Bryan las: Römer & Hock – Oog om oog

Ik, Bryan, ben fan van veel Nederlandse schrijvers. Zo lees ik ook altijd met veel plezier de Baantjerboeken van de hand van Peter Römer. Toen ik zag dat hij een boek samen met zijn vrouw aan het schrijven was, was mijn interesse natuurlijk gewekt. Ik heb meteen de uitgever gemaild en ik zou op de lijst gezet worden. Na de verschijning van ‘Oog om oog’ ontving ik dan ook een recensie-exemplaar. Hier wil ik A.W. Bruna uitgevers natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Al meer dan twintig jaar kennen ze elkaar, de vriendengroep rond jeugdvrienden Sander en Lucas. Vier stellen die lief en leed, zon- en feestdagen met elkaar deelden. En van oudsher minimaal één week per jaar met hun gezinnen naar Schiermonnikoog gingen – de ouders in het grote huis, de kinderen in tentjes in de tuin. Toen de kinderen eenmaal het huis uit waren werd de vriendschap minder vanzelfsprekend. Ze zagen elkaar nog wel, maar de banden werden minder hecht.

Uit nostalgie besluiten de acht nog eenmaal terug te keren naar de goede oude tijd. Maar het is niet meer hetzelfde. De onderlinge verhoudingen zijn veranderd, er is veel gebeurd. En wat een vrolijke reünie op Schiermonnikoog had moeten zijn, loopt uit op een drama. Want het verraad dat een kwarteeuw jaar geleden plaatsvond, vindt eindelijk zijn uitweg…

De cover

De cover vind ik een beetje moeilijk om te beschrijven. Op de cover is water te zien met waterbellen. De tekst die op de cover staat, staat er in wit en oranje op. Het contrast tussen het turquoise van het water en het oranje in de tekst vind ik erg mooi. Ook staat er de quote “In tegenstelling tot je familie kies je je vrienden zelf. Maar wat als je beste vriend je verraad?” spreekt mij aan en roept veel vragen bij mij op. Ik vind de cover goed bij het verhaal passen. Echter, voor ik het boek gelezen had vroeg ik mij een beetje af wat het turquoise was.

De auteurs

Annet Hock & Peter Römer zijn al meer dan dertig jaar getrouwd en hebben samen vier kinderen grootgebracht. Annet werkt sinds 1998 als trainer/coach in haar eigen bedrijf. Peter is acteur, regisseur en schrijver op het gebied van radio, televisie en het toneel. Hij is bekend van onder andere de Baantjer-boeken. In 2017 schreven zij hun eerste thriller samen, ‘En nu ik!’.

Het verhaal

Ze kennen elkaar al heel wat jaartjes, de vier stellen hebben lief en leed met elkaar gedeeld. Vroeger gingen ze als vaste prik minimaal één week per jaar met zijn allen naar Schiermonnikoog. Sinds dat de kinderen het huis uit zijn werd het contact minder, ze zagen elkaar nog wel, maar de hechtheid van hun vriendschap werd minder…

De acht vrienden willen nog één keer oude tijden herleven en ze besluiten dan ook samen om nog eenmaal terug te gaan naar het eiland en houden een reünie op Schiermonnikoog. Maar het feestje had zo leuk moeten zijn, maar is het dit ook wel? Er is in de loop der jaren veel veranderd en wat een leuke week had moeten worden loopt uit op een drama. Want hetgeen wat een kwarteeuw geleden plaatst vond is nog niet vergeten…

Mijn mening

Ik kende Peter Römer al van zijn Baantjerboeken dus ik dacht dat dit verhaal ook weer een beetje in deze stijl zou zijn en daar bedoel ik mee dat de personages bijvoorbeeld niet echt heel diep uitgewerkt zouden zijn. Echter dit had ik mis. Persoonlijk vind ik de personages in dit verhaal goed uitgediept. Zou je dit, als lezer, niet zo ervaren, hebben ze nog iets leuks in het leven geroepen. ‘Oog om oog’ heeft een eigen pagina gekregen op de website van A.W. Bruna uitgevers. Op deze pagina kun je de personages nog beter leren kennen. Ik vind dit erg leuk bedacht en ik heb dit persoonlijk ook nog niet eerder gezien bij een boek.

Ik moet zeggen dat ik erg veel plezier heb beleefd tijdens het lezen van dit boek. Römer & Hock hebben met ‘Oog om oog’ een erg goed boek neergezet. Wat ik altijd fijn vind, is, als ik mij in de geschetste situatie en omgeving kan verplaatsen. Dit kon ik dan ook erg goed aangezien ze Schiermonnikoog erg goed omschreven hebben.

Wat mij betreft kan dit schrijversduo niet snel genoeg weer in de pen kruipen en een nieuwe thriller schrijven.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Leesfragment-Oog-om-Oog

Gegevens van dit boek:
Titel: Oog om oog
Auteur: Römer & Hock
Uitgever: A.W. Bruna uitgevers
Aantal pagina’s paperback: 277
Aantal pagina’s E-book: 320
ISBN paperback: 9789400510005
ISBN E-book: 9789044977158
Prijs paperback: € 17,99
Prijs E-book: € 12,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge