Bryan las: Sytze van der Zee – Het beest van Harkstede

Hans, van Just Publishers, weet dat wij fan zijn van boeken met een rauw randje. Daarom stuurde hij ons, een tijdje geleden, een exemplaar van ‘Het beest van Harkstede’, geschreven door Sytze van der Zee. Volgens Hans was dit echt een boek voor ons. Natuurlijk willen wij Just Publishers hartelijk bedanken voor dit exemplaar.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Vanaf de eerste minuut houdt dit boek de lezer in zijn greep. Het is even mooi als gruwelijk. Het gaat onder je huid zitten.

Het beest van Harkstede noemden ze hem: Willem van Eijk. Na twee moorden werd hij veroordeeld tot achttien jaar cel en tbs. Na zijn vervroegde vrijlating vielen nog eens minstens drie vrouwelijke slachtoffers. Van Eijk probeerde na zijn arrestatie – niets deugt en iedereen liegt – een veroordeling te voorkomen. Hij werd tot levenslang veroordeeld.

Sytse van der Zee voerde indringende gesprekken met Van Eijk. Hij brengt de seriemoordenaar beklemmend dichtbij en laat zien welke driften in een mens kunnen schuilgaan.

Ook baseerde Van der Zee zich op processen-verbaal, psychiatrische rapporten en gesprekken met betrokkenen, onder wie Van Eijks ex-vrouw. Gaandeweg ontstaat het beeld van een matig begaafde, gestoorde man die zichzelf verliest in morbide wensen en impulsieve acties.

De cover

Op de cover van dit boek is een pasfoto van Willem van Eijk te zien. Boven deze pasfoto staat de titel en de ondertitel ‘Gesprekken met een Nederlandse seriemoordenaar’. Ook de quote ‘Meeslepend, indrukwekkend en soms verbijsterend’ van John van den Heuvel prijkt op de cover. Deze cover geeft, wat mij betreft, al heel veel weer over de persoon Willem van Eijk. Ik ben eerlijk dat ik het boek altijd met de cover naar beneden neerleg, dan hoef ik niet tegen die foto aan te kijken. Ik vind het namelijk maar een griezel.

De auteur

Sytze van der Zee groeide op tijdens de Tweede Wereldoorlog in Hilversum in een NSB-gezin. Over zijn jeugd schreef hij in 1997 ‘Potgieterlaan 7’, het adres waar hij opgroeide. Hij werd journalist en vervolgens correspondent van NRC Handelsblad in Bonn, Brussel en Washington, adjunct-hoofdredacteur van Elseviers Magazine en hoofdredacteur van Het Parool van 1988-1996. Na zijn vertrek bij die Amsterdamse krant heeft hij een reeks van boeken geschreven, onder meer twee boeken over seriemoordenaars en verschillende boeken over de Tweede Wereldoorlog.

Videoland trailer

Mijn mening

Zoals eerder gezegd lees ik graag non-fictie boeken en dan het liefste de true-crime verhalen met een rauw randje. Omdat Hans, van Just Publishers, dit weet kregen wij dit boek opgestuurd. Ik had al verschillende goede berichten gehoord over de Videoland-serie ‘Het beest van Harkstede’, dus toen ik zag dat er een boek over zou verschijnen wist ik gewoon dat dit een boek voor mij was.

Als eerste krijgen we een gedeelte van het proces-verbaal te zien dat op woensdagmiddag 21 november 2001 is opgemaakt tegen Willem van Eijk. Persoonlijk vind ik dat dit proces-verbaal al aangeeft wat voor een gestoord persoon Van Eijk is. Hij wordt dan ook niet voor niks ‘Het beest van Harkstede’ genoemd.

Na dit proces-verbaal kijken we direct mee over de schouder van Sytze van der Zee terwijl hij Van Eijk voor de eerste keer bezoekt in de penitentiaire inrichting, de P.I. Flevoland waar van Eijk zit voor verschillende delicten. Je merkt dat Van der Zee gespannen is en dat hij duidelijk instructies, van de P.I., heeft gekregen omdat Van Eijk echt onberekenbaar is. Zo moet hij er bijvoorbeeld op letten dat hij altijd weg kan tijdens het gesprek, wat hij in een verhoorkamertje, met Van Eijk heeft en dat Van Eijk niet tussen Van der Zee en de uitgang zit. Dit eerste hoofdstuk vind ik al vrij beklemmend en Van der Zee weet heel goed gevoel en beleving over te brengen op de lezer.

De gesprekken die Van der Zee met Van Eijk en diens ex-vrouw heeft gevoerd vind ik erg interessant. Daarin tegen zijn er ook veel stukken te lezen waarin Van der Zee zich heeft verdiept in psychiatrische rapporten en processen-verhaal. Deze gedeeltes waren voor mij soms wat onsamenhangend en verwarrend. Deze stukken horen natuurlijk wel in een boek als deze, echter deze halen, voor mijn gevoel, wel een beetje de vaart uit het verhaal.

Hou jij van true-crime verhalen? Dan moet je dit boek echt gelezen hebben want Van der Zee weet met dit boek wel een ongelofelijk beeld te schetsen van deze verschrikkelijke zieke man.

Gegevens van dit boek:
Titel: Het beest van Harkstede
Auteur: Sytze van der Zee
Uitgever: Just publishers
Aantal pagina’s paperback: 312
ISBN paperback: 9789089759931
Prijs paperback: € 20,00

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge