Bryan las – Toni Coppers – De zaak Magritte

Aangezien wij het tweede deel ‘Val’, in de Alex Berger-reeks, als verrassing, in de bus kregen, was ik ook erg nieuwsgierig naar het eerste deel in deze reeks. Toevallig ontvingen wij, niet veel later, een persmail over de herdruk van ‘De zaak Magritte’. Dus kon ik het niet laten om terug te mailen dat wij zeker interesse hadden in een recensie-exemplaar van deze titel. Niet veel later ontvingen wij dan ook een exemplaar in de bus. Hier willen wij Manteau en New Book Collective natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Het leven van Alex Berger, ex-chef van de Moordbrigade, staat in de wacht sinds zijn vrouw Camille omkwam bij de terroristische aanslagen in Parijs. Ze werd neergeschoten op het terras van Le Carillon. Alex had erbij moeten zijn maar miste die avond de trein. Sinds hij haar verloor, is hij een man zonder hoop: hij drinkt te veel en geeft nergens meer om. Zijn nachten worden gevuld met gruwelijke nachtmerries waarin Camille hem smekend komt vragen waarom hij er niet bij was, waarom hij haar niet gered heeft.

Wanneer zijn ex-collega’s op een dag zijn hulp inroepen bij een vreemde moordzaak, weigert Berger aanvankelijk iedere samenwerking. Hij wil met rust gelaten worden. Zijn schuldgevoel is huizenhoog.
Sara Cavani, een jonge inspecteur, trekt hem langzaam over de streep. Hoe vaker de moordenaar toeslaat, hoe groter Bergers obsessie met de zaak wordt: dit keer wil hij de trein niet missen.
Als hij in het spoor van de moordenaar wordt meegesleurd naar Parijs, bereidt Alex Berger zich voor op de ultieme confrontatie. Daar, in de stad van zijn vermoorde vrouw, zal hij zijn eigen demonen onder ogen moeten zien.

De cover

De cover is voornamelijk hemelsblauw. Op de cover is een rode vlek te zien, ik ga er van uit dat dit verf voor moet stellen, van een doek van Magritte. Ook is het silhouet te zien van een pijp, die doormidden gebroken is. Dit past ook erg goed bij het verhaal. De cover is simpel. Het is dat de naam ‘Toni Coppers erop staat, maar anders zou de cover me, denk ik, niet opgevallen zijn.

De auteur

Toni Coppers is zonder twijfel Vlaanderens favoriete misdaadauteur. Zijn thrillers zijn veelvuldig bekroond met de Hercule Poirot-juryprijs en meerdere publieksprijzen, waaronder de VRT LangZullenWeLezen-trofee. Zijn boeken rond Liese Meerhout werden verfilmd in de reeks ‘Coppers’ voor VTM. Coppers staat bekend om zijn ingenieuze plots en doorgedreven psychologische karaktertekeningen. Hij schrijft over mensen van vlees en bloed. Net door dat menselijke is Coppers zo’n hartverwarmende auteur.

Het verhaal

Alex Berger is ex-commissaris van de Moordbrigade. Sinds twee jaar is hij weg bij het team, nadat zijn vrouw Camille stierf bij de terroristische aanslagen in Parijs. Het laat Berger maar niet los, doordat hij zijn trein miste was hij er op deze avond niet bij, toen Camille om kwam op het terras van Le Carillon. Sindsdien geeft Berger nergens meer om en drinkt hij te veel. Ook heeft Berger veel last van nachtmerries waarin hij bezoek krijgt van Camille met de vraag waarom hij haar niet is komen redden.

Berger wil maar één ding en dat is rust. Hij wijst zijn ex-collega’s dan ook af als ze zijn hulp inroepen bij een verdachte moordzaak. Maar Sara weet hem toch wakker te schudden en te zorgen dat hij weer een beetje licht aan het einde van de tunnel gaat zien. Al snel blijkt dat de moordenaar vaker toeslaat en hoe verder ze in het onderzoek komen, hoe meer Berger het zeker weet: deze dader moet gestopt worden.
Het onderzoek brengt Berger naar Parijs, de stad waar zijn vrouw twee jaar geleden om het leven kwam. Kan hij een volgende ramp in de Franse hoofdstad voorkomen?

Mijn mening

Natuurlijk kende ik Toni Coppers al van zijn Liese Meerhout-reeks. Zo las ik onder andere al ‘Het vergeten meisje‘ en ‘Messias‘.

Terwijl ik begin met lezen merk ik al snel dat het geschreven is door Coppers. De schrijfstijl voelt meteen vertrouwd. Je leest in het verhaal eigenlijk twee verhaallijnen. De eerste is natuurlijk de verhaallijn die de verdachte moordzaken onderzoekt en de tweede is de verhaallijn van hoofdpersoon Alex Berger die overhoop met zichzelf ligt over de dood van zijn overleden vrouw Camille.

Persoonlijk vond ik de tweede verhaallijn, over het privéleven van Berger, erg interessant. Door de strubbeling waar Berger mee zit, en ook het tikkeltje eigenwijsheid, die hij bezit, weet Coppers van Berger een levensecht personage neer te zetten. Ik ben dan ook heel erg benieuwd hoe Coppers, in het volgende deel ‘Val’, verder voortborduurt op dit personage.

Coppers heeft ‘De zaak Magritte’ op verzoek van Magritte’s erven geschreven. Dit vind ik wel bijzonder, vooral omdat in het boek de werken van Magritte centraal staan. Je gaat je al snel afvragen wat deze werken toch met de moorden te maken hebben. En doordat Coppers telkens maar kleine stukjes informatie weggeeft blijft het een spannend en boeiend verhaal. Ik heb dit eerste deel in ieder geval met veel plezier gelezen.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker het inkijkexemplaar op Bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: De zaak Magritte
Auteur: Toni Coppers
Uitgever: Manteau
Aantal pagina’s paperback: 287
ISBN paperback: 9789022337677
ISBN e-book: 9789460415371
Prijs paperback: € 14,99
Prijs e-book: € 12,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge