Bryan las: Simone Grimberg – Onkruid

Ik las een aantal jaar geleden het debuut, Niemand die me ziet’, van Simone Grimberg en ik was daar erg enthousiast over. Dus toen ik zag dat er een vervolg op dit boek zou verschijnen heb ik meteen een berichtje gestuurd naar Simone en tot mijn blijde verrassing ontving ik rond de verschijningsdatum een exemplaar op de deurmat. Hier wil ik Simone Grimberg natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Een jonge zedendelinquent ontsnapt uit een survivalkamp. Zijn begeleider wordt vastgezet. De bewijzen tegen Willem stapelen zich op, maar rechercheur Liesbeth Ligthart weet beter. Zij en haar collega Inge de Wit storten zich op de zaak die jaren geleden afgesloten leek. In hun zoektocht naar de jongen, belanden ze in een web van benauwde gemeenschapsbanden, familiegeheimen en stilzwijgen. Dat op de donkerste plekken ook vriendschap, mededogen en solidariteit bloeien, maakt hun zoektocht niet gemakkelijker. Wie helpt wie en waarom?

De cover

De cover is wat mij betreft apart. Er is een gezicht van een jonge vrouw te zien, of eigenlijk twee keer. Deze 2 gezichten, van hetzelfde meisje, zijn in elkaar verweven en ze hebben allebei een andere blik. In het silhouet is een kerk te zien. De quote ‘Als je bij het wieden de wortels vergeet…’, maakt mij erg nieuwsgierig en dit zou er ook voor zorgen dat ik het boek op zou pakken in de boekhandel. Daarnaast is deze cover in dezelfde stijl als het vorige boek in deze serie. Dat is, wat mij betreft, ook altijd een pluspunt.

De auteur

Simone Grimberg (1965) woont in Gendt. Was werkzaam in de jeugdzorg, maar heeft nu een eigen bedrijf, samen met haar man. Na Niemand die me ziet is Onkruid haar tweede thriller over het rechercheurs-duo Liesbeth en Inge.

Het verhaal

Als een jonge zedendelinquent ontsnapt tijdens het survivalkamp wordt zijn begeleider Willem al snel verdacht en vast gezet. De bewijzen tegen hem stapelen zich in een razend tempo op. Heeft hij dit echt op zijn geweten?
Rechercheur Liesbeth Ligthart en haar collega Inge de Wit storten zich compleet op deze zaak, want Liesbeth weet wel beter, dit kan Willem niet gedaan hebben. Maar aan de andere kant reist de vraag ‘Waar is deze jonge zedendelinquent gebleven?’ In hun zoektocht raken ze verstikt in een web van familiegeheimen en stilzwijgen. Wie helpt wie en wie zwijgt er? En nog belangrijker… Waarom doen ze dit?

Mijn mening

Een boek wordt altijd speciaal als het ook gesigneerd is en de auteur er iets leuk heeft ingeschreven. Tot mijn verassing had Simone dit gedaan. Bedankt Simone. 🙂

Doordat ik het vorige boek ‘Niemand die me ziet’ in juli 2017 heb gelezen, kon ik me niet zo heel veel meer herinneren van de vaste personages Liesbeth Ligthart en Inge de Wit. Achteraf gezien is dit totaal geen probleem want dit boek is ook erg goed als stand-alone te lezen.

Dit boek leest weer erg fijn weg. Simone heeft de hoofdstukken kort gehouden en geen gebruik gemaakt van moeilijk woorden of zinnen en dit vind ik altijd erg aangenaam. Wel merkte ik dat er hier een daar een spelfout instaat, en dit vind ik jammer. Dit zou er door een goede redacteur eigenlijk uitgefilterd moeten worden.

Je merkt dat Simone weet waar ze over schrijft. Zo blijkt dat ze een goede vriendin heeft die bij de politie werkt en de verhalen die ze van haar te horen krijgt en haar aangrijpen probeert ze om te zetten naar een faction verhaal. Zo vertelde ze afgelopen zondag, 3 november 2019, tijdens Koukleum meets auteurs 2.0, waar ze een van onze gasten was.

Met het eerste boek ‘Niemand die me ziet‘, in deze serie, had Grimberg de lat erg hoog voor zichzelf gelegd. Is deze overtroffen met ‘Onkruid’? Nee, helaas, voor mij persoonlijk, niet. Maar kan ik ‘Onkruid’ een slecht boek noemen? Ook hier kan ik volmondig ‘Nee’ op zeggen. Ik ben dan ook benieuwd naar het derde boek ‘Parasiet’ in deze serie, waar Simone druk mee bezig is.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek, lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Onkruid

Gegevens van dit boek:
Titel: Onkruid
Auteur: Simone Grimberg
Uitgever: Lima Books
Aantal pagina’s paperback: 368
ISBN paperback: 9789082695816
Prijs paperback: € 19,95

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge