Bryan las: Robert Bryndza – Zonder gezicht

‘Hoe gaaf dit dat!?’, dat dacht ik toen ik zag dat Robert Bryndza met een nieuwe serie kwam. Nadat ik de flaptekst had gelezen wist ik dat dit een boek voor mij was. Na een mailtje naar de uitgeverij, ontvingen wij dan ook snel na verschijning een recensie-exemplaar in de bus. Hier willen wij Uitgeverij Boekerij natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Zestien jaar geleden was Kate Marshall een veelbelovende jonge rechercheur bij de Londense politie met de opdracht een seriemoordenaar te vinden. Maar wat een triomf had moeten worden, verandert in een nachtmerrie. Kates carrière eindigt in een schandaal en ze blijft getraumatiseerd, verraden en publiekelijk vernederd achter.

Jaren later worstelt Kate nog steeds met de gevolgen als ze de kans krijgt haar verleden recht te zetten. Er lijkt een copycat-moordenaar actief te zijn die het werk van zijn idool voortzet. Kate wordt opnieuw de verwrongen geest in getrokken van een moordenaar die ze maar al te goed kent. Ooit was ze het beoogde vijfde slachtoffer – en zijn opvolger lijkt van plan om het werk af te maken.

De cover

De cover vind ik erg mooi, maar wel moeilijk te beschrijven. Hij is turquoise en hij is zo gemaakt dat hij, voor mijn gevoel, erg oud lijkt. Er is een verlaten weg op te zien met aan beide kanten bomen. Dit tafereel lijkt zich in de herfst af te spelen. Ook lijkt er iets van mist te hangen. Ik vind de cover interessant en blijf er naar kijken. Ik zeg ‘Geslaagde cover’.

De auteur

Robert Bryndza werd in Groot-Brittannië geboren en woont tegenwoordig in Slowakije. Zijn thrillerdebuut Het meisje in het ijs, met Erika Foster in de hoofdrol, werd al snel een wereldwijde bestseller.

Het verhaal

Kate Marshall werkte zestien jaar geleden als een veelbelovende en gemotiveerde rechercheur bij de politie in Londen. Haar laatste opdracht was om een seriemoordenaar te vinden, maar die opdracht verloopt niet geheel vlekkeloos en dit zorgt ervoor dat de carrière van Kate snel tot een einde komt.

De jaren die volgen zijn niet makkelijk voor Kate, ze blijft in gevecht met het trauma dat ze opgelopen heeft bij haar laatste klus als rechercheur. Maar als ze plotseling de kans krijgt om met haar verleden af te rekenen, hoeft ze niet lang na te denken en gaat ze er volledig voor. Dit is ook wel nodig want er lijkt een moordenaar actief die de bizarre moorden, van zestien jaar geleden, lijkt te kopiëren. Kate moet opnieuw alles op alles zetten en de zieke geest van de moordenaar onder ogen zien. Ooit was Kate het beoogde vijfde slachtoffer, nu lijkt de copycat het werk af te willen maken. Kan Kate dit voorkomen?

Mijn mening

Toen het boek op de mat viel kon ik eigenlijk niet wachten om te beginnen in dit eerste deel van deze gloednieuwe serie. Omdat wij altijd op volgorde van binnenkomen lezen, waren er helaas nog een aantal boeken eerder aan de beurt. Dus ik werd op de proef gesteld en ik kan jullie vertellen… wachten kan lang duren. Ik was namelijk erg benieuwd naar het nieuwe personage Kate Marshall. 🙂

Terwijl ik begin te lezen merk ik al snel dat het weer voelt als thuis komen. Brynzda heeft voor een nieuwe hoofdpersoon gekozen, in deze Kate Marshall. Nu, zestien jaar na het schandaal en ontslag op haar werk, heeft ze haar leven redelijk op de rit. Zo ziet ze haar zoon Jake, die bij haar ouders opgroeit, weer regelmatig. Heeft ze haar alcoholverslaving goed onder controle en heeft ze een baan op een universiteit, waar ze les geeft in criminologie. Dit is dus niet het standaard thrillerverhaal waarbij het direct over een rechercheur gaat. Deze setting vind ik goed bedacht door Bryndza.

Bryndza weet mij, ook met de start van deze nieuwe reeks, weer aan het boek te kluisteren. De spanning weet hij erg goed op te bouwen en hij heeft een erge boeiende en beeldende schrijfstijl.

Het verhaal is opgedeeld in twee delen. In het eerste deel lezen we wat er in de herfst van 1995 is gebeurd. Dit eerste deel is al ontzettend spannend. Dit deel bestaat maar uit vijf hoofdstukken. Maar door deze eerste hoofdstukken is de toon van deze serie gezet. Dan vraag je je al snel af kan Bryndza deze spanning vast houden tijdens het gehele verhaal? Hier kan ik volmondig ‘Ja’ op zeggen. Nergens zwakt dit af, of wordt het saai. Ik blijf fan van deze auteur!

Bryndza blijft voor mij een meester in thriller schrijven en waar ik heel erg blij mee ben, is, dat we afgelopen week, in de voorjaarsbrochure van de uitgeverij, zagen dat het vervolg ‘Schaduwland’ in februari 2021 verschijnt.

Leesfragment

Ben je, na het lezen van mijn recensie, nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Zonder-gezicht

Gegevens van dit boek:
Titel: Zonder gezicht
Auteur: Robert Bryndza
Uitgever: Boekerij
Vertaald door: Willeke Lempens
Aantal pagina’s paperback: 400
Duur luisterboek: 14:53:01
ISBN paperback: 9789022588819
ISBN e-book: 9789402314175
ISBN luisterboek: 9789052862798
Prijs paperback: € 19,99
Prijs e-book: € 12,99
Prijs luisterboek: € 14,99
Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

One thought on “Bryan las: Robert Bryndza – Zonder gezicht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge