Bryan las: W.A. Dehairs – De graffitimoorden

Begin 2019 zag ik dat dit boek eraan zou komen en alleen de titel al sprak mij erg aan, net zoals de quote op de cover. Daarom heb ik toen ook een mailtje gestuurd naar de uitgever aangezien ik interesse had in dit boek. Helaas werd de publicatiedatum van dit boek uitgesteld en verscheen het pas eind 2019, dus toen viel er ook een recensie-exemplaar, hier op de mat. Hier willen wij uitgeverij Lannoo natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Kort nadat privédetective Keller Brik aan zijn zoektocht naar een verdwenen topambtenaar begint, duikt het lichaam van de man op. Het verminkte lijk bevindt zich opgehangen in een loods, vlak voor een graffititekening van datzelfde tafereel. Wanneer er daarna op verschillende locaties nieuwe tekeningen verschijnen, start een race tegen de klok die Brik confronteert met de donkerste kanten van de stad. En van zichzelf.

De cover

Op de cover is een hoog gebouw te zien waar een graffititekening op staat. Voor mij is het in eerste instantie een beetje onduidelijk wat de graffititekening voor moet stellen. Dit komt doordat de naam en quote van het boek er overheen staan. De quote, ‘Een moordenaar kondigt zijn volgende slachtoffer aan… Wie houdt hem tegen?’, maakt mij nieuwsgierig. Ik vind de cover goed bij het verhaal passen.

De auteur

W.A. Dehairs stond met zijn debuut Lockdown op de longlist van de Gouden Strop en de LangZullenWeLezen-trofee. Daarnaast ontving hij een eervolle vermelding op de literaire prijs Prins Alexander van België.

Het verhaal

Keller Brik, in het dagelijks leven privédetective, is een zoektocht gestart naar een verdwenen topambtenaar. Al snel duikt het verminkte lichaam van deze man op. Hij is op de kop opgehangen in een verlaten loods, achter hem, op de muur, is ditzelfde tafereel afgebeeld middels een graffititekening op de muur. Vanaf dat moment start, voor Brik, de race tegen de klok want er verschijnen steeds meer tekeningen in de stad en niet veel later ook nieuwe slachtoffers… Wat is hier aan de hand? Kan Brik de dader achterhalen?

Mijn mening

Het vorige boek van deze auteur, ‘Lockdown’, heb ik niet gelezen, dus dit was, voor mij persoonlijk, de eerste kennismaking met W.A. Dehairs. Ik startte met heel veel interesse en verwachting.

In het eerste hoofdstuk maken we kennis met een man die in paniek is. Hij weet niet waar hij is, maar hij merkt wel dat hij alleen is. In dit eerste hoofdstuk merk je al dat Dehairs een kei is in het omschrijven van de omgeving waar de desbetreffende passage zich afspeelt.

We maken, na dit eerste hoofdstuk, ook al snel kennis met privédetective Keller Brik. Hij is bezig met een klus voor een opdrachtgeefster. Hij moet de opdrachtgeefster volgen, observeren en foto’s van haar doen en laten maken. Dit kwam bij mij persoonlijk heel ‘raar’ over en niet geloofwaardig. Normaal volgt een privédetective iemand in opdracht van iemand anders en, het lijkt mij, niet zo dat iemand zichzelf laat volgen. Hier werd ik, tijdens het lezen, in verwarring door gebracht en had ik meteen zoiets van ‘Huh, wat is dit voor verhaallijn’. Echter hoe verder ik in het verhaal kom, hoe duidelijker deze verhaallijn wordt. Maar dan nog, ik blijf het ‘gek’ vinden.

Lange tijd bleef voor mij onduidelijk wat deze twee verhaallijnen met elkaar te maken hebben. Maar beetje bij beetje gaat het onderzoek van Brik over richting ‘De graffitimoorden’ en dat zit in ieder geval goed in elkaar.

Wat mij wel opviel is dat het een Vlaamse schrijver is die veel dingen ook echt Vlaams schrijft. Als ik bij verschillende andere Vlaamse auteurs kijk, denk aan bijvoorbeeld Anja Feliers, zie je dat de verhalen geschreven zijn voor de Nederlandse markt. Dit had ik bij dit verhaal niet en dat vind ik wel een gemis. Het verhaal is opgedeeld in drie delen en de hoofdstukken heeft Dehairs lekker kort gehouden waardoor er wel een goede vaart in het verhaal zit.

Zoals jullie kunnen lezen heeft dit boek pluspunten, maar ook minpunten. Ik ben benieuwd hoe deze auteur zich in de toekomst gaat ontwikkelen.

Leesfragment

Ben jij na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Gegevens van dit boek:
Titel: De graffitimoorden
Auteur: W.A. Dehairs
Uitgever: Lannoo
Aantal pagina’s paperback: 252
Aantal pagina’s e-book: 224
ISBN paperback: 9789401459518
ISBN e-book: 9789401459525

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge