Bryan las: Suzanne Vermeer – Souvenir

Zoals de meeste Koukleum-volgers wel weten lezen wij de boeken van Suzanne Vermeer altijd met veel plezier. Dus toen wij de aankondiging van ‘Souvenir’ zagen, konden wij het ook niet laten om deze titel aan te vragen. Rond de verschijningsdatum ontvingen wij dan ook een exemplaar van dit boek. Hier willen wij A.W. Bruna uitgevers dan ook hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Nienke Dijkstra en haar moeder Carolien zijn op vakantie in Umbrië, waar ze een meerdaagse kookcursus willen combineren met wandelen, wijnproeven en uitstapjes naar de mooie stadjes in de regio. Maar de eerste de beste ochtend wordt Carolien vermist. Ze blijkt een taxi naar Florence te hebben genomen – de stad waar ze als tiener enkele jaren heeft gewoond – maar daar lijkt het spoor dood te lopen. Nienke is ten einde raad. De politie wil niks doen, terwijl haar moeder sinds twee jaar de eerste verschijnselen van de ziekte Alzheimer vertoont en niet lijkt te weten wat ze doet.
Met niets anders dan een medaillon als aanwijzing gaat ze op onderzoek uit, maar thuis in Nederland ontspint zich intussen een heel ander drama…

De cover

Op de cover van Souvenir is een jonge vrouw, op de rug, te zien. Ik stel mij voor dat dit Nienke is. Ze loopt in de smalle straten van Italië. Ze kijkt over het Italiaanse dal uit. De cover geeft mij een echt vakantiegevoel. De cover vind ik uitstekend bij het verhaal passen.

De auteur

Suzanne Vermeer is het pseudoniem van de in juni 2011 overleden auteur Paul Goeken. In overleg met zijn familie is besloten om de boeken van Suzanne Vermeer voort te zetten. Alle titels van Vermeer hebben de bestsellerlijst gehaald en twee titels werden genomineerd voor de NS Publieksprijs.

Het verhaal

Nienke heeft besloten om er samen met haar moeder Carolien even tussenuit te gaan. Even lekker op vakantie naar het mooie Umbrië, waar ze een korte kookcursus willen gaan volgen, de lekkerste wijnen proeven en bovenal gewoon lekker genieten. Aangezien Carolien een vorm van vroegtijdige dementie heeft wilde ze nog graag eens terug naar het mooie Italië waar ze als tiener enkele jaren heeft gewoond. Als ze goed en wel zijn ingetrokken op hun kamers, en de eerste nacht achter de rug hebben, blijkt Carolien spoorloos verdwenen. Al vrij snel ontdekt Nienke dat haar moeder een taxi heeft gepakt, naar haar vroegere woonplaats Florence, maar ter plekke is ze het spoor al snel weer kwijt. Waar is haar moeder toch gebleven? De politie is van mening dat haar moeder snel weer opduikt, maar is dit ook zo nu ze aan alzheimer lijdt? Het enigste Nienke van haar moeder in handen heeft is het medaillon van haar moeder, die ze eigenlijk nooit afdoet. Kan ze haar moeder op tijd vinden?

Mijn mening

Natuurlijk kende ik de schrijfstijl van Suzanne Vermeer al van o.a. ‘Lentevuur‘, ‘Zuidenwind‘ en ‘Het strandhuis‘. De boeken, van haar hand, staan bekend om de luchtigheid, het zomertintje en de ietwat terughoudende spanning. Echter ‘Souvenir’ is voor mij toch net even anders dan de voorgaande boeken van haar.

De proloog begint meteen goed. Er ligt iemand onder de grond en diegene kan alleen maar ademen door een klein en smal PVC-buisje. De angst is eigenlijk direct voelbaar tijdens het lezen. Na de proloog komen Nienke en haar moeder Carolien in beeld. Hier zakt de spanning in eerste instantie af en heb ik het gevoel dat ik meer een roman aan het lezen ben. Wel is tijdens het verhaal het vakantiegevoel goed voelbaar.

Je merkt, tijdens het lezen, dat Carolien niet echt veel wil loslaten over haar vroegere verblijf in Florence. Je vraagt je als lezer al snel af waarom en wat er vroeger is gebeurd. Hier piept ook telkens de spanning om de hoek. Echter vanaf het moment dat Carolien vermist wordt, wordt het verhaal ook meteen een stuk spannender en komen er ook een aantal personages bij. Deze zijn allen op hun eigen manier diep genoeg uitgewerkt. Persoonlijk zag ik het plot dan ook niet aankomen en ben ik verschillende keren op een verkeerd been gezet. Dit heb ik normaal niet zo snel met de boeken van Vermeer.

Op een bepaald moment, tijdens het lezen, vroeg ik mij echt af of, voor het schrijven van dit boek, een andere persoon in het pseudoniem van Suzanne Vermeer was gekropen. Vooral de spanning was anders en de uitgediepte verhaallijn. Die was, wat mij betreft, bij dit verhaal, een stuk beter en dieper uitgewerkt.

Waar Vermeer een nieuwe weg mee inslaat is in het schrijven van een serie. Want waar ‘Souvenir’ het eerste deel is, volgt later deze maand al de opvolger ‘Waterland‘ die zich in dezelfde omgeving, en met dezelfde karakters, afspeelt. Ik kijk er in ieder geval erg naar uit.

Leesfragment

Ben jij na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker het inkijkexemplaar op Bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: Souvenir
Auteur: Suzanne Vermeer
Uitgever: A.W. Bruna uitgevers
Aantal pagina’s paperback: 320
Aantal pagina’s e-book: 318
Verteller luisterboek: Charlotte Lap
Duur luisterboek: 09:11:15
ISBN paperback: 9789400511026
ISBN e-book: 9789044978834
ISBN luisterboek: 9789046173404
Prijs paperback: € 15,99
Prijs e-book: € 7,99
Prijs luisterboek: € 13,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge