tuva wil de onderste steen boven krijgen en ze weet al snel dat deze zaak haar carrière naar een hoger niveau kan tillen, of wordt ze zelf het volgende slachtoffer?

Boektrailer

Mijn mening

Ik merk dat ik een goede Scandinavische thriller ook steeds meer kan waarderen. Zo was ook ik dus erg nieuwsgierig naar ‘De jacht’, het eerste deel in de Tuva-serie.

Al vrij snel merkte ik dat Tuva Moodyson geen standaard personage was. Ik vond haar al snel interessant. Ze is lekker eigenwijs en ondanks haar gehoorprobleem weet ze zich goed staande te houden in de wereld van de journalistiek. Voor mijn gevoel heeft Dean zich ook goed verdiept in personen die doof zijn en dit is te merken in het verhaal.

Het verhaal speelt zich in Zweden af en ook hierin merk je dat Dean weet waar hij over schrijft. De omgeving en de Zweedse gebruiken weet hij zo goed te omschrijven, dat ik op een bepaald moment zelf het gevoel had dat ik door de dichte paden van het Utgardbos liep.

Het eerste hoofdstuk begint meteen spannend. Tuva rijdt door het Utgardbos en komt oog in oog te staan met een eland. De situatie komt meteen dreigend op mij over. Totdat de eland plotseling op hol slaat, en er van door gaat, door een geweerschot… Dit eerste stuk zorgt er direct voor dat ik me zelf in het Utgardbos waan en ik wil verder lezen. Ik wil weten waar dat schot vandaan kwam… Dat het bos onheilspellend is, is ook meteen voelbaar.

Als we het over het spanningsniveau hebben is het bij deze thriller hoofdzakelijk onderhuidse spanning met hier en daar een spanningspiek. Persoonlijk heb ik daar bij dit soort thrillers niet zo’n probleem mee. Hier staan Scandinavische thrillers dan ook bekend om. De ontknoping zag ik wel al een tijdje aankomen en dit verraste mij dan ook niet echt.

Ik heb ‘De jacht’ met veel plezier gelezen en ik kijk dan ook erg uit naar ‘Zwart zout‘. Dit tweede deel in de Tuva reeks staat nu gepland voor september 2021.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Tuva-De-jacht

Gegevens van dit boek:
Titel: De jacht
Serie: Tuva
Auteur: Will Dean
Uitgever: A.W. Bruna uitgevers
Vertaald door: Catalien van Paassen en Willem van Paassen
Aantal pagina’s paperback: 480
Aantal pagina’s e-book: 480
Verteller luisterboek: Miryanna van Reeden
Duur luisterboek: 11:37:57
ISBN paperback: 9789400512108
ISBN e-book: 9789044978810
ISBN luisterboek: 9789046173374
Prijs paperback: € 21,99
Prijs e-book: € 4,99
Prijs luisterboek: € 15,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow of te beluisteren via Kobo Plus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge