Bryan las: Ronald van den Broek – Fantoomzoon *Blogtour*

Enige tijd geleden zagen wij deze titel online voorbij komen en toen ik las dat dit verhaal zich in, en rondom, Maastricht afspeelt, was ik nieuwsgierig, aangezien ik graag boeken lees die zich in Limburg afspelen. Na een mailtje naar de uitgeverij kregen wij de vraag of wij deel wilden nemen aan de blogtour. Natuurlijk wilden wij dat graag en we ontvingen niet veel later een exemplaar op de mat. Wij willen Uitgeverij Palmslag natuurlijk hartelijk bedanken voor dit recensie-exemplaar.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Op een plaatselijk kerkhof in Maastricht wordt een gewurgde puber aangetroffen. De CEO van een internationaal opererend bedrijf overlijdt tijdens een pikant seksavontuurtje en de flamboyante ontwerper en creatief directeur van modehuis MonPote wordt geëlektrocuteerd tijdens een interview met een journalist.

De Amsterdamse rechercheur Irisa Romijn krijgt de leiding over het onderzoek, maar ziet geen enkel verband tussen de moorden. Ondertussen word ze afgeleid door problemen met een starre officier van justitie en onrustige demonen uit haar eigen recente verleden. De klok tikt genadeloos door terwijl de druk op Irisa en haar team om deze zaken op te lossen steeds verder toeneemt, want het volgende slachtoffer kan elk moment vallen…

De cover

De cover is erg donker en er is een hoodie te zien. Aan de houding van de hoodie te zien zou een persoon deze aan kunnen hebben, maar deze is niet te zien. In mijn gedachten is dit de Fantoomzoon. Dit vind ik erg goed bedacht en uitgewerkt. Naar de titel van het boek moest ik wel twee keer kijken voor ik hem begreep, maar dit vind ik ook geen probleem, want op deze manier blijft je aandacht bij de cover hangen.

De auteur

Ronald van den Broek studeerde gezondheidswetenschappen en rechten en werkt als jurist. De boeken van Nicci French inspireerden hem tot het schrijven van thrillers. Na het debuut Varkensbloed in chocolade verschenen Beschermduivel en Mijn Kartonnen Broer. Nu verrast hij thrillerliefhebbers opnieuw met het ijzingwekkende Fantoomzoon.

Het verhaal

Op het kerkhof in Limburgse Maastricht wordt een jonge man aangetroffen. Hij is nog maar een puber en blijkt gewurgd te zijn. Irisa Romijn, een Amsterdamse rechercheur, maar tijdelijk werkzaam in Maastricht, wordt op deze zaak gezet en samen met haar collega’s onderzoekt ze deze bizarre zaak. Als er niet veel later een CEO van een groot bedrijf dood wordt aangetroffen, na een pikant seksavontuurtje, en een bekende ontwerper en directeur van modehuis MonPote wordt geëlektrocuteerd, rijzen al snel de vragen of deze zaken iets met elkaar te maken hebben…
Irisa krijgt te maken met de starre officier van justitie en op deze manier ook met recente verleden. Kan ze alle ballen hoog houden en ervoor zorgen dat deze drie zaken opgelost worden? Ze moet snel zijn, want het volgend slachtoffer kan elk moment vallen…

Mijn mening

Aangezien wij zelf echte Limburgers zijn, zijn wij ook altijd erg nieuwsgierig naar boeken die zich hier in de provincie afspelen. En omdat wij zelf vaker in Maastricht komen is het des te leuker dat ik bepaalde plekjes echt herkende in het boek. Dat maakt zo’n boek altijd een feest der herkenning.

Het verhaal begint met een Flashback-hoofdstuk van Vincent. Hierin gaan we terug naar het jaar 1993. We lezen hoe drie jongens een zwerver uitlachen en hoe ze hem iets laten doen voor geld. Maar gelukkig krijgt deze zwerver hulp uit onverwachte hoek. Dit eerste hoofdstuk zorgt al voor de nodige spanning en wat ik persoonlijk, als Limburger, leuk vind is dat er hier en daar een woordje Limburgs wordt gebruikt, als de drie jongeren onder elkaar praten. Maar dit is ook natuurlijk goed te begrijpen als je geen Limburger bent. Voor de Flashback-hoofdstukken heeft Van den Broek ook een playlist op Spotify en Deezer gemaakt. Iedere Flashback-hoofdstuk start met een zin uit een songtekst, deze zegt iets over het hoofdstuk en het nummer stond in de top-40 op de dag waarop het hoofdstuk betrekking heeft. Dit vind ik origineel en leuk bedacht.

Daarnaast is er ook nog de verhaallijn van rechercheur Irisa Romijn die gestationeerd is in Maastricht, maar de dagen aan het aftellen is tot dat ze weer terug naar de hoofdstad kan. Ze is er nog steeds niet aan toe gekomen om haar appartement in Maastricht in te richten en ze is eigenlijk alleen maar met haar werk bezig. Ze krijgt de leiding over het onderzoek en ze moet, samen met haar collega’s, alles op alles zetten om deze zaak op te lossen. Persoonlijk vond ik Irisa het leukste personage. Ze is een stoere vrouw, zegt wat haar op de tong ligt en met een klein hartje.

Ik heb ‘Fantoomzoon’ met veel plezier gelezen. Dit was voor mij het eerste boek dat ik van deze auteur las, maar ik weet zeker dat er nog meer zullen volgen. Van den Broek heeft een beeldende schrijfstijl en de hoofdstukken zijn van een fijne lengte, waardoor het verhaal lekker door leest. De ontknoping zag ik niet direct aankomen en dat maakt het verhaal tot een goed verhaal. Ik kon lang met de rechercheurs mee puzzelen, en hierdoor kreeg ik ook echt een band met deze personages.

Blogtour

Deze recensie maakt deel uit van een blogtour. Er zijn naast onze recensie ook nog een aantal andere bloggers die aandacht aan dit boek gegeven hebben. Ga zeker ook eens een kijkje nemen op de website van deze bloggers.

Gegevens van dit boek:
Titel: Fantoomzoon
Auteur: Ronald van den Broek
Uitgever: Palmslag
Aantal pagina’s paperback: 362
ISBN paperback: 9789493059825
Prijs paperback: € 21,95

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge