Bryan las: Thomas Rueb – Laura H.

Laura H. kon ik natuurlijk al van het nieuws. Over haar terugkeer is veel te doen geweest. Dus toen ik zag dat er een boek over haar verschenen was wilde ik dit natuurlijk graag lezen. Nadat wij een mailtje hadden gestuurd naar de uitgeverij ontvingen wij dan ook een recensie-exemplaar in de bus. Hier wil ik Das Mag dan ook hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap: In de zomer van 2016 wordt buiten het kalifaat van Islamitische Staat een jonge vrouw aangetroffen, rennend door de woestijn met twee kleine kinderen. Ze heet Laura, zegt ze, en ze komt uit ‘Sweet Lake City’. Ze is ontsnapt, huilt, wil naar huis. Terug naar Zoetermeer – waar haar vader wacht, die een reddingsactie had opgezet met schimmige privémilitairen. 

Op Schiphol wordt Laura gearresteerd. Ze zou zijn gestuurd door IS om een aanslag te plegen. En waar is Ibrahim, de knappe jihadist voor wie ze alles opgaf? Laura uit Zoetermeer wordt Laura H., de bekendste Syriëganger van Nederland. 

Thomas Rueb volgde Laura’s spoor tot in Irak. Hij reconstrueerde haar bekering, ijzingwekkende leven in het kalifaat en haar met vragen omgeven terugkeer. Dit is het verhaal van een meisje dat haar geluk zocht in een nachtmerrie. Van een vader die alles doet voor zijn kind. En van een land dat worstelt met de vraag: wanneer ben je een terrorist?

De cover

De kleur van de cover is zwart en er is een langwerpige opening in gelaten waar 2 ogen een beetje angstig doorheen kijken. Als ik naar de cover kijk heb ik een beetje het gevoel dat ik naar een vrouw in een nikab kijk. Dit past natuurlijk heel erg goed bij het verhaal. De ondertitel die op de kaft staat ‘Het kalifaatmeisje uit Zoetermeer’ maakt mij erg nieuwsgierig naar dit verhaal. Vooral omdat ik Laura H. al ken van televisie.

De auteur

Thomas Rueb (1986) is verslaggever bij NRC Handelsblad. Hij won in 2017 De Tegel-publieksprijs – de belangrijkste prijs in de Nederlandse journalistiek.

Mijn mening

Enige tijd geleden las ik het boek ‘Met mijn zoon in het hart van IS‘. Door dat boek wist ik, ik wil meer van dit soort boeken lezen. Voor iemand als mij is het gewoon niet te begrijpen hoe mensen zo kunnen radicaliseren. En dit maakt mij dan weer nieuwsgierig naar dit soort boeken. Dus toen ik dit boek, het boek over Laura H., zag verschijnen was ik natuurlijk razend enthousiast.

Wat ik erg fijn vind, aan dit boek over Laura, is dat je echt aan de hand wordt genomen door de schrijver. Tijdens het verhaal loop je echt mee door het leven van Laura. Op deze manier krijg je een erg goed beeld ervan wat er zich in de jeugd van Laura heeft afgespeeld. Hoe kan een jong meisje zich zo afzetten tegen alles? En de grootste vraag voor mij was, hoe kan iemand zo radicaliseren? Het verhaal wordt ook afgewisseld met bijvoorbeeld politieverhoren van verschillende mensen, maar ook met Facebook messenger berichten. Hierdoor krijgt het boek nog meer diepgang.

Thomas Rueb, heeft natuurlijk heel veel gesprekken gehad met Laura, maar ook met mensen rondom Laura. Maar wat mij betreft is het goud waard dat Rueb zelf is afgereisd naar het kalifaat, om met eigen ogen te zien waar Laura samen met haar man en kinderen woonde en verbleef. Ook deze reis lees je terug in dit boek.

Ik heb het boek met veel ongeloof en verbijstering zitten te lezen. Wat mij al helemaal raakte waren de hoofdstukken van de vader van Laura. Wat moet deze man in angst gezeten hebben. Ik heb dan ook diepe respect voor hem dat hij zijn dochter hoe dan ook is blijven steunen.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden? Lees dan zeker het inkijkexemplaar op bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: Laura H.
Auteur: Thomas Rueb
Uitgever: Das Mag
Aantal pagina’s paperback: 538
Aantal pagina’s E-book: 508
ISBN paperback: 9789492478573
ISBN E-book: 9789492478849
Prijs paperback: € 25,99
Prijs E-book: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en bruna.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge