Bryan las: Samantha Stroombergen – De witte kamer

In de folder bij Uitgeverij Boekerij zag ik dat er een nieuw debuut zou verschijnen van een Nederlandse schrijfster. Toen was mijn aandacht meteen getrokken omdat ik het altijd erg leuk vind om nieuwe auteurs te leren kennen, zo dus ook Samantha Stroombergen. Ik wil Uitgeverij Boekerij dan ook graag bedanken voor dit recensie-exemplaar.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: In een park in Leiden doet een wandelaar een schokkende vondst: een uitgemergeld lichaam met het cijfer 5 in zijn buik gekerfd. Het slachtoffer was journalist bij een bekend opinietijdschrift, verdween enkele maanden daarvoor en liet een afscheidsbriefje achter. Rechercheur Léon Coeur is geschorst vanwege een schietincident en moet zich eigenlijk gedeisd houden, maar ziet deze moordzaak als zijn kans om te bewijzen dat zijn team niet zonder hem kan. Hij besluit de hulp in te roepen van zijn nichtje Hanna, die criminologie studeert.

Als blijkt dat de journalist is onderworpen aan een wrede Midden-Oosterse marteltechniek, opsluiting in een volledig witte kamer, vermoeden ze dat hij te veel wist over de recente terroristische aanslag in Amsterdam. Was hij een complot op het spoor? Was de werkelijke dader van de aanslag wel de vluchteling die samen met de bom tot ontploffing kwam? Stukje bij beetje komen Léon en Hanna dichter bij de angstaanjagende waarheid.

Als Léon en Hanna op het spoor komen van een geraffineerde marteltechniek, dreigt er nog een slachtoffer te vallen.

De cover

Op de cover is een vrouw te zien in een witte kamer. Dit past niet alleen uitstekend bij de titel, maar ook natuurlijk bij het verhaal. De quote “Er is niets om je heen. Alles is wit. Is ontsnappen nog mogelijk?”, die op de cover staat, maakt mij erg nieuwsgierig. Ik denk dat ik vooral aan de hand van deze quote het boek zou hebben opgepakt bij de boekhandel.

De auteur

Samantha Stroombergen (1990) studeerde Nederlands en journalistiek aan de Universiteit Leiden. Ze werkt als copywriter op de Digital Content-afdeling van KLM. Daarnaast is ze recensent bij Hebban.

Het verhaal

In een park in Leiden wordt een uitgemergeld lichaam gevonden van een man. Het slachtoffer heeft het cijfer 5 op zijn buik staan. Het gaat om een journalist van een bekend tijdschrift. Deze journalist verdween enkele maanden ervoor en had zelfs een afscheidsbriefje achter gelaten.

Léon Coeur is rechercheur bij de politie in Leiden en is op dat moment geschorst in verband met een schietincident en mag eigenlijk niet in functie treden. Maar Léon ziet deze moord als een ware kans, aangezien hij nu kan bewijzen dat zijn collega’s niet zonder hem kunnen. Omdat hij er in eerste instantie een eigen onderzoek gaat voeren roept hij de hulp in van Hanna, zijn nichtje, die criminologie studeert…

Al snel wordt het duidelijk dat deze journalist niet zomaar vermoord is, maar dat hij gruwelijk is afgeslacht door middel van beangstigende Midden-Oosterse marteltechnieken. Dit niet alleen, hij heeft ook opgesloten gezeten in een volledige witte kamer. Al snel vermoedt Coeur dat de journalist te veel wist over de recente terroristische aanslag in Amsterdam. Was hij de terroristen misschien op het spoor? En hebben ze daarom deze journalist gemarteld en vermoord? Léon en Hanna komen telkens een stukje dichter bij de waarheid en ze doen schokkende ontdekkingen…

Mijn mening

Ken je dat gevoel, dat je zoiets hebt van “Waar heeft die schrijver of schrijfster al die jaren gezeten?”. Nou dit gevoel heb ik bij Samantha Stroombergen. Het verhaal begint voor mijn gevoel direct erg sterk met een spannende proloog. De (onderhuidse) spanning blijf ik tijdens het lezen van het verhaal eigenlijk vrijwel constant voelen. Op sommige momenten zakt de spanning toch een beetje weg, maar als ik dan weer een hoofdstuk verder ben is die weer geheel aanwezig. Door de korte hoofdstukken en de snelle schrijfstijl weet het boek mij vanaf het begin tot het einde te pakken en leest het zeer aangenaam. Wat ik persoonlijk ook erg leuk vind is de combinatie van het onderzoeksduo Léon en Hanna. Omdat ze familie van elkaar zijn, merk je dat er ook een aantal privé aangelegenheden aan bod komen. Onder andere hierdoor kreeg het boek diepgang en was het nergens vlak. En dit vond ik erg prettig lezen.

Nederland heeft er weer een goede thrillerauteur bij!

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Bekijk hier dan het gratis leesfragment.

Gegevens van dit boek:
Titel: De witte kamer
Auteur: Samantha Stroombergen
Uitgever: Boekerij
Aantal pagina’s Paperback: 368
Aantal pagina’s E-book: 322
ISBN Paperback: 9789022583203
ISBN E-book: 9789402311105
Prijs Paperback: € 15,00
Prijs E-book: € 11,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge