Bryan las: Sofie Sarenbrant – Jaloezie

Toen ik zag dat er een vervolg op ‘Berouw’ zou verschijnen kon ik niet wachten om deze titel aan te vragen aangezien ik erg nieuwsgierig was hoe het verder zou gaan en het personage Emma Sköld zich zou ontwikkelen. Na een mailtje naar de uitgeverij kregen wij positief antwoord en niet lang na verschijning ontvingen wij een recensie-exemplaar van deze titel. Hier willen wij LS Amsterdam natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Wanneer rechercheur moordzaken Emma Sköld wakker wordt in het ziekenhuis, heeft ze geen idee wat er gebeurd is. Het laatste wat ze zich herinnert is dat ze haar vier weken oude dochter achterliet bij haar vriend Kristoffer om naar de stal te gaan.

Emma komt erachter dat ze vijf maanden in coma heeft gelegen na en ongeluk bij het paardrijden. Terwijl Emma bewusteloos was, heeft Kristoffers ex-vriendin Hillevi de rol van invalmoeder op zich genomen, een rol die ze niet graag wil opgeven. Om een oogje in het zeil te houden bij Emma gaat Hillevi in het ziekenhuis werken.

Op de intensive care wordt Emma nauwlettend in de gaten gehouden door de beveiliging, maar wanneer ze haar verplaatsen naar zaak 73, kan iedereen dichterbij komen. Emma krijgt steeds sterker het gevoel dat er iets niet klopt, en ze doet verwoede pogingen om haar geheugen weer terug te krijgen. Waarom zou iemand haar kwaad willen doen?

De cover

De cover past goed bij het voorgaande deel ‘Berouw’. Ook hier was een hand met bloemen op te zien. Deze keer is gekozen voor een, naar mijn gevoel, verwelkte tulp die van bovenaf in de cover hangt, en hierdoor krijg ik ook een beetje het gevoel alsof het een lamp voorstelt. De cover vind ik iets minder druk dan de cover van ‘Berouw’, maar ik kan niet meteen de link leggen met het verhaal. Echter doordat deze wel te linken is met ‘Berouw’ zou ik deze wel opgepakt hebben om de achterflap te lezen.

De auteur

Sofie Sarenbrant is een van de succesvolste thrillerschrijvers van Zweden. Van haar boeken werden wereldwijd al ruim 3 miljoen exemplaren verkocht. In 2020 werd ze voor de tweede maal uitgeroepen tot Crime Writer of the Year. Jaloezie is, na Berouw, de tweede thriller van Sarenbrant die in het Nederlands verschijnt met Emma Sköld in de hoofdrol.

Het verhaal

Rechercheur Emma Sköld wordt wakker in het ziekenhuis. Ze heeft totaal geen idee wat er gebeurd is. Het laatste wat ze zich kan herinneren is dat ze Ines, haar dochter van vier weken, heeft achtergelaten bij haar vriend Kristoffer, zodat ze naar de stal kon gaan om een uurtje te gaan paardrijden.

Emma kan het niet geloven, ze heeft vijf maanden in coma gelegen nadat ze een ongeluk heeft gehad tijdens het paardrijden. In de tijd dat ze in coma lag heeft Hillevi, de ex van Kristoffer, de zorg voor haar dochter op zich genomen en deze rol wil Hillevi zo lang mogelijk behouden en eigenlijk niet terug geven. Nu Emma weer bij kennis is besluit Hillevi een baantje in het ziekenhuis te nemen om de boel een beetje in de gaten te houden.

Aangezien Emma op de intensive care ligt wordt ze 24 uur per dag in de gaten gehouden door de beveiliging, maar als ze haar verplaatsen naar een andere zaal, en de beveiliging minder wordt, kan iedereen dicht bij Emma komen. Als Emma dan ook steeds meer herinneringen terug krijgt weet ze het zeker… Iets klopt er niet, maar wat? Want wie zou haar iets aan willen doen?

Mijn mening

In het eerste hoofdstuk is te lezen dat Emma ontwaakt uit haar coma, ze weet niet waar ze is en wat er is gebeurd. Ze probeert op te staan, ook dat lukt niet. Het hoofdstuk sluit af met de zin ‘Iemand heeft haar kind vermoord’. Ik merkte dat ik nieuwsgierig was en snel verder wilde lezen wat er aan de hand is en wat er met haar kind gebeurd is.

Toen ik begon in het verhaal merkte ik al snel dat ik verrast werd, want ik verwachte toch wel een politiethriller, aangezien het verhaal over rechercheur Emma Sköld gaat. Echter doordat Sköld vijf maanden in coma heeft gelegen en ze nog aan het herstellen is, mis ik de spanning van een politiethriller. Is er dan geen spanning te vinden in Jaloezie? Jazeker wel, onderhuidse spanning is er genoeg te vinden en daardoor mag dit boek echt bestempeld worden als een psychologische thriller. Maar doordat ik van een echte spannende politiethriller uit ging, werd ik toch een beetje teleurgesteld.

Dat Sarenbrant kan schrijven laat ze wederom zien. Ik heb het boek, ondanks dat ik de echte actiespanning miste, met veel plezier gelezen. De personages zijn goed neergezet. Het verhaal is geloofwaardig en het zou iedereen kunnen overkomen. Daardoor voelt het verhaal wel direct goed en begrijp je ook bepaalde gedachtes en handelingen. De hoofdstukken zijn ontzettend kort, hierdoor had ik het verhaal in een mum van tijd uit en elke vrije minuut wilde ik verder lezen in het verhaal. Het einde zag ik niet aankomen en hiermee weet Sarenbrant mij te verrassen.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Jaloezie

Gegevens van dit boek:
Titel: Jaloezie
Serie: Emma Sköld
Auteur: Sofie Sarenbrant
Uitgever: LS Amsterdam
Vertaald door: Edith Sybesma
Aantal pagina’s paperback: 320
Aantal pagina’s e-book: 312
Verteller luisterboek: Inge Ipenburg
Duur luisterboek: 08:16:52
ISBN paperback: 9789024590711
ISBN e-book: 9789024590728
ISBN luisterboek: 9789024592708
Prijs paperback: € 20,99
Prijs e-book: € 12,99
Prijs luisterboek: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.
Jaloezie is te beluisteren via Kobo Plus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge