Bryan las: Saskia Noort – Bonuskind

Aangezien ik fan van Nederlandse thrillers ben, kon ik het niet laten om ‘Bonuskind’, geschreven door Saskia Noort, aan te vragen. De korte inhoud sprak mij namelijk erg aan. Na een mailtje naar de uitgeverij ontvingen wij, niet lang na verschijning, dan ook een exemplaar van ‘Bonuskind’. Hier willen wij The House of Books natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap: De vijftienjarige Lies wordt op een ochtend wakker met het gevoel dat haar moeder Jet iets is overkomen. Haar bed is niet beslapen en ze heeft haar mobiele telefoon thuis laten liggen. De vierentwintig uur die volgen ontvangt Lies geen enkel teken van leven. Haar vader en zijn nieuwe vriendin schakelen de politie in, ze geloven dat het te maken heeft met haar mentale toestand: ze zou de scheiding nooit te boven zijn gekomen en heeft daarom besloten een tijdje te verdwijnen. Lies weet echter zeker dat ze dat nooit zou doen en gaat zelf op onderzoek uit. Met alle gevolgen van dien.

De cover

De cover ziet er uit als een beslagen ruit. Er is, op een kinderlijke manier, een gezicht in getekend. De cover is simpel, maar toch vind ik hem pakkend en erg goed bij het verhaal passen. Wat mij betreft een uitstekende keuze.

De auteur

Saskia Noort (1967) is schrijfster en columniste. Van haar boeken werden ruim 3 miljoen exemplaren verkocht. Haar werk werd in vijftien talen vertaald en werd bewerkt voor televisie, film en theater. Ook haar laatste thriller, Huidpijn, werd lovend ontvangen en was met 200.000 exemplaren een van de best verkochte boeken van 2016. Bonuskind is haar achtste thriller.

Het verhaal

Als Lies, die vijftien jaar is, wakker wordt heeft ze het gevoel dat er iets vreemds gebeurd is. Ze heeft het gevoel alsof haar moeder Jet iets overkomen is. Ze is nergens te vinden, haar bed is onbeslapen en ze heeft haar telefoon thuis laten liggen. Lies is helemaal in paniek, want wat is er met haar moeder gebeurd? In de uren die volgen blijft het stil en ontvangt Lies geen teken van leven, van haar moeder. Haar vader, en zijn nieuwe vriendin Laura, geloven dat de verdwijning te maken heeft met het feit dat Jet de scheiding nooit te boven is gekomen. Daarom schakelen ze de politie in. Lies besluit om zelf op onderzoek uit te gaan, want haar moeder zou nooit zomaar weg gaan zonder haar iets te zeggen. Maar was het wel zo’n slim idee van Lies om zelf op onderzoek uit te gaan?

Mijn mening

Saskia Noort heeft al ruim 3 miljoen boeken verkocht, maar ik had nog nooit een boek, van haar hand, gelezen. Daar moest dus echt wel eens verandering in komen.

Het verhaal begint met de drie woorden ‘Mama is dood’. Deze eerste drie woorden zorgen ervoor dat ik eens iets rechter op me stoel ga zitten en met hoge verwachtingen begin in het boek. Want hoe is de schrijfstijl van Noort en hoe is de verhaallijn?

De schrijfstijl vind ik persoonlijk erg fijn. Ze maakt gebruik van fijne lengtes aan hoofdstukken en de tekst is nergens moeilijk te noemen. Een fijne thriller waar je wel een zondagmiddag mee om krijgt. Echter wat ik wel weer iets minder vind is de hoeveelheid seks in het verhaal. Op een bepaald moment had ik zoiets van ‘Goed boek, maar met iets te veel seks’. Wat mij betreft had dit ook iets minder mogen zijn.

Daarnaast viel het mij al snel op dat het personage Lies, die pas vijftien jaar is, erg volwassen neer wordt gezet en dit heeft tot gevolg dat sommige stukken een beetje overdreven zijn. Echter het is, voor mij persoonlijk, niet storend. Want tijdens het lezen blijft de vraag contant spelen wat er nu met Jet, de moeder van Lies, gebeurd is.

Ondanks de op- en aanmerkingen heb ik Bonuskind met veel plezier gelezen. Gedurende het hele verhaal is er voldoende spanning aanwezig en voor mijn gevoel zakt dit nergens echt in.

Ik weet zeker dat ik Saskia Noort in de toekomst ga volgen, al hoop ik dan wel dat ze de rem een beetje weet te houden op het seksgehalte. Hierdoor neigt het verhaal anders al snel naar een new-adult.

Leesfragment

Ben je, na het lezen van mijn recensie, nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker het inkijkexemplaar op Bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: Bonuskind
Auteur: Saskia Noort
Uitgever: The House Of Books
Aantal pagina’s paperback: 272
Duur luisterboek: 07:08:56
ISBN paperback: 9789044351040
ISBN e-book: 9789044351057
ISBN luisterboek: 9789044358599
Prijs paperback: € 21,99
Prijs e-book: € 12,99
Prijs luisterboek: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge