Bryan las: Robert Bryndza – Laatste adem

Wie kent hem niet, de Erika Foster-serie, geschreven door Robert Bryndza. Toen ik in de voorjaarsfolder van uitgeverij Boekerij zag dat dit voorjaar deel 4, ‘Donker water’, zou verschijnen hoefde ik de flaptekst eigenlijk nog niet te lezen om te weten dat ik dit boek absoluut wilde lezen. Na kort mail contact met de uitgeverij kreeg ik dan ook rond de verschijningsdatum een exemplaar thuis gestuurd. Ik wil uitgeverij Boekerij natuurlijk hartelijk bedanken voor dit recensie-exemplaar.

Informatie die te lezen is op de achterflap: Als het gemartelde lichaam van een jonge vrouw wordt gevonden in een vuilnisbak, haar nietsziende ogen puilend uit hun kassen en haar kleding druipend van het bloed, is detective Erika Foster als eerste ter plaatse. Het enige probleem: dit keer is het niet haar zaak.

Terwijl Erika vecht om een plekje in het onderzoeksteam ontdekt ze een verband tussen deze zaak en een onopgeloste moord van vier maanden eerder. Een jonge vrouw, op eenzelfde soort plek gedumpt, met vergelijkbare fatale verwonding: een doorgesneden dijbeenslagader.

Dan wordt een andere vrouw ontvoerd terwijl ze op haar date wacht. Erika en haar team moeten haar vinden voor ze het volgende slachtoffer wordt – en worden geconfronteerd met een angstaanjagend sadistisch persoon.

De cover

Op de cover is een half vrouwengezicht te zien die op een zwarte ondergrond ligt. Dit lijkt wel iets van potgrond ofzo. De titel van het boek en de quote ‘Hij is je perfecte date. Jij bent zijn volgend slachtoffer…’. staat er in een oranje kleur op. Ik vind de cover niet echt bij het verhaal passen maar wel bij de andere covers in deze serie.

De auteur

Robert Bryndza werd in Groot-Brittannië geboren, en woont tegenwoordig in Slowakije. Hij is acteur en schrijver. Zijn serie met inspecteur Erika Foster in de hoofdrol begon met de bestseller ‘Het meisje in het ijs‘.

Het verhaal

In een vuilnisbak wordt een vrouw gevonden. Ze is gemarteld. Haar ogen puilen uit hun kassen, het bloed druipt van haar kleding en ze heeft een doorgesneden dijbeenslagader. Detective Erika Foster, is zoals vaak, als eerste ter plekke. Alleen is er één probleem, het is niet haar zaak.

Zo gedreven als Erika is, wil ze kosten wat kost vechten voor een plekje in het onderzoeksteam naar deze gruwelijke moord. Ze ontdekt een verband tussen de moord op deze jonge vrouw en een moord van vier maanden geleden die tot heden nog niet opgelost is. Deze vrouw was jong, op een soortgelijke plek gedumpt en dezelfde fatale verwonding: een doorgesneden dijbeenslagader.

Niet veel later wordt er een andere vrouw ontvoerd. Ze stond te wachten op haar date. Erika en haar team zetten alles op alles om haar te vinden en ervoor te zorgen dat deze vrouw niet het volgende slachtoffer wordt van deze sadistische moordenaar. Komen ze op tijd?

Mijn mening

Ik kende de schrijfstijl van Robert Bryndza al van de eerdere delen ‘Het meisje in het ijs‘, ‘De stalker in de nacht‘ en ‘Donker water‘. Aangezien ik van deze drie delen echt heb genoten kan ik wel stellen dat ik fan ben van de boeken van Bryndza. Daarom kon ik ook niet wachten om te starten in dit vierde deel ‘Laatste adem’. 🙂

Zoals ik gewend ben van deze schrijver word ik vanaf het eerste hoofdstuk mee gezogen in een rollercoaster aan gebeurtenissen. De schrijfstijl van Bryndza is, ook in dit vierde deel, erg toegankelijk en makkelijk. Doordat hij gebruik maakt van korte hoofdstukken en ook de spanning erg goed weet op te bouwen bleef ik gekluisterd aan het verhaal en wilde ik elke vrije minuut verder lezen. Je kent het gevoel wel: nog even één hoofdstuk want het verhaal is zo spannend. Dit had ik dus eigenlijk het hele verhaal. De karakters zijn want mij betreft weer erg goed en diep genoeg uit gewerkt. En wat ik altijd leuk vind is dat, hoe verder je in deze serie komt, hoe meer je de personages zoals Peterson, Moss en natuurlijk Erika beter leert kennen en je er echt een band mee krijgt. Je gaat gewoon van de personages houden en als ik dat gevoel heb, zit het goed.

Er was echter een dingetje wat mij opviel, en wat naar mijn gevoel niet kan. Er wordt op een bepaald moment over Instagram foto’s gesproken. En dan zeggen ze ‘Als de tijdsaanduiding op haar Instagram-foto’s klopte’. Ze hebben het er over 19:30 en 19:53 uur. Echter, zover ik weet, staat op Instagram alleen zoveel uur geleden gepost, of zoveel minuten en daarna zoveel dagen geleden gepost en wordt er nooit over een precieze tijd gesproken. Dit had er eigenlijk door een redactie uitgehaald moeten worden, want ik neem aan dat een buitenlandse Instagram precies hetzelfde werkt als de Nederlandse.

En waar kan ik, als Bryndza-fan, nog blijer van worden, dat niet alleen deel vijf ‘Koud bloed‘ aangekondigd staat, maar ook deel zes ‘Doods geheim‘. Dus voorlopig zijn wij gelukkig nog niet van Erika Foster af. 😀

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek, lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Inkijkexemplaar-Laatste-adem

Gegevens van dit boek:
Titel: Laatste adem
Auteur: Robert Bryndza
Uitgever: Boekerij
Aantal pagina’s paperback: 368
Aantal pagina’s e-book: 357
ISBN paperback: 9789022585320
ISBN e-book: 9789402311587
Prijs paperback: € 15,99
Prijs e-book: € 11,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bruna en
Bol.com.

One thought on “Bryan las: Robert Bryndza – Laatste adem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge