Bryan las: Toni Coppers – De moord op Arno Linter

Nadat wij een persmail hadden gehad over ‘De moord op Arno Linter’, wist ik dat ik dit boek graag zou willen lezen aangezien ik fan ben van Toni Coppers. De flaptekst klonk ook veelbelovend dus we hebben terug gemaild dat wij graag een recensie-exemplaar wilden ontvangen, niet veel later ontvingen wij dan ook een exemplaar van deze titel. Hier willen wij New Book Collective en Uitgeverij Manteau natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: De moord op Arno Linter lijkt een eenvoudige klus. Alles wijst in de richting van een labiele jongen met agressieproblemen. Commissaris Liese Meerhout twijfelt en volgt de visie van haar team niet… Wanneer er bewijsmateriaal blijkt te ontbreken, zijn alle blikken op haar gericht. Is ze over de schreef gegaan?
Veel tijd krijgt Liese niet, want een gruwelijke vondst in het park vraagt alle aandacht van de moordbrigade: er is een jong koppeltje omgebracht. Zo’n dubbele moord is nooit gezien en bovendien laat de dader een boodschap achter. De sensatiepers likkebaardt, de publieke opinie keert zich tegen de traagheid van de politie. Met een team vol twijfels moet commissaris Liese Meerhout een moordenaar stoppen die zijn tempo genadeloos opdrijft en er plezier in schept haar persoonlijk uit te dagen met raadselachtige aanwijzingen.

De cover

Op de cover is het gezicht van een jonge man te zien. Ik gok erop dat dit Arno Linter voor moet stellen. De cover is simpel en dit maakt hem sterk. Wat ik wel jammer vind is dat Coppers de afgelopen vier delen in dezelfde stijl heeft gehad en deze er totaal buiten valt. Dit vind ik jammer. Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar de gedachten hierachter.

De auteur

Toni Coppers staat bekend om zijn ingenieuze plots en doorgedreven psychologische karaktertekeningen. Hij schrijft over mensen van vlees en bloed. Zijn thrillers zijn pageturners waarin spanning en ontspanning elkaar afwisselen. Precies dat maakt Coppers lezen zo verslavend.

Coppers is zonder twijfel Vlaanderens favoriete misdaadauteur. Zijn Liese Meerhout-thrillers zijn veelvuldig bekroond met de Hercule Poirot-juryprijs en meerdere publieksprijzen, waaronder de LangZullenWeLezen-trofee.

De reeks rond Liese Meerhout is een opeenvolging van standalones waar de levensloop van de hoofdpersonages als een rode draad doorheen loopt. De boeken werden gebruikt als inspiratie voor de televisiereeks Coppers.

Het verhaal

De dood van Arno Linter blijkt niks bijzonders. Gewoon een jonge jongen die wat agressieproblemen heeft, maar toch twijfelt commissaris Liese Meerhout. Is dit wel zo’n simpele zaak? Lieses gedachten staan haaks op die van haar team. Als het even later duidelijk wordt dat er bewijsmateriaal mist, zijn alle ogen op Liese gericht. Heeft ze een fout gemaakt?
Als er in een park een bizarre ontdekking wordt gedaan, een jonge man en vrouw zijn om het leven gebracht, vraagt dit alle aandacht van Liese Meerhout en haar team. Wat is er hier aan de hand? Haar team heeft grote twijfels, maar toch zal Liese, samen met hun, op jacht moeten naar de moordenaar. Kunnen ze hem stoppen?

Mijn mening

Zoals onze vaste volgers weten is Toni Coppers geen onbekende voor mij. Ik las al een aantal boeken van zijn hand, waaronder ‘Het vergeten meisje‘ en ‘Messias‘. Ik ben fan van deze Vlaamse auteur en dat is na ‘De moord op Arno Linter alleen nog maar versterkt. Waarom zul je nu misschien denken? Coppers weet zijn lezers altijd erg goed te amuseren en hij weet ook altijd een origineel verhaal te schrijven.

Het verhaal begint met het dankwoord. Nu weten wij dat er meer auteurs zijn, waaronder Jan van der Cruysse, die dit doen, maar toch vind ik het altijd apart. Ik verwacht dit altijd achter in het boek. Maar ik denk persoonlijk dat veel mensen dit niet lezen. Nu het voor het verhaal staat, zal het, denk ik, eerder gelezen worden door de lezers.

Hierna komen we een fragment uit een verhoor van een Amerikaanse seriemoordenaar tegen. Ik was erg benieuwd, aangezien ik niet direct de link kon leggen met de moord die in het volgende hoofdstuk wordt gepleegd. Na het lezen van het boek snap ik hem wel en is dit fragment erg goed gekozen.

Coppers weet mij als lezer wederom aan het boek te kluisteren. Dit zal er mede door komen dat Coppers gebruik maakt van realistische personages. Je zou Liese en haar team zomaar op straat tegen kunnen komen. Waar ik persoonlijk altijd van kan genieten is van een personage dat op de rand van de wet balanceert, laat Liese Meerhout nu net zo’n personage zijn.

Vooral in het begin zit er niet echt vaart in het verhaal, maar dit vangt Coppers ruimschoots op door de beeldende schrijfstijl, waar ik persoonlijk dan ook van hou. De hoofdstukken zijn, wat mij betreft, ietwat aan de lange kant, nu zeg ik niet snel van ‘ik lees nog even een hoofdstukje’, hierdoor duurde het iets langer eer ik het boek uit had, maar dit is bij een verhaal van Coppers natuurlijk geen straf.

Ook al is ‘De moord op Arno Linter’ alweer het achttiende deel in de Liese Meerhout-serie. Hopelijk is hij nog lang niet klaar met het schrijven over Liese en haar team. Liese blijft voor mij een van mijn favoriete Vlaamse commissarissen.

Leesfragment

Ben jij nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan ook zeker eens het inkijkexemplaar op Bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: De moord op Arno Linter
Serie: Liese Meerhout
Auteur: Toni Coppers
Uitgever: Manteau
Aantal pagina’s paperback: 321
Aantal pagina’s e-book: 280
ISBN paperback: 9789022337806
ISBN e-book: 9789460416651
Prijs paperback: € 21,99
Prijs e-book: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge