Bryan las: Tjeerd Langstraat – Räv

Ik volg Tjeerd al best lang op verschillende Social media kanalen. Dus toen Tjeerd een berichtje plaatste dat er een nieuw boek aankwam, was ik er natuurlijk als de kippen bij om een exemplaar te bemachtigen. Ik wil Tjeerd Langstraat natuurlijk erg bedanken voor het recensie exemplaar die Veronique en ik ontvangen hebben.

Informatie die te lezen is op de achterflap: Flarden van gruwelijke snuff movies vinden hun weg naar een groot online publiek. Ogenschijnlijk hebben de films niets met elkaar te maken, totdat blijkt dat de moorden religieus geïnspireerd zijn en bepaalde overeenkomsten vertonen.

Een internationaal team van rechercheurs probeert de sluwe, onbekende initiator van deze opzienbarende moorden op te sporen. Onkunde over het mysterieuze dark web, onwetendheid over de religieuze motieven en slechte communicatie zorgen voor een race tegen de klok.

‘Zou jij het ultieme offer brengen? Zou jij je zoon offeren?’

Komt de verlossing op tijd?

De cover

Op de cover staat een geometrische vos. Verder staat boven de vos de titel van het boek en onder de vos staat het woord ‘Thriller. De cover komt op mij kaal en strak over. Ik neem ook aan dat dit de bedoeling is maar mij spreekt het persoonlijk totaal niet aan. De kleur van de cover, die licht blauw is, vind ik wel mooi. Ik zou er in de boekenwinkel zo aan voorbij zijn gelopen, dit komt ook doordat de naam van de auteur niet op de voorkant van de cover staat.

De auteur

Tjeerd Langstraat werkt als freelance journalist, schrijver en uitgever. In 2013 debuteerde hij met de thriller Villa Gladiola. In 2017 verscheen zijn tweede thriller Eeuwig Donker, wederom met rechercheur Jan Vos in de hoofdrol. Op 1 oktober 2018 kwam zijn derde thriller uit: RÄV. Villa Gladiola won de publieksprijs van de Schaduwjury 2014 (Lezersjury – prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige thrillerdebuut), werd genomineerd voor de Schaduwprijs 2014 (Vakjury – prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige thrillerdebuut) en werd genomineerd voor een Hebban Award voor het beste debuut (Debuutprijs 2014). Eeuwig Donker won de vakjury prijs van The Indie Awards, de literaire boekenprijs voor auteurs die hun boeken in eigen beheer uitgeven, en mag zich Beste Boek 2017 noemen. Journalist Patricia de Ryck over RÄV: “Een thriller met internationale allure. Niet alleen qua stijl, maar ook door de plekken waar de Rotterdamse schrijver je mee naar toeneemt. Bloedstollend spannend.”

Het verhaal

Er verschijnen steeds meer beelden van snuff movies online in de gewone samenleving. Ze zijn gruwelijk. In eerste instantie lijkt het er op dat de beelden niks met elkaar te maken hebben. Maar schijn bedriegt. Want al snel wordt het duidelijk dat deze moorden iets religieus hebben en diverse overeenkomsten hebben. 

Rechercheur Jan Vos en zijn collega’s hebben een internationaal team gevormd en proberen op deze manier slimme en lugubere moordenaar op te sporen. Het nadeel is dat het dark web een erg grijs gebied is en hier niet veel over bekend is. Ook de religieuze motieven zijn lange tijd niet duidelijk. Kan Vos en het internationale team voorkomen dat er nog meer slachtoffers vallen? Het is een ware race tegen de klok!

Mijn mening

Ik heb van het vorige boek van Tjeerd, ‘Eeuwig donker‘, echt genoten. Dus wat was ik blij toen dit nieuwe boek van hem op de deurmat viel. Wat het natuurlijk altijd extra leuk maakt is als de auteur er iets leuks in zet. Dit deed Tjeerd dan ook voor ons. ( Hij is wel bang dat wij ruzie maken, maar Tjeerd maak je niet druk… Ruzie hebben wij gelukkig niet snel. 😉 )

Het verhaal begin meteen spannend. In de proloog wordt je eigenlijk al met je neus in de snuff movies gestopt. Je leest er dat iemand een filmpje aan het kijken is dat uit Syrië komt. In het filmpje is te zien dat er vijf mannen in een kooi zitten. Deze kooi hangt boven een zwembad. De kooi wordt langzaam te water gelaten. Je voelt gewoon de angst van deze mannen… Alleen al deze proloog bezorgt mij kippenvel.

Langstraat weet de situatie en omgeving op een geweldige manier over te brengen aan de lezer. Dit zorgt ervoor dat ik elke vrije minuut die ik had verder wilde lezen. Wat ik ook leuk vind is dat net zoals in zijn vorige boek weer een grote rol is weggelegd voor Rechercheur Jan Vos. Hierdoor voelt het verhaal al direct heel vertrouwd aan. De hoofdstukken heeft Langstraat lekker kort gehouden en dit zorgt ervoor dat het verhaal erg makkelijk weg leest. Op een bepaald moment had ik het gevoel dat ik wist hoe het verhaal zou eindigen. Maar uiteindelijk merkte ik dat ik op het verkeerde been was gezet. En van dat soort boeken houd ik. Het einde was voor mij dan ook een verrassing.

Ik las op Twitter dat Langstraat de eerste woorden voor zijn vierde thriller met Jan Vos in de hoofdrol alweer op papier heeft staan. Ik zou zeggen go Tjeerd… Verras ons weer met zo’n geweldige thriller!

Gegevens van dit boek:
Titel: Räv
Auteur: Tjeerd Langstraat
Uitgever: Jalapeño Books
Aantal pagina’s paperback: 320
ISBN paperback: 9789082667943
Prijs paperback: € 20,0

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge