Bryan las: Silvan Schoonhoven & Marcel Vink – Spookhoeve Ruinerwold

Waargebeurde verhalen trekken ons altijd erg aan. Dus toen wij zagen dat er, nu al, een boek over de spookhoeve in Ruinerwold zou verschijnen, waren wij er natuurlijk als de kippen bij en hebben wij de uitgeverij gemaild of wij een recensie-exemplaar konden ontvangen. Rond de verschijningsdatum ontvingen wij dan ook een exemplaar van ‘Spookhoeve Ruinerwold’. Hier willen wij uitgeverij Nieuw Amsterdam natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: De verbijstering en het ongeloof waren groot na de politie-inval in een boerderij tussen de Drentse hunebedden. Vijf doodsbange kinderen werden bevrijd uit een duister schuilhol in de spookhoeve, waarna de wereldpers zich stortte op het mysterie. Hoe was het mogelijk dat een Nederlandse profeet zijn kinderen negen jaar kon opsluiten in een zelfgetimmerde Hof van Eden?
In Spookhoeve Ruinerwold ontrafelen Silvan Schoonhoven en Marcel Vink de raadselen rond de bezeten verlosser Gerrit Jan van D. Op basis van uniek materiaal en duizenden documenten geven ze een onthullende blik op het leven van de bioboer annex psycholoog die een eigen religie stichtte, zijn kinderen en volgelingen mishandelde en vrouwen in zijn netten verstrikte. Alles omdat hij geloofde dat hij de Aartsvader was en de nieuwe Messias op aarde.

De cover

De cover is opgedeeld in twee delen die gesplitst wordt door een grote rode balk, waar de titel en de ondertitel op staan. Op het bovenste deel is een foto van aartsvader Gerrit Jan van D. te zien. Hij staat weids met zijn armen en zijn gezicht is geblurd. Op het onderste gedeelte van de cover is een luchtfoto van de spookhoeve in Ruinerwold te zien. De cover vind ik interessant en deze zou me ook zeker in de winkel zijn opgevallen.

De auteurs

Silvan Schoonhoven (1974) en Marcel Vink (1973) zijn verslaggevers bij dagblad De Telegraaf. Schoonhoven schrijft over veiligheid, terrorisme en jihadisme. Hij studeerde religiewetenschap in Leiden en schreef een boek over de pinkstergemeenschap. Vink was jarenlang correspondent in Oost-Azië, werkte in verschillende landen in die regio en schreef uitgebreid over Noord- en Zuid-Korea.

Mijn mening

Als je tegenwoordig Ruinerwold zegt, kent iedereen het wel. Niet omdat het zo’n rustig dorpje tussen de Drentse Hunnenbedden is, maar van het bizarre verhaal wat zich er jaren heeft afgespeeld. Voor dat deze zaak speelde had ik persoonlijk nog nooit van Ruinerwold gehoord.

In ‘Spookhoeve Ruinerwold’ reconstrueren Silvan Schoonhoven en Marcel Vink, aan de hand van duizenden pagina’s aan documenten en gesprekken met (vroegere) kennissen en vrienden, het bizarre leven en geloofsovertuiging van Gerrit Jan van D. Ook zijn er meerdere chatgesprekken te lezen die Van D. heeft gevoerd. En bij mij komt meteen de vraag naar boven wat bezielde deze man dat hij dit leven leidde?

Het leven van Gerrit Jan van D. wordt in dit boek onder de loep genomen. Het moment dat hij met zijn broer Derk naar Amerika ging tot het moment dat hij zich aansloot bij de verenigingskerk van Moon. En van het moment dat hij, en zijn gezin, naar Ruinerwold verhuisden en daar een eigen gemeenschap opbouwden.

Ook al is er nog geen rechtszaak geweest rondom Gerrit Jan van D. was ik toch erg nieuwsgierig naar dit boek. Sommige mensen noemen dit riooljournalistiek, maar ik was toch erg benieuwd naar hoe deze man tot zijn daden is gekomen en welke kronkel hij in zijn kop heeft. Nu is natuurlijk de vraag, heb ik antwoord gekregen op mijn vraag… Deels.

Schoonhoven & Vink weten met dit boek echt een inkijkje te geven in het leven van deze vreselijke man en weten gedetailleerd dingen te vertellen die ik met verbazing heb gelezen. Sommige hoofdstukken hadden voor mij nog iets beknopter gemogen en iets meer in chronologische volgorde, echter heb ik dit boek toch met heel veel interesse gelezen. Waar ik wel erg blij mee ben is dat de privacy van de kinderen in acht is genomen. De meeste van hun namen zijn niet gebruikt in het boek. Persoonlijk hoop ik dat deze man voor lange tijd achter de tralies gaat. Want wat hij gedaan heeft is gewoon te bizar voor woorden.

Wat voor mij persoonlijk altijd een pluspunt is is als er in een waargebeurd verhaal foto’s staan. Dit is in ‘Spookhoeve Ruinerwold’ ook het geval. Hierdoor kan ik me nog een beter beeld vormen bij het verhaal.

Heb jij, net zoals mij, met verbijstering naar het nieuws gekeken rondom deze zaak en hou jij van waargebeurde verhalen? Dan is dit zeker een boek voor jou.

Leesfragment

Ben jij na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker het inkijkexemplaar op Bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: Spookhoeve Ruinerwold
Auteur: Silvan Schoonhoven & Marcel Vink
Uitgever: Nieuw Amsterdam
Aantal pagina’s paperback: 176
Speelduur luisterboek: 03:38:30
ISBN paperback: 9789046826867
ISBN e-book: 9789046826874
ISBN luisterboek: 03:38:30
Prijs paperback: € 10,99
Prijs e-book: € 9,99
Prijs luisterboek: € 12,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge