Bryan las: Simon Vuyk – De mysterieuze dood van Nicky Verstappen

Dit boek stond al heel lang op mijn NTL-lijstje. Nu Jos Brech gepakt is, was de drang voor mij nog groter om dit boek te lezen. Twintig jaar geleden, toen dit vreselijke drama zich afspeelde, was ik dertien jaar. Dus veel van wat er toen afgespeeld heeft op de Heikop in Brunssum kan ik mij niet meer herinneren. Achteraf kan ik jullie vertellen dat ik blij ben dat ik dit boek gelezen heb!

De korte informatie over dit boek: Het ontroerende verhaal van Nickys ouders, met een voorwoord van Peter R. de Vries In augustus 1998 verdween de elfjarige Nicky Verstappen uit een jeugdkamp bij Brunssum. Een dag later werd zijn lichaam aangetroffen op de aangrenzende Brunssummerheide. Vreemd genoeg werd de precieze doodsoorzaak nooit vastgesteld. Het rechercheonderzoek werd zwaar bekritiseerd, waardoor de zaak-Nicky uitgroeide tot een van de meest geruchtmakende kindermoorden uit onze misdaadgeschiedenis. Samen met Nickys ouders werkte Simon Vuyk een jaar lang in alle stilte aan een boek over de mysterieuze dood van hun zoon. Vuyk zet alle feiten rond de zaak op een rijtje en schetst een integer en emotioneel portret van een introverte vader en een extraverte moeder, die getroffen werden door het ergste dat ouders kan overkomen. Criminoloog Simon Vuyk was als eindredacteur betrokken bij tv-programmas als Peter R. de Vries, misdaadverslaggever. Zijn werk kenmerkt zich door een gedegen journalistieke aanpak. Objectief. Onafhankelijk. Onthullend.

De auteur

Simon Vuyk (1960) is criminoloog, onderzoeksjournalist en misdaadauteur. Hij schreef eerder boeken over o.a. de vuurwerkramp, de moord op Maja Bradarić en de verdwijning van Nicky Verstappen. Tevens is hij eindredacteur van Peter R. de Vries.

Mijn mening

Als er één onderwerp moment actueel is, is het de dood van Nicky Verstappen. Ik heb dit nieuws de laatste tijd gevolgd aangezien ik het echt een heftig onderwerp vind, maar aan de andere kant omdat wij zelf zo dicht bij de plaats delict wonen. Enige tijd geleden werden duizenden mannen opgeroepen om DNA af te staan in deze coldcase. Ik ben zelf niet opgeroepen, maar er was ook een mogelijkheid om vrijwillig DNA af te staan. Deze mogelijkheid heb ik dan ook met beide handen aangegrepen om mijn steentje bij te dragen aan deze verschrikkelijke gebeurtenis.

Maar nu terug naar het boek… Het boek begint met het voorwoord door Peter R. de Vries. Hierin vertelt Peter onder andere over de lange reis van een Ajax-shirt. Dit gaat over het shirt van Jari Litmanen, dat bedoeld was om met Nicky op zijn laatste reis mee te gaan, maar uiteindelijk aan de muur van De Vries belandde. Alleen dit voorwoord zorgt er al voor dat ik kippenvel had en ik kan jullie vertellen dit kippenvel behoud ik tot het einde van het boek!

In het boek krijgen wij een kijkje in het leven van Berthie, Peetje en Femke, die van de ene op de andere dag hun zoontje en grote broer verliezen. Je leest in welke rollercoaster ze belanden als familie. Ik heb veel passages in het boek met verbijstering zitten te lezen. Daardoor kon ik ook echt niet stoppen met lezen. Vuyk, de schrijver, weet het verhaal op erg realistische manier te schrijven, daardoor waande ik mij vaak op de plaatsen delict en had ik soms het gevoel dat ik naast de familie Verstappen stond.

Wil jij meer weten wat er toen, twintig jaar geleden, is gebeurd. Dan raad ik je aan om dit boek zeer zeker te lezen!

Eindelijk is Jos Brech gepakt en zoals het er nu uitziet wordt hij morgen uitgeleverd aan Nederland. Ik hoop dat ook met heel mijn hart dat de familie Verstappen eindelijk antwoorden krijgen op de vragen en raadsels die ze hebben en dat ze dit verschrikkelijk drama misschien een plekje kunnen gaan geven!

Bovenstaande nummer “Vlinder” is gemaakt door Rowwen Hèze naar aanleiding van de dood van Nicky, voor de mensen die geen Limburgs verstaan… Hier kunnen jullie de vertaling lezen.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie, nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker het leesfragment op bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: De mysterieuze dood van Nicky Verstappen
Auteur: Simon Vuyk
Uitgever: De Fontein
Aantal Pagina Paperback: 246
ISBN Paperback: 9789026143045
ISBN E-book: 9789026182778
Prijs: 16,95
Prijs E-book: € 7,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge