Bryan las: Suzanne Vermeer – IJskoud

In de najaarsfolder van A.W. Bruna uitgevers viel mijn oog op het nieuwste boek van Suzanne Vermeer. Van de vorige boeken heb ik erg genoten, dus nadat de flaptekst mij erg aansprak heb ik deze aangevraagd bij de uitgever. Ik wil A.W. Bruna uitgevers dan ook hartelijk bedanken voor dit recensie-exemplaar

Informatie die te lezen is op de achterflap: In 1993 verdwijnt tijdens nieuwjaarsnacht de zestienjarige Johanna van Vliet op mysterieuze wijze. De politie staat voor een raadsel, het lijkt alsof het meisje in het niets is opgelost. Niemand heeft die bewuste nacht iets gezien en al snel lopen de weinige sporen die er zijn dood.
Vijfentwintig jaar na dato verdiept inspecteur Ben de Groot van het coldcaseteam zich opnieuw in de zaak, in een ultieme poging hem alsnog op te lossen. Maar wanneer hij de familie hierover inlicht, lijken Johanna’s broer en bejaarde vader onaangenaam verrast door deze ontwikkeling. Johanna’s moeder is bijna aan de verdwijning van haar dochter ten onder gegaan, wat voor nut heeft het dan nu om alles weer op te rakelen? Alleen Johanna’s nichtje Olivia – die enkele jaren na de verdwijning is geboren – toont interesse in het mysterie rond haar tante. Zij begint haar eigen onderzoek en volgt een spoor dat uiteindelijk strekt tot in Denemarken en Groenland. Maar hoe meer ze ontdekt, hoe meer haar eigen leven in gevaar komt.

De cover

Op de cover is een jonge vrouw te zien die op een soort houten steiger staat. In mijn gedachten is dit Olivia, die de hoofdrol in dit verhaal speelt. Op de achtergrond zijn rode houten huisjes te zien die aan het water staan. In dit water zijn ijsschotsen te zien. Ik stel mij voor dat dit in Groenland is. De cover vind ik erg mooi, vooral de kleuren die gebruikt zijn. Deze cover zou mij zeker opgevallen zijn in de winkel of bibliotheek.

De auteur

Suzanne Vermeer is het pseudoniem voor de in juni 2011 overleden auteur Paul Goeken. In overleg met zijn familie is besloten om de boeken van Suzanne Vermeer voort te zetten. Alle titels van Vermeer hebben de bestsellerlijst gehaald en twee titels werden genomineerd voor de NS Publieksprijs.

Het verhaal

Inspecteur Ben de Groot van het coldcaseteam verdiept zich opnieuw in de zaak van Johanna van Vliet. Johanna is al vijfentwintig jaar vermist, niemand weet wat er gebeurt is en of ze nog leeft. Ben wil alles op alles zetten om deze uiterst bizarre zaak op te lossen. Maar als hij de familie hierover in wil lichten stuit hij op hevig verzet van Johanna’s broer en vader. De moeder van Johanna is op haar beurt bijna bezweken aan de onzekerheid over het lot van haar dochter. Ze vraagt zich af wat het voor nut heeft om na vijfentwintig jaar weer alle wonden open te halen. Alleen Olivia, het nichtje van Johanna, die haar tante nooit gekend heeft, is erg nieuwsgierig naar deze mysterieuze verdwijning. Ze besluit om zelf op onderzoek uit te gaan. Ze ontdekt al snel verschillende dingen en plots heeft ze een spoor te pakken, en dat spoor leidt uiteindelijk tot in Denemarken en Groenland. Alleen moet Olivia oppassen dat ze zelf niet een slachtoffer wordt…

Mijn mening

Ik kende Suzanne Vermeer al van de eerder verschenen boeken ‘Het Paradijs‘, ‘Winternacht‘ en ‘Super de luxe‘. Deze boeken vond ik al erg goed. Maar met ‘IJskoud’ heeft Suzanne Vermeer zich, wat mij betreft, echt overtroffen.

Het verhaal is opgedeeld in drie delen. Het eerste deel speelt zich af in Nederland, het tweede deel in Denemarken en het derde in Groenland. Vermeer heeft, zoals we van haar gewend zijn, de hoofdstukken lekker kort gehouden, wat ik persoonlijk altijd erg aangenaam vind.

Normaal gesproken heb ik bij haar boeken altijd in eerste instantie het gevoel dat ik een roman aan het lezen ben en later krijg ik pas altijd het gevoel dat het een thriller is. In dit nieuwste boek van Vermeer heb ik dit totaal niet. Persoonlijk denk ik dat het ermee te maken heeft dat het eerste hoofdstuk zich in de gevangenis afspeelt en deze hoofdstukken worden in eerste instantie afgewisseld met de hoofdstukken over inspecteur de Groot. En wordt het al snel duidelijk dat het hier om een cold case gaat. Dus de (onderliggende) spanning is al vanaf het eerste hoofdstuk aanwezig en blijft aanwezig tot het einde van het verhaal.

Ik heb in dit verhaal erg genoten van inspecteur Ben de Groot. Wat ik erg leuk zou vinden is als Suzanne Vermeer eens een serie gaat schrijven en dat bijvoorbeeld deze inspecteur een rol in deze verhaallijn krijgt.

Ik zag ook al dat er van de hand van Suzanne Vermeer in het voorjaar van 2019 een nieuwe thriller verschijnt. Deze heeft de naam ‘Het strandhuis‘ gekregen. Natuurlijk kijk ik ook weer uit naar deze titel.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker het inkijkexemplaar op Bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: IJskoud
Auteur: Suzanne Vermeer  
Uitgever: A.W Bruna uitgevers
Aantal pagina’s paperback: 312
Aantal pagina’s E-book: 317
ISBN paperback: 9789400510067
ISBN E-book: 9789044977219
Prijs paperback: € 15,00
Prijs E-book: € 7,9

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge