Bryan las: Toni Coppers – Messias

Voor mij is het altijd feest als ik zie dat er een nieuw boek van Toni Coppers aangekondigd staat. Dit was niet anders toen de persmail van Messias, in onze mailbox, verscheen. Na de flaptekst gelezen te hebben hebben we deze thriller meteen aangevraagd en niet veel later ontvingen wij dan ook een exemplaar op de deurmat. Hier willen wij Angèle en New Book Collective natuurlijk hartelijk voor bedanken.

‘We moeten hem stoppen’, slikte Liese. ‘Maar hoe?’

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Op een druilerige herfstochtend doet de schoonmaakster van een kerk op het Antwerpse Zuid een gruwelijke ontdekking: aan het kruis achter het altaar hangt een man over het lichaam van Christus. In het verwrongen doodsmasker van het slachtoffer herkent ze de trekken van de parochiepriester. Commissaris Liese Meerhout en haar team staan voor een raadsel: is het een religieus geïnspireerde moord of heeft het met het privéleven van de pastoor te maken? Maar de man had een onbesproken reputatie en Liese vind geen enkel aanknopingspunt. Even later schrikt Antwerpen op door een hevige brand in een andere kerk. Wat er tussen de as van de biechtstoel wordt gevonden, is schokkend…

De cover

Op de cover van ‘Messias’ is een vrouwengezicht te zien. Deze vrouw heeft een zwarte kanten sluier voor, de rechterkant van, haar gezicht. De achtergrond van de cover is zwart, de auteursnaam staat er in gouden letters op en de titel van het boek in het rood. Deze cover sluit mooi aan bij de laatste drie boeken van deze serie. Wat ik wel jammer vind, is dat ‘Messias’ een glimmende laag over de cover heeft, want dat hadden de drie eerdere covers niet. Deze waren gewoon mat zwart.

De auteur

Toni Coppers is de auteur van meer dan zestien meesterlijke thrillers. Zijn succesreeks met commissaris Liese Meerhout in de hoofdrol werd meermaals bekroond en verfilmd in de reeks ‘Coppers’. Toni combineert steevast een ingenieus en spannend plot met een doorgedreven karaktertekening van zijn personages. Net dat menselijke maakt Coppers uniek in het genre. Commissaris Meerhout is een topvrouw: gedreven, vastberaden en sterk intuïtief, een doorbijter op het werk, maar met haar twijfels, driften en verlangen. Haar rechterhand hoofdinspecteur Michel Masson is een melancholische intellectueel die ieders hart steelt met zijn hoekige maar kwetsbare karakter. Coppers’ spannende boeken werden ondertussen bekroond met vier Hercule Poirotprijzen en de LangZullenWeLezen Trofee.

Het verhaal

Op een regenachtige ochtend ontdekt Yvonne Verduyckt, die schoonmaakster is van een kerk op het Antwerpse Zuid, iets verschrikkelijks. Aan het kruis, dat achter het altaar staat, hangt een man over het beeld van Christus. Het is de parochiepriester. Al snel reist de vraag of deze moord een religieuze achtergrond heeft of dat het iets met het privéleven van de pastoor te maken heeft. Commissaris Liese Meerhout en haar team gaan op onderzoek uit en willen de onderste steen boven krijgen in dit onderzoek. Niet veel later schrikt Antwerpen op door een grote brand in een andere Antwerpse kerk. Meteen vraagt het team zich af of dit iets met de, eerder vermoorde, pastoor te maken heeft, Maar wat er dan tussen de as van de biechtstoel gevonden wordt is helemaal schokkend en dit zet Liese en haar team op scherp..

Trailer

Mijn mening

Ondertussen, na een aantal Coppers, waaronder ‘Het vergeten meisje‘, gelezen te hebben, kan ik zeggen dat ik de boeken van Coppers waardeer. Persoonlijk heb ik niet zoveel met verhalen die een religieus tintje hebben. Deze sla ik dan ook vaak over, maar om de een of andere reden weten de boeken van Coppers mij altijd te grijpen. Dit zal er denk ik mede mee te maken hebben dat de personages die Coppers in zijn verhalen gebruikt menselijk zijn. Het had zo je neefje, nichtje of overbuurman kunnen zijn. Dit vind ik altijd erg knap.

Vanaf het eerste hoofdstuk voel je al een bepaalde spanning in het verhaal. Dit komt doordat het verhaal meteen goed begint, aangezien de schoonmaakster het levenloze lichaam van de pastoor in de kerk vind. Meteen gingen, bij mij, de voelsprieten omhoog en ging ik mee zoeken naar aanwijzingen van wat hier gebeurd kon zijn.

Ik hou van rechercheurs die hun eigen pad bewandelen en die op het randje van de wet balanceren. Liese Meerhout is zo’n rechercheur. Ik heb niet alle boeken uit deze reeks gelezen, maar het fijne aan deze reeks is, dit hoeft ook niet. Elk deel is los te lezen, maar ik weet wel zeker, als je één deel gelezen hebt, zit Commissaris Liese Meerhout in je hart.

Het plot van ‘Messias’ heeft Coppers goed bedacht. Ik ben een aantal keer op het verkeerde been gezet. Tot ik op een bepaald moment wel de goede dader voor ogen had. Maar ondanks dat ik de goede dader voor ogen had, kon ik in dit boek nog steeds verder puzzelen.

Ik heb ik ieder geval weer genoten en kijk nu al uit naar ‘Project X‘, het achttiende deel in de Liese Meerhout-reeks.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek, lees dan zeker het inkijkexemplaar op bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: Messias
Auteur: Toni Coppers
Uitgever: Angèle
Aantal pagina’s paperback: 320
Aantal pagina’s e-book: 339
ISBN paperback: 9789022336694
ISBN e-book: 9789460416347
Prijs paperback: € 21,99
Prijs e-book: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge