Bryan las: Samantha Stroombergen – Zij die zwijgt

Omdat ik, sinds haar debuut, fan ben van Samantha Stroombergen wilde ik haar nieuwste boek natuurlijk ook graag lezen. Dus toen ik zag dat dat zou verschijnen ben ik meteen in de pen, uhm mail, geklommen en heb een recensie-exemplaar van deze titel aangevraagd. Niet lang na verschijning ontvingen wij dan ook een exemplaar op de mat. Hier willen wij Uitgeverij Boekerij natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Op een zeer koude nacht strompelt een jonge vrouw met een bloedende hoofdwond en zonder schoenen langs de Leidse grachten. Ze wordt naar het ziekenhuis gebracht, waar ze zich hult in hardnekkig stilzwijgen. Rechercheur Léon Coeur wordt erbij gehaald, maar als blijkt dat de gewonde vrouw de verloofde is van een bekende politicus, moet hij de zaak overdragen aan een rivaal.

Ondertussen wordt het lichaam van de populaire Youtuber Ceyda Yilmaz in haar huis aangetroffen. Léon onderzoekt samen met zijn nichtje Hanna, studente criminologie, de plaats delict. Als ze daar een cryptisch bericht van de moordenaar vinden, komen ze erachter dat er misschien een verband is met de zaak van de zwijgende vrouw. Ceyda is waarschijnlijk niet het eerste dodelijk slachtoffer, en als Léon en Hanna niet opschieten ook niet het laatste…

De cover

Op te cover is een arm en hand, voor mijn gevoel, van een vrouw te zien, dit maak ik ook op uit de smalle ranke vingers en het lange donkere haar dat te zien is op de cover. Ze ligt in het water. Persoonlijk vind ik dit niet spectaculair aangezien tegenwoordig heel veel covers op deze manier gemaakt zijn en dat vind ik op zich jammer en niet echt origineel meer. De quote ‘Een jonge vrouw is mishandeld. Ze weigert iets te zeggen. Waar is ze bang voor?’ daarentegen vind ik wel interessant.

De auteur

Samantha Stroombergen (1990) studeerde Nederlands en journalistiek aan de Universiteit Leiden. Ze debuteerde met de thriller De witte kamer, die in 2019 de Gouden Strop kreeg. Ze werkt als copywriter bij de KLM.

Het verhaal

Langs de Leidse grachten wordt op een nacht een jonge vrouw aangetroffen. Ze heeft een flinke hoofdwond en ze heeft geen schoenen aan. Als ze in het ziekenhuis aankomt blijkt al snel dat deze vrouw niet veel gaat vertellen over wat er is gebeurd. Léon Coeur krijgt de zaak toegeschoven. Hij komt er al snel achter dat deze vrouw de vriendin van een bekende politicus is. Daarom moet hij de zaak noodgedwongen overdragen aan zijn rivaal.

Ondertussen wordt het lichaam van een bekende YouTuber gevonden. Het gaat om Ceyda Yilmaz. Ze wordt dood in haar woning aangetroffen. Léon gaat, samen met zijn nichtje Hanna, die criminologie studeert, op onderzoek uit en ze vinden al snel een cryptisch bericht van de moordenaar. Léon en Hanna vinden al snel aanwijzingen dat deze zaak wel eens verband zou kunnen hebben met de zaak van de zwijgende vrouw. Als Léon en Hanna niet opschieten zullen er waarschijnlijk nog meer dodelijke slachtoffers vallen…

Mijn mening

In het verleden las ik ook al ‘De witte kamer‘, het debuut van Samantha Stroombergen. Hier was ik erg enthousiast over, dus ik was erg nieuwsgierig naar het vervolg in deze reeks. 🙂

Toen ik aan het verhaal begon moest ik toch weer even goed nadenken waar het eerste deel, in deze reeks, over ging. Maar ik merkte al snel dat ik me weer veel herinnerde van de hoofdpersonages. Samantha weet, ook in dit deel, de personages goed te beschrijven en ook lees je, tussen de regels door, wat er in het vorige deel gebeurd is.

In de proloog is te lezen dat een vrouw, die onder water wordt geduwd, aan het vechten is voor haar leven. Dit is meteen spannend en pakkend en na het lezen van de proloog kan ik de cover ook een stuk beter plaatsen.

Vanaf het eerste hoofdstuk speur, en onderzoek, je over de schouder van Léon en Hanna mee. Je krijgt echt het gevoel dat je zelf bij het onderzoek betrokken bent. Door de makkelijke schrijfstijl vlieg je door het boek heen en voor dat je het weet heb je, samen met Léon en Hanna, het raadsel rond de bizarre moorden ontrafeld.

Ik heb, net zoals bij het eerste deel, genoten van de personages Léon en Hanna. Hopelijk kruipt Stroombergen weer snel in de pen en gaat ze ooit nog eens fulltime schrijven.

Leesfragment

Ben je, na het lezen van mijn recensie, nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Zij-die-zwijgt

Gegevens van dit boek:
Titel: Zij die zwijgt
Auteur: Samantha Stroombergen
Uitgever: Boekerij
Aantal pagina’s paperback: 352
Aantal pagina’s e-book: 301
ISBN paperback: 9789022583210
ISBN e-book: 9789402313215
Prijs paperback: € 20,00
Prijs e-book: € 11,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge