Bryan las: Sabine Dardenne – Ik was twaalf en ik fietste naar school

Informatie die te lezen is op internet: ‘Ik ben een van de weinigen die het geluk hebben gehad te ontsnappen aan een dergelijke moordenaar. Het vertellen van dit verhaal is voor mij een noodzaak en als ik al de moed heb om deze hellegang te reconstrueren, dan is het vooral opdat rechters geen pedofielen meer vrijlaten halverwege hun gevangenisstraf wegens “goed gedrag”, en zonder enige waarschuwing.’ Sabine Dardenne.

Sabine Dardenne is twaalf jaar oud als ze op de vroege ochtend van 28 mei 1996 door twee mannen van haar fiets in een langzaam rijdend busje wordt getrokken. Na een korte rit brengen ze haar dubbelgevouwen in een koffer ergens naar binnen, wat achteraf een woning van Dutroux blijkt te zijn. Daar wordt ze vervolgens 80 dagen lang door Dutroux vastgehouden, mishandeld en misbruikt. Sabine was een van de laatste slachtoffers van Dutroux. Na haar bevrijding werden vier andere slachtoffers, allen jonge meisjes, dood teruggevonden.Sabine Dardenne schreef dit boek zodat de stem van de slachtoffers eindelijk gehoord zou worden en de fascinatie voor de daders voor altijd zou verdwijnen. Het boek is wereldwijd een bestseller geworden

Aangezien ik pas vanaf december 2016 het lezen ontdekt heb, heb ik veel oudere boeken nog niet gelezen. Ik heb besloten om dat vanaf dit jaar een beetje te gaan inhalen.

Ik kan het mij nog heel goed herinneren, de eerste berichten die hierover naar buiten kwamen. Toen waren wij (Mijn ouders en ik), samen met Belgische kennissen op vakantie op een van de parken van Centerparcs. Ik kan het mij allemaal nog als de dag van gisteren herinneren. Het nieuws ging nergens anders over. En vooral de Belgische kennissen waren aan het nieuws gekluisterd.

Als de 12 jaar oude Sabine van huis vertrekt naar school, fietst ze eerst langs haar vriendin. Kijken of ze nog thuis is zodat ze samen gezellig naar school kunnen fietsen. Als ze bijna bij haar vriendin is, rijdt er plotseling een busje heel rustig achter haar. Als het busje haar inhaalt wordt ze door twee mannen van haar fiets getrokken en belandt zo in dat rijdende busje. Na een tijdje stopt het busje en wordt ze in een koffer ergens een huis binnengebracht, achteraf blijkt dit een huis van Dutroux te zijn. Daar wordt Sabine Dardenne vervolgens tachtig dagen vastgehouden. Ze wordt misbruik en zwaar mishandeld. Sabine was een van de laatste slachtoffers van Dutroux. Kort na haar bevrijding werden vier andere jonge slachtoffers dood terug gevonden, het waren allemaal jonge meisjes, net zoals Sabine…

Ik lees niet zo heel vaak waargebeurde verhalen, en ik moet toegeven, ik vind het toch altijd anders lezen. In dit boek staan bijvoorbeeld veel brieven wat Sabine aan haar familie heeft geschreven, doordat Sabine 12 jaar is, zijn deze brieven ook op deze manier verwerkt in dit boek. Hier had ik soms wat moeite mee. Maar buiten deze brieven om… Wat een verhaal, wat een hel. Wat een monsters zijn Dutroux en zijn kompanen. Het verhaal is zo levendig verteld, dat ik soms zelf het idee had dat ik in die verschrikkelijke kelder zat.  Dit boek drukt je nog eens met de neus op de feiten.

Gegevens van dit boek:
Titel: Ik was 12 en fietste naar school
Auteur: Sabine Dardenne
Uitgever: The house of books
ISBN paperback: 9789049998516
Prijs paperback: € 13,75

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge