Bryan las: Sterre Carron – Arcanum

Enige tijd geleden zagen wij dit nieuwe boek, van Sterre Carron, voorbij komen en aangezien ik haar boeken altijd met veel plezier lees, kon ik het niet laten om ‘Arcanum’, van haar hand, ook aan te vragen. Niet veel later ontvingen wij dan ook een recensie-exemplaar in de bus. Hier willen wij Witsand uitgevers natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: In een school in Mechelen valt een dertienjarig meisje uit het raam van een klaslokaal. Haar lichaam landt op de punt van een hek. De omstandigheden zijn bij nader inzien erg bizar. Is het zelfmoord of werd ze geduwd? Reden genoeg om het team van hoofdinspecteur Rani Diaz in te schakelen. De speurders komen er algauw achter dat een aantal dingen niet kloppen. Tegen deze achtergrond verdwijnt kort daarna de man van een van de leerkrachten, een succesvolle arts. Hebben huwelijksproblemen hem ertoe gezet met de noorderzon te verdwijnen? Of is hij verwikkeld geraakt in duistere zaakjes? Wanneer even later nog een andere leerling onder bizarre omstandigheden om het leven komt, ontstaat bij de ouders een golf van paniek. De school had tot voor kort een onbesproken reputatie.
Terwijl de chaotische gebeurtenissen in crescendo gaan, krijgt Rani de losse eindjes niet aan elkaar geknoopt. Het lijkt steeds meer alsof de enge gebeurtenissen in de school een doos van Pandora hebben geopend, terwijl de lont niet uit het kruitvat wordt gehaald. De waarheid blijkt uiteindelijk schokkender dan iedereen heeft gedacht…

De cover

De cover komt op mij heel duister over. Er is een boom te zien waar een strop aan hangt. Ook zijn er een aantal kraaien op te zien. De kraaien staan voor mij toch symbool voor een thriller. Dit vind ik erg goed gekozen, ook de strop past goed bij het verhaal. Waar de cover zelf duister is springt de titel van het boek er wel echt uit. Dit komt door de roze kleur die de titel heeft. De cover spreekt mij erg aan.

De auteur

Dat Sterre Carron de leading lady is van de misdaadliteratuur uit Vlaanderen heeft alles te maken met de wendingen in haar onvoorspelbare plots. Rani Diaz combineert de baan van hoofdinspecteur met een druk en chaotisch privéleven. Als lezer ben je volop betrokken bij haar pogingen om de puzzel te leggen en de misdaden op te lossen. Telkens weer duiken daarbij nieuwe sporten op. Aan Rani en de lezer om het aantal verdachten te reduceren en de schuldige aan te wijzen. Arcanum is een spannend boek, dat je pas weglegt als de ware toedracht duidelijk is geworden.

Het verhaal

Als er in een Mechelse school een leerling uit het raam van haar klaslokaal valt wordt hoofdinspecteur Rani Diaz en haar team op deze zaak gezet. De omstandigheden zijn bizar. Het meisje was pas dertien jaar. Is hier opzet in het spel? Of was het toch een ongeluk? Ze kwam in ieder geval pijnlijk terecht, boven op de punt van een hek, waardoor ze letterlijk gespiest werd. Rani en haar team komen er al snel achter dat er bepaalde dingen niet lijken te kloppen…
Korte tijd na deze bizarre gebeurtenis verdwijnt de man van een van de leerkrachten. Hij was een succesvolle arts. Hadden ze huwelijksproblemen? Is hij om een andere reden op de vlucht geslagen? Of bevond hij zich in het criminele circuit?
Als er kort na deze gebeurtenissen ook nog een andere leerling om het leven komt, is iedereen in paniek. Vroeger gebeurde er nooit iets op deze school. Maar tegenwoordig is dat wel anders…
Rani en haar team hebben moeite om de losse puzzelstukjes aan elkaar te koppelen. Ze zullen er alles aan moeten doen om de onderste steen boven te krijgen. Want dat de gebeurtenissen bizar zijn is al meteen duidelijk. De waarheid die ze boven tafel krijgen is uiteindelijk nog schokkender dan ze verwacht hadden…

Mijn mening

Ik kende het personage Rani Diaz natuurlijk al van de vorige delen in deze reeks. Ik las onder andere ‘Amla‘, ‘Satya‘ en ‘Infinitum‘, van de hand van Sterre Carron. Natuurlijk wilde ik graag weten hoe het verder ging en vroegen wij ‘Arcanum’ aan bij Witsand uitgevers.

Dit is al het vijftiende deel in de Rani Diaz-reeks en elke keer weet Sterre Carron mij, als lezer, weer te verrassen met een origineel en spannend verhaal. Zo ook met ‘Arcanum’.

De proloog start meteen spannend en hiermee is de handtekening van Carron weer gezet. In de proloog lezen we dat een meisje alleen in een huis is. Ze gaat huilend boven aan de trap zitten en kijkt naar beneden waar een stoffelijk overschot van iemand ligt. Ze loopt de trap af, stapt over het lijk heen, en gaat naar buiten. Buiten zegt ze dat er niemand naar binnen mag gaan, aangezien er binnen een moordenaar rond sluipt. Meteen zit ik weer goed in het verhaal en wil snel verder lezen. Want wat is hier gebeurd?

Zoals we van Carron gewend zijn weet ze de spanning gedurende het verhaal goed op te bouwen. De spanning blijft ook gedurende het hele verhaal aanwezig. Door de beeldende schrijfstijl die Carron heeft en de menselijk manier hoe de personages neergezet worden voelde ik me wederom onderdeel van het rechercheteam van Rani Diaz.

Ik had lange tijd de verkeerde dader op het oog. Daardoor kwam de ontknoping voor mij toch wel als een verassing. Het verhaal zit weer erg goed in elkaar en ik heb weer een aantal fijne lees-uurtjes mogen hebben met ‘Arcanum’. 🙂

Carron heeft zich met ‘Arcanum’ weer overtroffen. Ik ben dan ook weer benieuwd naar het zestiende deel in deze reeks. Deze heeft de titel ‘Tot nooit meer‘ gekregen en zal in maart 2021 verschijnen.

Leesfragment

Ben jij nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Arcanum

Gegevens van dit boek:
Titel: Arcanum
Serie: Rani Diaz
Auteur: Sterre Carron
Uitgever: Witsand uitgevers
Aantal pagina’s paperback: 320
Verteller luisterboek: Inge Ipenburg
Duur luisterboek: 8:51:55
ISBN paperback: 9789492934758
ISBN e-book: 9789492934833
ISBN luisterboek: 9789179956554
Prijs paperback: € 21,95
Prijs e-book: € 12,99
Prijs luisterboek: € 9,95

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bruna en Bazarow.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge